"Világszínvonalú magyar dokumentumfilm debütál a hazai mozikban. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A Puszta rejtett élete

Világszínvonalú magyar dokumentumfilm debütál a hazai mozikban.

Szarvasok, nyulak és még a kihaltnak hitt aranysakál is felbukkan Mosonyi Szabolcs rendező–operatőr és Bagladi Erika operatőr–producer–forgatókönyvíró szemet gyönyörködtető természetfilmjében, amelyet a mozivásznon csodálhatnak meg a magyar nézők Vad Kunság – A Puszta rejtett élete címmel.

 

A természetfilm ismételten bizonyítja, mennyi természeti kincset rejt kis hazánk. A Vad Kunság a Kiskunság és Nagykunság vad tájait és változatos élővilágát tárja elénk, miközben egy fiatal aranysakálfalka akciófilmeket megszégyenítően fordulatos életét követi végig. Az aranysakál egykor e tájakon tanyázott, majd évtizedekre eltűnt, mígnem a kihaltnak hitt ragadozó a közelmúltban ismét felbukkant az országban. A kérdés csak az: vissza tud-e illeszkedni az aranysakál, és új csúcsragadozóként nem jelent-e fenyegetést az ökológiai egyensúlyra nézve?

 

 

A lélegzetelállító természetfilmben ritkán látott táj tárul elénk, melyet a legkülönfélébb madarak, emlősök, ízeltlábúak, gyönyörű növények, száraz pusztaságok, valamint vizes élőhelyek színesítenek. A puszta rejtett élete számos csodával szolgál, amelyek a legritkább esetekben tárulnak az átlagember szeme elé. A forgatás számos helyszínen zajlott, melyek közül jó néhány csak engedéllyel látogatható, így a nézők valóban a Puszta féltett, rejtett titkaiba nyerhetnek betekintést – és a világszínvonalú, fesztiváldíjas operatőri munkának köszönhetően feledhetetlen vizuális élményekben részesülnek. Mátyás Attila Merkaba magyar népzenei motívumokat felhasználó kísérőzenéje fülbemászó, mégis visszafogott dallamaival tökéletes aláfestésül szolgál a megrázóan szép felvételeknek.

 

Mosonyi Szabolcs rendező–operatőr biológia–földrajz szakos tanárként diplomázott. Feleségével, Bagladi Erikával 2000-től kezdtek komolyabban foglalkozni ismeretterjesztő filmek készítésével. Ezek először még lelkes amatőr munkák voltak, melyeket túráik, kirándulásaik során készítettek a Dunai-ártérről vagy éppen a Tátra-hegységről, majd 2011-ben gondoltak egy merészet, és vállalkozást alapítottak NatFilm Hungary Kft. néven. Ötletük gyümölcsözőnek bizonyult, ugyanis Mosonyi Szabolcs munkáit ma számos külföldi és hazai televíziócsatorna sugározza, filmszínházak vetítik, illetve különféle mozgóképeiért immár több tucat fesztiváldíjat is hazavihetett (többek közt Pannon sivatag című filmjéért a 40. Magyar Filmszemle Legjobb tudományos–ismeretterjesztő filmnek járó díját vehette át).

 

 

A 60 perces színes, ismeretterjesztő film a Pannonia Entertainment Ltd. jóvoltából kerül a nézők elé, és 2016. március 24-től érdemes keresni a magyar mozik műsorán. Természetszeretőknek és moziba járóknak egyaránt kötelező darab. Az alkotás az idei Magyar Filmhéten a legjobb természetfilm díját kapta!

La femme La femme cikke 2016. március
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.