"„A vagyon akkor válik igazi értékké, ha a következő generációkat is gazdagítja.” – vallja a privátbankár"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Milliárdosok tanácsadója

„A vagyon akkor válik igazi értékké, ha a következő generációkat is gazdagítja.” – vallja a privátbankár

A hozamok kérdése mellett egyre inkább kiemelt fókuszba kerül a felhalmozott vagyonok generációs átörökítése. Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója tud megoldást. És persze elmeséli a legújabb befektetési trendeket is.

 

Kezdjük rögtön a generációváltással. Egyre többen beszélnek róla, de vajon a privátbanki ügyfélkörnél is mindennapos már ez a téma?

 

Egyértelműen jóval több kérdés érkezik hozzánk, mint néhány éve. Egy nehéz témáról van szó, amit nem lehet egy kedd esti könnyű vacsoránál megbeszélni, családon belül is több lépésben szokott kialakulni a döntés. Mindenkinek más az élethelyzete, van ahol egyértelmű a generációváltás menetrendje, máshol bonyolultabb, többismeretlenes egyenletet kell megoldani.


Van egy konkrét időpont, amikor meg kell beszélni családon belül ezt a témát?

 

Nincs erre vonatkozó kőbe vésett szabály természetesen, de érdemes minél előbb. Nemcsak azért, mert láttam már olyat, amikor egy hagyatéki tárgyalás után többen kis híján elájultak a hallottaktól, és olyat is, amikor évekig tartó pereskedés, vita és veszekedés indult az örökösök között a családi cég tulajdonosi és irányítási jogaiért. Ezt előzetes tervezéssel el lehet kerülni.


Önök miként tudnak belépni a generációváltás folyamatába?

 

Több módon is. Az egyik út az előzetes pénzügyi-jogi felkészülés, a jövőre vonatkozó konzultáció. Mi a szándéka a vagyon tulajdonosának, és ez a szándék megegyezik-e a következő generáció érdeklődésével? Nem mindig van így, és erre ki kell dolgozni egy tervet. A másik út a következő generáció megismerése. A világ felgyorsult, a fiatalok már nem akarnak személyesen bankba járni és akár órákat beszélgetni a bankárral. Amit csak lehet, digitálisan intéznének el. Ez másfajta kiszolgálást és szolgáltatási palettát igényel, mint amit az elsőgenerációs privátbanki ügyfélkör esetében alkalmaztunk. És akkor is tudunk segíteni, amikor a vagyonnal kapcsolatos szándékok egyáltalán nem mutatnak közös halmazt.


Mire gondol?

 

Nézzünk egy példát. Egy sikeres vegyipari vállalkozó lassan kiszállna és élvezné a munkája gyümölcsét. Két gyermeke van, az egyikük sikeres zongoraművész, a másikuk külföldön kutató. Céget vezetni nem szeretnének, nem érdekli őket.


Ilyenkor mi a megoldás? Mindent eladnak?

 

Nem feltétlenül, de persze abban is tudunk segíteni, ha egy komplett cégnek, vagy cégcsoportnak a Raiffeisen kiterjedt kapcsolati hálójában kell új tulajdonost találnunk. Szóba kerülhet a bizalmi vagyonkezelés is. Az ezzel kapcsolatos előírások tavaly szigorodtak, a mi termékünket azonban úgy alakítottuk ki, hogy minden próbált kiálljon. Már százas nagyságrendben van ilyen típusú számlánk, és folyamatosan nyílnak újabbak. A megoldás mindig egyedi. Néha egy hosszabb beszélgetés segít, máskor komplexebb konstrukciót kell felállítani.


Ön hogy látja a hazai privátbanki piacot? Aki sikeres, inkább mutatja az eredményeit, vagy rejtőzködnek a hazai milliárdosok?

 

Vegyes a kép, de a többség inkább a háttérben marad. Ebben egyébként nem különbözünk Nyugat-Európától. A tehetősebbek egy kisebb hányada ott is rendszeresen feltűnik a sajtóban, különféle társadalmi eseményeken, és szívesen fogadja az ezzel kapcsolatos médiaérdeklődést. A többség azonban visszahúzódóbb a tapasztalataink szerint. A Raiffeisen Private Bankingnak jelenleg 4 ezernél is több ügyfele van itthon, de csak kevesen ismertek közülük a szélesebb nyilvánosság előtt.


Említette az ügyfélszámot: úgy tudom a közelmúltban jelentősen megváltoztatták bankon belül a kiszolgálási modellt.

 

Így van. A prémium ügyfelek felső kategóriája átkerült a privátbanki kiszolgálásba, az őket eddig kísérő bankárokkal együtt. Így a Raiffeisen Private Bankingon belül létrejött egy

A RAIFFEISEN PRIVATE BANKING MAGYARORSZÁGON
4000 ügyfél; 1000 milliárd forint kezelt vagyon; 49 privátbankár; 13 exkluzív iroda országszerte
privátbanki és egy kiemelt privátbanki kiszolgálás. Ez azért előnyös, mert így még jobban végig tudjuk követni az ügyfelek pénzügyi életpályáját, a diákként nyitott Yelloo számlacsomag után következik a lakossági kiszolgálás, a prémium státusz, majd végül a belépő a privátbanki világba.


Mennyibe kerül most ez a belépő?

 

150 millió forint a belépési limitünk. Ez elsőre nagy lépcső lehet, de ha megnézzük, nem sokkal haladja meg egy nem túl nagy, elegánsabb budapesti lakás árát.


Nem félnek attól, hogy a mobilok képernyőjén elérhető fintech alkalmazások feleslegessé teszik a privátbankárok szolgáltatásait?

 

Különösebben nem. Ezek technikai felületek, lehet velük eladni, venni. De hogy mit és mikor: ehhez szükséges a privátbankár tapasztalata és szakértelme. Sajnos láttam már olyan példát, hogy valaki egy hirtelen meghozott döntéssel elvesztette vagyonának jelentős részét. A mi feladatunk az is, hogy az ilyen helyzeteket megelőzzük, vagy legalábbis felhívjuk a kockázatokra az ügyfél figyelmét. Online nálunk is lehet kereskedni, a Raiffeisen Online Broker egy nagyon könnyen kezelhető és felhasználóbarát felület, ami nemcsak a budapestit, hanem külföldi tőzsdéket is ismer.


Az elmúlt években nagyon vitték a jó hozamú állampapírokat. Ez már lecsengett?

 

Részben lecsengett, de aki számításba vette az inflációt és megnézte az elérhető reálhozamot, az lehet, hogy mást is vett. Az a jellemző egyébként, hogy egyre inkább diverzifikálnak az ügyfelek. Az általunk kezelt vagyon hozzávetőlegesen fele van forintban, a többi devizában, jórészt euróban és dollárban. Jelenleg az a rendkívül kellemes helyzet állt elő, hogy a részvény, a kötvény, a certifikát, a befektetési jegy vagy éppen a deviza is szép hozzamal kecsegtethet. A rövid kötvényeknél most éppen van egy szünet, elvonult az ezzel kapcsolatos forgószél, de a kamatsapka eltörlésével lehet, hogy újra divatba jönnek.


Végezetül elárulná, mit jelent a „szép hozam”?

 

A szép hozam attól szép, ha valójában pozitív reálhozamot is jelent egyben. A reálhozam azért fontos, mert ekkor járul hozzá a vagyon maga is a gazdagodáshoz. A szép hozam a mostani piaci környezetben valahol 10 százalék környékén mozog.


Alatta vagy felette?

 

Ha eljön hozzánk, akkor erről is tudunk beszélgetni.

 

Bálint Attila 2000 óta irányítja a Raiffeisen Bank privátbankját. Az elmúlt 24 év elmondása szerint többször újraírta a gazdaságtörténeti tankönyveket, olyan meglepetéseket és fordulatokat hozva, amelyekre senki nem lehetett felkészülve. Hétköznapokon reggel 6:20-kor ébred, vet egy pillantást az ázsiai tőzsdékre, majd elindítja a napot a bank székházában, vagy valamelyik külső tárgyalóban. A legszebbnek a Vörösmarty téri irodájukat tartja. Általában este hétkor csukja be a laptopot, de elalvás előtt még ránéz az amerikai zárásra. Szabadidejében szívesen kóstol minőségi borokat, de balatoni vitorlásversenyeken sem ritka vendég. Öt gyermek édesapja.

 

La femme La femme cikke 2024. június
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.