"Ezek a grandiózus épületek adnak otthont drámának, zenének és művészetnek. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ahol a zene életre kel

Ezek a grandiózus épületek adnak otthont drámának, zenének és művészetnek.

Az operában a zene és dráma egyedülálló kombinációja kel életre. Sokszor és sokan temették már el, pedig igenis képes arra, hogy hatalmas tömegeket vonzzon a színházakba. A legszebb operaházak pedig nem csupán előadásaikkal, de szépségükkel is ámulatba ejtik a közönséget!

 

Palais Garnier, Párizs


Az1979 férőhelyes Palais Garnier-t 1861-től 1875-ig építettek a párizsi opera számára. Eredetileg Salle des Capucines-nek nevezték, de később Palais Garnier néven vált ismertté, építőjének Charles Garnier-nek köszönhetően. A fényűző épület belseje sokaknak ismerős lehet, ez volt ugyanis Gaston Leroux 1910-es Az Operaház fantomja című regényének egyik helyszíne. Az operaház inspirációul szolgált a regényből készült film és a legendás 1986-os musical díszleteinek elkészítéséhez. A fényűző Palais Garnier-t bonyolult, színes márványfrízek, oszlopok és pazar szobrok díszítik, melyek többsége a görög mitológia isteneit ábrázolja. A bejárat mellszobrai olyan nagy zeneszerzőknek állítanak emléket, mint Mozart, Rossini, Auber, Beethoven vagy Meyerbeer.

 

 

Metropolitan Opera, New York


Az operaműfaj szerelmesei nemes egyszerűséggel csak „Metnek” nevezik. Ez a világ egyik legjelentősebb operaháza, amelyet az 1880-ban alakult klasszikus zenei szervezet, a Metropolitan Opera Egyesület irányít. Az operaház híres arról, hogy a legkifinomultabb, innovatív produkcióknak ad otthont, és falai között a világ legkiválóbb operaénekesei énekelnek. Ez az épület rendelkezik a világ egyik legnagyobb nézőterével, befogadóképessége 3800 fő, de további 195 állóhely is fellelhető benne. Az operaház 1966-ban nyitotta meg kapuit, tervezője Wallace K. Harrison volt. Azóta évente mintegy 27 operabemutatót és szezononként körülbelül 220 előadást tartanak. A homlokzatot fehér travertin mészkővel fedték be, a színpadi főfüggöny pedig arany damasztból készült, ez a legnagyobb a világon. Az első opera, melyet bemutattak az épületben, Puccini A Nyugat lánya című operája volt, még az operaház hivatalos megnyitója előtt.

 

 

La Fenice, Velence

 

A színház mindig is fontos volt Velencében, főképp a 17. és 18. században. A mostani La Fenice újjáépített változata az 1774-ben épült színháznak, mely háromszor égett le, míg 1996-ban végleg a tűz martaléka nem lett. Az épületet ért sorozatos szerencsétlenségek miatt gyakran nevezik a színházat „A Főnixnek”. Az épületet Aldo Rossi tervei alapján, 19. századi stílusban építették újjá s hivatalosan 2003-ban nyitotta meg újra kapuit Beethoven-, Wagner- és Stravinsky-koncerttel. Az operaháznak persze számos kritikusa akadt, sokak szerint giccses lett, és csupán hamis utánzata a múltnak.

 

Bolsoj Teatr, Moszkva

 

Hosszú története alatt a színházat többször építették át és újították fel. A Bolsoj életét érdektelen tégla- és kőépítményként kezdte Moszkvában, az 1790-es években. A jelenlegi épület Andrej Mihajlov tervei alapján készült, és 1824-ben adták át. A neoklasszikus stílusban épült színházat keleti szőnyegek, selyemdamaszt falak és bársonnyal kárpitozott székek teszik különlegessé. A 2011-es egymilliárd dolláros felújítás nagyon sokat javított a színház akusztikáján. A 20. század elején a színház világhírű kulturális intézménnyé nőtte ki magát. Műsorra tűzték az orosz és európai operairodalom legszebb műveit, amelyekben olyan nagy művészek léptek fel, mint Antonyina Nyezsdanova, Galina Visnyevszkaja, Jevgenyij Nyesztyerenko vagy Leonyid Szobinov.  

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. július
címkék:
Művészet | Színház
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.