"Élete első pillantásra valóra vált tündérmesének tűnik. A csillogás mögött meghúzódó keserédes vívódásokat kevesen ismerték. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Reflektorfényben a hollywoodi hercegnő

Élete első pillantásra valóra vált tündérmesének tűnik. A csillogás mögött meghúzódó keserédes vívódásokat kevesen ismerték.

Grace Kelly Hollywood királynőjéből Monaco hercegnője lett, majd igazi ikon, akinek története még 30 évvel halála után is magával ragadja a közönséget. A szépségéről, stílusérzékéről és kedvességéről híres színésznő hamarosan feltámad a mozivásznon Nicole Kidman alakításában. A Grace: Monaco csillaga című életrajzi dráma nyitotta a Cannes-i Filmfesztivált, május 22-én pedig Magyarországra érkezik. A produkció körül már most botrányszag terjeng, sokan kommersznek tartják, mások pedig az egészet csupán kitalációnak minősítik. De vajon mi lehet az oka annak, hogy gyönyörű hercegnő élete még ennyi év után is reflektorfényben van?

 

 

Egy ikon legendája


Közemberként született, majd hollywoodi sztárrá vált, hercegnőként halt meg, ma pedig ikonként él tovább a köztudatban. Kelly gazdag családban született 1929-ben Philadelphiában. Gyorsan feljutott a ranglétrán, 1954-ben főszerepet kapott Hollywoodban Alfred Hitchcock Hátsó ablak című filmjében. Grace ezután a rendező múzsájává vált, minden filmjében a szőke szépséget akarta játszatni. 1954-ben már egy Oscart is bezsebelhetett, megkapta a Legjobb színésznőnek járó díjat A vidéki lány című filmben nyújtott alakításáért, mellyel olyan nagy sztárokat ütött ki a nyeregből, mint Judy Garland. A modellből lett színésznő öt év alatt több mint 14 filmben szerepelt. Aztán egy napon a „szőke herceg” bekopogtatott, és az élete drámai fordulatot vett.

 

Filmsztárból hercegnő


Kelly 1955-ben a Cannes-i Filmfesztiválon találkozott III. Rainier monacói herceggel. A palotalátogatás előtt semmi sem úgy ment, ahogy kellett volna, mintha a sors nem akarná, hogy a színésznő találkozzon a herceggel. Sztrájk miatt egész Franciaországban áramkimaradás volt, emiatt Kelly nem tudta megszárítani a haját, a szobalány pedig nem tudta kivasalni az ez alkalomra készült ruháját, egy rózsaszín-bézs kosztümöt. Kelly már-már lemondta a találkozót, amikor a  helyzetet az MGM marketingfelelőse megmentette.  Mikor odaértek, a herceg még nem volt jelen, így körbevezették a palotán. Végül III. Rainier egy szempillantás alatt úgy elvarázsolta, hogy még egyszer megtette vele a körutat. Néhány visszafogott, romantikus hangvételű levél után a herceg megkérte a filmsztár kezét még ugyanabban az évben karácsonykor. A jegyességet azonban nem jelentették be egészen 1956. január 5-ig, mivel Kelly szülei haboztak, hogy megadják-e az engedélyt az esküvőre. Kelly apja végül belement a frigybe, így a sztár 26 évesen visszavonult a színészettől, és megkezdte tündérmeséjének következő szakaszát. Még királyi generációkkal Kate Middleton és Vilmos herceg, Károly herceg és Diana esküvője előtt, volt egy esemény, amelyre az egész világ kíváncsi volt, és amit hatalmas felhajtás előzött meg. Ez volt Grace Kelly és III. Rainier világra szóló lakodalma. A riporterek nemes egyszerűséggel csak az évszázad esküvőjének nevezték, Kelly meseszép csipke esküvői ruháját az MGM jelmeztervezője, Helen Rose készítette. Állítólag ez volt az a kreáció, amely a cambridge-i hercegnő ruháját is ihlette.

 

 

A mesés esküvő utáni évek küzdelemmel teltek, Kelly rájött, hogy hercegnőnek lenni nem ugyanazt jelenti, mint színésznőnek. Eleven, modern szemléletet vitt az elavult palotai szokások közé. Házasságának akadályai és provokátorai ellenére mindig is szerelmes volt a hercegbe, akivel három gyermekük született: II. Albert, Stephanie és Caroline. A látszólagos boldogság mögött azonban az igazság az volt, hogy Grace  Hollywood és a színészet nélkül többé már nem tudott igazán kiteljesedni. Mindezt csak tetőzte a tény, hogy mint kiderült, a herceg korábbi viszonyának azért kellett véget érnie, mert az asszony nem volt képes utódokat adni a monarchiának a hercegi cím továbbörökítéséhez. A hercegnő a gyereknevelés mellett ideje nagy részét jótékonysági elfoglaltságokkal töltötte: monacói Garden Clubot, árvák számára gyermekvárost hozott létre, kórházi elsősegélyközpontot alapított, kampányolt az éhínség ellen, humanitárius tevékenységet folytatott.

 

 

A hercegnő 1982. szeptember 14-én halt meg tragikus autóbalesetben, lányával, Stephanie-val, a mediterrán fejedelemség feletti meredek szerpentinen. A tündérmesét fájdalom és gyász váltotta fel. A két védőkorlát között harmincméteres zuhanás után egy farm kerítésének ütközött. Grace nem volt eszméleténél, amikor a sokkos állapotban lévő, kisebb sérüléseket elszenvedő Stephanie segítségért kiabált.  Bár a körülmények egyszerű szerencsétlenségre utaltak, a Kelly halálával kapcsolatos spekulációk a mai napig nem csendesültek el. Egyesek szerint vezetés közben agyvérzést kapott, mások állítják, hogy nem is a hercegnő vezette az autót, hanem a lánya, akivel éppen veszekedtek, de olyan is van, aki merényletre gyanakodott.

 

Grace Kelly szépsége, tehetsége és jótékonysági munkája elnyerte az emberek szeretetét, nem mindennapi életével olyan hírességek és ikonok közé került be, mint Marilyn Monroe, John F. Kennedy vagy John Lennon.

 

Stílusikon


Kellyt visszafogottsága tette emlékezetessé, a színésznő nemcsak a filmtörténetben, de a divat világában is letette névjegyét. A szőke philadelphiai lány kitűnt intelligenciájával, törékenységével. Az 50-es évek slágere, a „Grace Kelly-megjelenés” mindig frissnek hatott, és természetes csillogást jelentett. Az öltözködésében a finom, romantikus darabokat kombinálta. A legkedveltebb holmiijai közé tartoztak a nyakba kötött selyemkendők, a testvonalat finoman követő tubusruhák, a tökéletesen szabott nőies kosztümök, az apró és finom ékszerek. Nem véletlen, hogy a Hermès cég egyik táskamodelljét éppen a hercegnőről nevezte. A Kelly-modell a kézművesség, a hagyományok és a visszafogottság tökéletes kombinációja lett.

 

 

 

A film: Monaco csillaga


A Grace Kelly életét bemutató film a hercegi pár házasságának 6. évében játszódik, amikor Grace egyre inkább visszavágyott Hollywoodba, miközben Monacóban magányosnak és kívülállónak érezte magát. A történetet Olivier Dahan rendező vitte vászonra Nicole Kidman és Tim Roth főszereplésével. Az első kritikák szerint a produkció fantasztikus látványvilága magával ragadó, bár a történet sokszor nélkülözi a valós alapokat. A vélemények megoszlanak. A hercegnő gyermekei elhatárolódtak az alkotástól, szerintük Kidman rossz választás volt a szerepre, édesanyjuknak nyomát sem látták benne. Mások ennek épp az ellenkezőjét állítják. Szerintük a történet sekélyes ugyan, de a színésznő fantasztikus alakítást nyújt: a negyvenét éves Kidman talán az egyik utolsó olyan igazi filmcsillag, amilyen Grace Kelly volt egykor. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. május
címkék:
| Uralkodók
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.