"Botrányok, viták, ellentmondásos hírek. Jön a film, amelyben sokak szerint legtitkosabb vágyaink elevenednek meg."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Eltitkolt vágyak

Botrányok, viták, ellentmondásos hírek. Jön a film, amelyben sokak szerint legtitkosabb vágyaink elevenednek meg.

Július 24-i megjelenése óta több mint 36 millió ember nézte meg a Szürke ötven árnyalata előzetesét világszerte. A film az előrejelzések szerint az évtized egyik legsikeresebb produkciójának ígérkezik, az alapjául szolgáló regényt pedig a legsikeresebb fikciós műnek tartják a Jane Eyre óta. De mégis mi a Szürke ötven árnyalata sikerének titka, és vajon minek köszönhető a női rajongók töretlen kitartása?  

 

A könyv, amely ráébreszt szexualitásunkra


A titok egyik nyitja a pszichológusok szerint a szexuális hatalomátvétel. A hatalom a szadomazochizmus központi fogalma, a Szürke ötven árnyalata pedig egy nyíltan SM-regény, amelyben Christian az uralkodó, Anna pedig az alávetett. Az SM a könyv által egyre elfogadottabb lett, és már nem olyan félelmetes fantazmagória, mint egykor, sőt már nem feltétlenül jár együtt a büntetés okozta fájdalommal sem. Nem a gyönyörbeli fájdalmon, nem a korbácsoláson vagy a bilincseken van a hangsúly, mint sokan gondolják, sokkal inkább a hatalom központi kérdés, a legfontosabb elem. Minden más csak mellékes, egyszerű bűvészkellék. A fájdalomtűrés csupán hatalomteszt, a bilincs pedig a dominancia szimbóluma.

 

 

Mindemellett érdekes tény, hogy a nők nagy részének megközelítőleg sincs annyi szexben része, mint Anastasia Steele-nek a regényben, ami pszichológusok szerint szintén magyarázat lehet a könyv iránti olthatatlan kíváncsiságra. A Stylist felmérése szerint a megkérdezett nők 27%-a volt elégedetlen a szexuális életével, 65% pedig több testi kapcsolatra vágyik. A Relate kutatása bebizonyította, hogy az emberek 30 éves koruk táján szenvednek leginkább az időhiánytól, aminek leginkább a szexuális életük látja kárát. Röviden és tömören, a legtöbben a hétköznapokban túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy akár csak heti többször is gondoljunk a „belső istennő” aktivizálására. A szexőrült milliárdos és a 21 éves szűzlány szerelme azonban emlékeztet arra, hogy talán érdemes lenne a kérdésnek nagyobb hangsúlyt szentelni.

 

Vannak hasonló könyvek, de ilyet még nem írtak


A könyv sikeréhez sokak szerint a jelenkori technológia is hozzájárult. Patchen Barss úgy véli, hogy a Kindle elektronikus olvasó az erotikus láthatatlanság köpenyét vonja körénk. Így nem kell a könyvet nyíltan a kezünkbe vennünk a buszon, helyette kifelé tisztességesnek tűnhetünk, és megtarthatjuk magunknak erotikus gondolatainkat. Nem véletlen, hogy a Szürke ötven árnyalata vezeti a Kindle-on a valaha volt leggyorsabban fogyó könyvek listáját.

 

A technológia azonban nem csupán a könyv terjesztésében játszott nagy szerepet, de a róla szóló beszélgetésekhez is platformot teremtett. A könyv egy Alkonyat-trilógia fan-fiction, vagyis az Alkonyat sorozat továbbgondolt változatából nőtte ki magát, melyet E. L. James online publikált Hókirálynő jégsárkánya álnéven. Eredeti címe Masters of the Universe volt, ebből a népszerű anyagból született később az Árnyalat-trilógia. „James korai feljegyzései a fájdalom vörös szobájáról és a rajongók reakciója megmutatatja, mitől is olyan sikeres a Szürke ötven árnyalata” – mondja Louise Deacon klinikai pszichológus, aki néhány éve még azt kutatta, mitől is olyan népszerű az Alkonyat párkapcsolata, amikor egyszer csak belebotlott a Szürke ötven árnyalatába. „Meglepett, milyen nyíltsággal beszéltek E. L. James rajongói a szexualitásukról. És nem csupán online, személyesen is megnyíltak egymásnak az Alkonyat-közönségtalálkozókon. A nők szívesen osztották meg egymással, miről fantáziálnak, miközben örömet szereznek maguknak. Régóta a szexuálpszichológia területén dolgozom, de ez számomra is teljesen új volt.”

 

A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint a 25–45 éves egyedülálló nők száma az elmúlt évtizedekben megduplázódott, így ha át szeretnék élni a gyönyör varázsát, sokszor magunknak kell kezünkbe venni a dolgokat. Rebbeca Newman pszichológus elmondta, nem kétséges, hogy az erotikus fikciónak hatalmas ereje van: így egy szobában lehetünk az álomszeretővel, és mégsem kell átesünk egy költséges és fárasztó társkereső szertartáson. Az Árnyalat-trilógiának köszönhetően a nők nem csupán csinálják, hanem beszélnek is róla. „Ez földcsuszamlásszerű változás. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a nők sosem ismerték be szívesen, hogy megérintik magukat. De most mindez megváltozott, már nem szégyellik mindezt. Ezt a szabadságot sokan online találták meg, ez az a platform, ahol megoszthatják fantáziáikat névtelenül, miközben rájönnek, hogy más nők is ugyanúgy éreznek, ahogyan ők” – mondta Deacon.

Mindeközben arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a Szürke ötven árnyalata a BDSM (~a hatalom–alávetettség, szadomazo) szexet népszerűsíti. Mireille Miller-Young, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint a könyvekben megjelenő BDSM nem új, már korábban is szerepelt a női erotikus fikciós művekben, mégis fontos a könyv sikere szempontjából. Sok nő fantáziál ilyen viszonyról, arról ábrándozva, hogy egy rövid időre átadja a férfiaknak a hatalmat, mert ez olyan „élmény”, amelyet a legtöbb modern nő nem tapasztal meg élete során. Hiszen a mindennapi életben a nők épp az egyenlőségért harcoltak évszázadokon át, az emancipációnak köszönhetően pedig egyre több nő van vezető státusban. Komoly ellentmondás, de valahol a mélyben a vágy ott húzódik a női lélek titkos rekeszeiben, ha csak a testiség szintjén is.  

 

E. L. James legfőbb erénye mindemellett, hogy olyan tabukérdéseket feszeget, mint: Lehetnek-e egy nőnek is perverz vágyai? Használhat-e segédeszközöket? Kívánhatja-e az erőszakot? Közben pedig megszólít egy olyan korosztályt is, a középkorú nőket, akik egy egészen más világban nőttek fel. A legtöbb kiadó hirtelen nagyon is kapható lett az erotikus tartalmú könyvekre. A szexualitás dzsinnjét kiengedték a palackból, és úgy tűnik, nem is tervezi, hogy egyhamar visszatér oda. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. augusztus
címkék:
Film | Irodalom | Nő és férfi
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.