"Az alapító nem tervezte saját vállalkozás indítását, családi cégük ma mégis milliárdos árbevételt termel. Elárulták a sikerük titkát!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ezrekre főznek minden nap

Az alapító nem tervezte saját vállalkozás indítását, családi cégük ma mégis milliárdos árbevételt termel. Elárulták a sikerük titkát!

Nem kérdés, hogy a családi tulajdonban működő Rábakész Kft. munkatársai tudnak főzni. Egyrészt naponta 4500 ember nem tévedhet – ennyien rendelnek tőlük nap, mint nap –, másrészt vevőik kézről-kézre adják őket. És hogy ennek ellenére miért nem akarnak kilépni Győr-Moson-Sopron vármegye határain túlra? A beszélgetés során erre is választ kaptunk, mint ahogyan arra is, hogy miért kell hét év egy sikeres generációváltáshoz. Jankó István alapítóval és unokaöccsével, a jelenlegi ügyvezetővel, Jankó Ernővel beszélgettünk.

 

Miként emlékeznek az 1999-es indulásra?


Jankó István: Én mindig is ezen a területen dolgoztam, de nem feltétlenül volt a terveim között, hogy saját vállalkozást indítok. Végül mégiscsak így lett, de nem egészen önszántamból… A Rábából váltunk ki. A nagyvállalatot átszervezték, áramvonalasították, és úgy döntöttek, hogy a nem alaptevékenységek közé sorolt, és általam irányított szolgáltatásokat – étkeztetés, nyaraltatás, nyugdíjas klub és hasonlók – kiszervezik. Erre a célra alapítottak egy céget, ez lett a Rábakész Kft., amit én vezettem. Néhány hónappal később behívattak, és felajánlották, hogy megvehetem a céget, így én vihetem tovább ezeket a tevékenységeket, vagy a Rába eladja másnak a kiszervezett, újonnan létrehozott társaságot.


Mennyi időt kapott a döntésre?


Jankó István: Egy napot kaptam. Már megírtam az elköszönő levelet a Rába felé, amiben kifejeztem, hogy hálás vagyok a lehetőségért. 15 évig végezhettem azt a munkát, amit szerettem. Aztán még egyszer átbeszéltem a családdal, a barátokkal az ajánlat valamennyi aspektusát, és figyelembe véve az ő javaslataikat is, végül úgy döntöttünk, hogy megvesszük a céget. Ez így kimondva egyszerűen hangzik, de az volt életem egyik legkeményebb éjszakája.


Biztosan nehéz lehetett, ha több mint 25 év elteltével is pontosan fel tudja idézni az akkor történteket.


Jankó István: Azt az éjszakát a mai napig nem felejtettem el, emlékszem minden egyes mozzanatára.


Mindesetre egy biztos megrendelőjük volt, a Rába, az egykori anyacég.


Jankó István: Igen is, meg nem is. A Rába körlevélben értesítette valamennyi részegységét, hogy attól a naptól kezdve immár nem kötelező a Rábakésztől rendelni. Indulásnál 7-800 főre főztünk, emellett vállalnunk kellett az időszakos üdültetést és a hétvégi ház üzemeltetést is, innen indultunk.


Kényszerhelyzet volt?


Jankó István: Egész életemben kényszerhelyzetben voltunk, vagy talán helyesebb úgy

JANKÓ ISTVÁN
„Mindig voltak nehéz helyzetek, örökké küzdeni kellett, de éppen azért tudtunk előre jutni, mert ezáltal megedződtünk. A sors és szerencse azok pártját fogja, akik a munkába a vérüket is beleadják.”
fogalmazni, hogy bizonyítási kényszer alatt dolgoztunk. Ezt a Kft. dolgot sem értettem teljes egészében, de azt tudtuk, hogy nincs más megoldás, mint hogy sikeresnek kell lennünk. Az 1999-es indulásnál hatvanan voltunk, és nagyon komolyan elköteleztük magunkat a vállalkozás sikere mellett. Ehhez óriási elszántság, tudás és persze szerencse is kellett.


Ernő, az unokaöccse mikor kapcsolódott be a munkába?


Jankó István: Ernő saját karriert épített, számos helyen bizonyította a rátermettségét és a szorgalmát: olyan helyeken dolgozott, mint a Margitszigeti Nagyszálló, és egy sor jónevű ausztriai és németországi 4-5 csillagos szálloda. Egyszóval szakmailag teljesen készen állt a feladatra, „csak” a sajátosságokat kellett megismernie. Az embernek vannak gondolatai, amit megoszt ismerősökkel, barátokkal, de Ernő esetében olyannal tudom megvitatni a dolgokat, aki nem csupán érti, de érzi is, hogy miről van szó, ráadásul olyan tanácsokat tud adni, amelyek a legjobbnak bizonyulnak. Ez egy nagyon fontos kapcsolat az életemben.


Jankó Ernő: 2012-ben étteremvezetőként dolgoztam, szép karriert csináltam, és jó anyagi körülmények között éltem. Ekkor érkezett a felkérés, hogy kapcsolódjak be a családi vállalkozás életébe. Azóta együtt vagyunk, olyannyira, hogy ha a nagybátyámmal a cégről beszélgetünk, reggelig is tudjuk folytatni. Mindkettőnknek ez az élete.


Hogyan történt anno a betanítás, a vezetői feladatok átadása, a bevezetés a rejtelmekbe?


Jankó Ernő: Klasszikus értelemben vett betanítás nem volt. 2012-ben ügyvezetőként kerültem a céghez, de akkor még a nagybátyám is az volt, és ez hét éven keresztül így is maradt, vagyis ketten vittük a vállalkozást. Ezen idő alatt megismerkedtem valamennyi kollégával, a munkafolyamatokkal, a megrendelőkkel, a beszállítókkal, és azon településekkel, ahová szállítunk. Hét év után éreztem úgy, hogy teljesen átlátom a cég

JANKÓ ERNŐ
„Nem csinálunk mást, minthogy becsületesen végezzük a munkánkat. 10 év múlva is kontrollált, jó szolgáltatást akarunk nyújtani, olyat, amivel mindenki elégedett.”
feladatait. Nem azt mondom, hogy mindenkit ki tudnék váltani a munkájából, de átlátom a működésünket, magabiztos tudásra alapozva hozok döntéseket. A generációváltásnak az a lényege, hogy képessé válunk azonosulni az elődünkkel, a feladattal, és látjuk az előttünk álló utat.


Hét év után István hátrébb lépett, tanácsadó lett? István sok évtizedes tapasztalata nyilvánvaló érték, hogyan hasznosítják?


Jankó Ernő: A nagybátyám óriási segítséget jelentett a váratlan helyzetekben. Ha csak az elmúlt néhány évre gondolok, mi mindenen mentünk keresztül: Covid, energiaválság, infláció. Minden korszaknak megvan a maga krízise, de én annyiból vagyok szerencsésebb helyzetben, hogy míg István nem tudott kihez fordulni, én igen. Azt szokta mondani, hogy „a Te problémádat öt perc alatt megoldom, de a sajátomat nem tudom.” Nagyon hasznos tanácsokat ad a mai napig. Az élettapasztalatokat megtanulni nem lehet, legfeljebb gyűjteni, ezért az embernek célszerű a tapasztalttól kérdezni.


Jankó István: Mindig voltak nehéz helyzetek, örökké küzdeni kellett, de éppen azért tudtunk előre jutni, mert ezáltal megedződtünk, és a problémás helyzeteken is át tudunk jutni. A sors és szerencse azok pártját fogja, akik a munkába a vérüket is beleadják. Mindent megosztok Ernővel, aki megfelelő képességekkel bír, van jövőképe, ami biztosíték arra, hogy a cég jó úton jár, a megfelelő irányba megy. Én a koromnál fogva az időben visszafelé nézegetek, de a jelen és a jövő az igazán fontos, aminek megélése, kijelölése az Ernő feladata.


Jankó Ernő: A generációváltás kulcsa az, hogy mindkét fél szánjon rá megfelelő mennyiségű időt. A mi esetünkben ez hét év volt, ennyi kellett ahhoz, hogy át tudjam venni a döntés felelősségét, magamévá tegyem a tudást és a tapasztalatot. A nagybátyám ennyi idő alatt már el tudta engedni a vezetést, és nekem is kellett ez a párhuzamos, egymás mellett töltött periódus, hogy olyan tudásra tegyek szert, amelyre alapozva kellő önbizalmam lett. Mindez arra is figyelmeztet, hogy el kell kezdeni a következő generáció felkészítését.


Elkezdték?


Jankó István: Egy rokon személyében már megtaláltuk azt, aki – ha majd elérkezik az idő – elkezdheti átvenni az irányítást.

 

1999 óta mennyire változtak a magyarok étkezési szokásai, mást eszünk, mint akkor? Illetve hogyan lehet figyelembe venni a szerteágazó igényeket?


Jankó Ernő: Közétkeztetők vagyunk, ami azt jelenti. hogy sok esetben egy adott településen a korosztálytól függetlenül mindenkinek szállítunk: bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális ellátó intézmények is vannak a megrendelőink között. Ilyen nagyságrend mellett – napi 4500 adag ételt főzünk – óhatatlan, hogy egyes fogyasztóink körében felmerül az ételérzékenység, az allergia vagy az ételintolerancia. Ezért három éve létrehoztunk egy diétás konyhát, amelynek tárgyi és személyi feltételeit jogszabály határozza meg. Ennek a kapacitását csúcsra járatjuk, olyannyira, hogy azóta egy gluténmentes konyhát is beüzemeltünk, ahol még szigorúbb követelményeket kell teljesíteni a szálló glutén miatt. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy sokan nehezen hiszik el, hogy rendelkezésre áll olyan izolált környezet, ahol ez megvalósítható. És ez még csak a főzés része a dolognak, hiszen komoly logisztikai kihívás az ételek megfelelő helyre és időben történő eljuttatása a megye egész területére, összesen 23 településre, 65 megrendelő partnerhez.


Jankó István: Valamennyi településre többféle menüt viszünk, és a diétás menüt is normál áron szállítjuk. Dinamikusan nő az ilyen irányú kereslet, és mi erre reagálunk.


146 munkatársuk van, milliárdos forgalom mellett. Hol látják magukat 5 év múlva?


Jankó István: Egy 45 és egy 70 körüli ember víziója a céggel kapcsolatban óhatatlanul is eltérő. Azt szeretnénk, ha Ernő tudásán, gondolatvilágán, vízióján alapulna a cég jövőképe.


Jankó Ernő: A Covid megtanított bennünket arra, hogy a vízió inkább a menekülésről szól, a problémamegoldás kényszere szüli a kockázatvállalást. És ahogy említettem, mindig van valami olyan fejlemény, ami kikényszeríti a fejlesztést. Nem ülhetünk a babérjainkon, igaz,

JANKÓ ISTVÁN
„Nem csak úgy vagyunk családi vállalkozás, hogy miénk a cég, de olyan értelemben is, hogy a családtagok, a vezetők, sőt valamennyi munkatárs a tágabb család tagja, és büszkén vallják magukat Rábakész-dolgozónak.”
nem is akarunk. Ami nem változik: úgy akarjuk kiszolgálni a megrendelőinket, hogy a munkatársaink is elégedettek legyenek. Ez a munkaalapú gondolkodás eredményes; a partnerek egymásnak adnak bennünket. Nem csinálunk mást, minthogy becsületesen végezzük a munkánkat. 10 év múlva is kontrollált, jó szolgáltatást akarunk nyújtani, olyat, amivel mindenki elégedett. Ezt csak úgy tudjuk elérni, hogy folyamatosan képezzük magunkat és munkatárainkat. Nem akarjuk megváltani a világot, de szeretnénk a tudásunk legjavát adva szolgáltatni.

 

A cégbírósági bejegyzés szerint négy tulajdonosa van a Rábakésznek. Feltételezem, hogy ebből ketten Önök.


Jankó Ernő: Istvánnak három lánya van, övék a cég háromnegyede, a negyedik negyed az enyém. Eszter unokahúgom a cég számviteli vezetője, aki óriási segítséget jelent, Piroska és Judit „külsős” gondolkodásával segít minket.


Ha a múlt héten is főztek túrós csuszát és a héten is, mennyire hasonlít a két étel egymásra? Minden sztenderdizált, vagy szakácstól is függ, hogy milyen lesz aznap az étel?


Jankó Ernő: Van egy jogszabályi hátterünk, ami meghatározza például azt is, hogy mennyire kell változatosnak lennünk, vagyis az említett gyors ismétlődés igazából nem fordulhat elő. Egyébként nem csak a szakácsok ötleteit hallgatjuk meg a menüsorok összeállításánál, hiszen ez elsősorban az élelmezésvezetők felelőssége.


A saját főztjüket eszik?


Jankó Ernő: Nekem a feleségem rendel – tőlünk, a saját étlapunkról, de nem mondja meg, hogy mit. Minden nap egy kis meglepetés, hogy mit kapok, ami egyben egy kiváló lehetőség arra, hogy megnézzem, mit tudunk.

Rozsnyai Gábor Rozsnyai Gábor cikke 2025. április
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.