"Zeneakadémiától a Zeneakadémiáig vezet az útjuk: első egész estés koncertjét adja az alma materben az egykori növendékekből alakult kamarazenekar."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A Zene Lelke

Zeneakadémiától a Zeneakadémiáig vezet az útjuk: első egész estés koncertjét adja az alma materben az egykori növendékekből alakult kamarazenekar.

Első egész estés koncertjét adja a Zeneakadémián – február 17-én, 19 óra 30 kor – az Anima Musicae Kamarazenekar, napjaink egyik legizgalmasabb hazai hangszeres formációja.A koncert programja időben tágas intervallumot ölel fel, hiszen a repertoár H. I. F. Biber újszerű elemekkel tarkított, korabeli csatát ábrázoló programzenéjétől (Battalia – 1673) egészen az Artisjus-díjas Balogh Máté Luca Marenzio in Salzburg című kortárs szerzeményéig terjed.

 

Utóbbi mű különlegessége, hogy a Zeneakadémia fiatal zeneszerzőtanára az Anima Musicae felkérésére írta 2012-ben, azóta pedig többek között már a rangos brüsszeli BOZAR-ban is bemutatták. C. Ph. E. Bach A-dúr gordonkaversenyében a szintén az alma materben végzett és a zenekarhoz ezer szállal kötődő kiemelkedő csellóművésznő, a Bach-művek értő tolmácsolója, Rohmann Ditta csatlakozik szólistaként a zenekarhoz. A művésznő 2012-ben a lipcsei Bach-versenyről második díjat hozott haza, ezenkívül a C. Ph. Bach Társaság különdíját is elnyerte.

 

 

A műsor további részében évfordulós zeneszerzőket ünnepelhetünk igazán méltó módon: a 125 éve született Honegger ritkán elhangzó Himnuszát hallgathatjuk végig, ezt követően pedig – a műsor méltó zárásaként – a tíz évvel korábban született Bartók Béla egyetlen vonószenekarra írott műve, a Divertimento hangzik fel.

 

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból és korábban végzett növendékeiből. Szakmai indíttatást elsősorban Rolla Jánostól, a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetőjétől kaptak, aki a kezdetektől figyelemmel kísérte és támogatta munkájukat. Hivatástudatuk, elkötelezettségük és a zene iránti szeretetük arra indítja a zenekar tagjait, hogy munkájuk során mindig a művészi kifejezést szolgáló minőség legyen a legfontosabb. A klasszikus zeneművektől a XX. századi remekműveken át egészen a kortárs zenéig bővülő repertoárját a zenekar elsősorban a fiataloknak ajánlja. Határozott szándéka, hogy koncertjein a klasszikus zene üzenete minél több fiatalt érintsen meg, hogy ezzel is segítse egy új, a klasszikus értékeket befogadni képes generáció kialakítását. Olyan zenei műhelyt kívánnak létrehozni, ahol alapvető követelmény az európai szintű hangzás, a magyar zenei kultúra nemes tradícióinak folytatása, a nagy elődök értékteremtő példájának tisztelete, ugyanakkor a folyamatos megújulási szándék.

La femme La femme cikke 2017. február
címkék:
Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.