"Az október 19-ig tartó mustrán az elmúlt 3 év filmtermésével, 332 benevezett alkotással ismerkedhet meg a szakma és a nagyközönség."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Itt az első Magyar Filmhét!

Az október 19-ig tartó mustrán az elmúlt 3 év filmtermésével, 332 benevezett alkotással ismerkedhet meg a szakma és a nagyközönség.

Számos kiegészítő program színesíti majd a filmhét kínálatát: lesznek pódiumbeszélgetések, plakátkiállítás, Forgatókönyv Börze, a nagyközönség a helyszínen bekukkanthat a maszkmester, a szinkron, a Virtuális 3D, valamint az animációs stúdiók világába a hétvégén pedig több gyerekprogram várja a családosokat. Az eseményt a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szervezi a Magyar Filmakadémia közreműködésével.

 

 

Az Oscar-díjas Kertész Mihály 1914-ben Jászai Mari főszereplésével forgatott némafilmje, A tolonc felújított és digitalizált változatának ősbemutatója nyitja ma este az első Magyar Filmhetet a MÜPÁ-ban. A tolonchoz a Maestro című Oscar-jelölt magyar animáció zenéjét is jegyző Pacsay Attila komponált kísérőzenét. A filmhéten az Uránia Nemzeti Filmszínházban három további alkalommal – október 14., kedd, 17 óra, október 18., szombat, 19 óra és vasárnap, 15 óra – tekinthető meg ez a filmtörténeti jelentőségű alkotás.

 

12 620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás – köztük 105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 62 animáció, 36 ismeretterjesztő film, 26 egész estés játékfilm és 16 tévéjátékfilm – pereg majd október 13–19. között a Cinema City MOM Park mozi 6 termében párhuzamosan. A seregszemlére az alkotók az elmúlt időszakban magyarországi moziforgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Magyar Filmplakát Kiállítást. A Magyar Filmhét kísérőprogramjaként a 2012 és 2014 között magyar mozikban bemutatott filmek magyar tervezésű plakátjai a MOM Cinema Cityben lesznek láthatók. Idén közel negyven alkotás plakátja nevezett a filmplakátversenyre – a részletekről a filmplakat.hu oldalon lehet tájékozódni. A III. Magyar Forgatókönyv Börzére is a filmhéten kerül sor. Október 16-án 8 treatment alkotói prezentálhatják ötletüket a magyar filmszakmának.

 

A filmhéten a közönség a filmes világ kulisszái mögé is bepillanthat a MOM Parkban. Október 16-án, csütörtökön 16–20 óra között a Maszkmester stúdióban egy maszkmester segítségével az érdeklődők híres filmszereplővé alakulhatnak. Bepillantást nyerhetnek egy profi maszkmester munkájába, egy-egy nagy átalakulás rejtelmeibe, sőt maguk is kipróbálhatják a maszkkészítést. Pénteken 16–20 óra között egy Szinkron stúdió települ ki a filmhétre, ahol a közönség megismerheti a szinkronkészítők, hangmérnökök életét, illetve szinkronszínészként is megmérettethetik magukat, s miután lezajlik egy jelenet, visszanézhetik/hallgathatják saját produkciójukat. Szombaton ugyanekkor „felépül” egy Virtuális 3D-stúdió, ahol a vendégek green box (zöld háttér) elé állva izgalmas filmek szereplőiként láthatják magukat. Az így felvett jeleneteket rögzítik, és egy weboldalon elérhetővé teszik a közönség számára. Vasárnap 16–20 óra között pedig egy animációs stúdió működését leshetik meg a filmbarátok, sőt maguk is beállhatnak egy-egy 2D-s vagy 3D-s animációs jelenet megrajzolásába.

 

A FilmhétEN a vetítések után számos film készítőivel találkozhat majd a közönség. Többek között jelen lesz Kocsis Tibor, a Magyarok a Barcáért rendezője, a Parador Húngaro stábjának több tagja, Tóth Zsolt Marcell, Az időgyűrű ura című ismeretterjesztő film rendezője, Varga Ágota A tartótiszt című film, valamint Papp Gábor Zsigmond, A szovjet levelezőpajtás alkotója, a nagyjátékfilmesek közül pedig a Nejem, nőm, csajom, az Erdő, a Free Entry, a Couch surf, az ARGO 2, a Senki szigete, az Utóélet, a Fekete leves, a Nagy füzet, a Pillangó és a Megdönteni Hajnal Tímeát alkotói és főszereplői.

La femme La femme cikke 2014. október
címkék:
Film | Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.