"A Micimackót a világon szinte mindenhol ismerik. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a híres gyerekkönyv mögött szívszorító történet rejtőzik. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Micimackó igaz története

A Micimackót a világon szinte mindenhol ismerik. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a híres gyerekkönyv mögött szívszorító történet rejtőzik.

Micimackó bájos meséjét milliónyi gyerek hallgatja még ma is csodálattal, de a felnőtt szíveket is megdobogtatja a sok kedves kis történet. Alan Alexander Milne alkotása a  szeretnivaló erdei állatokkal és barátjukkal, Róbert Gidával olvasók generációit varázsolta el, és az évek során a világ egyik legsikeresebb gyerekkönyvévé nőtte ki magát. Amivel azonban valószínűleg sokan nincsenek tisztában, hogy a humoros kis versek, szerethető mesekarakterek és sajátos hangulatú illusztrációk hátterében egy szomorú családi dráma áll.

 

Ezt az igaz történetet mutatja be a négy éve bemutatott Viszlát Christopher Robin című film, amely Ann Thwaite A. A. Milne: The Man Behind Winnie-the-Pooh (A. A. Milne: a Micimackó mögött meghúzódó ember) című 1990-ben megjelent nagy sikerű biográfiája alapján született meg. Téli borongós hétvégéken tartalmas program újranézni, vagy ha a moziban kimaradt, pótolni ezt a remek történetet!

 

Dráma a sorok között


A Viszlát Christopher Robin távolról sem az a romantikus szirupfilm, amire elsőre számítunk, sokkal inkább egy kiváló színészekkel operáló szívszorító dráma, mely a csekélyértelmű medvebocs történetét meglepően szomorú kontextusba helyezi.

A film amellett, hogy bemutatja, miként született meg a gyerekek egyik kedvenc mesekaraktere, Micimackó, olyan fontos és örökzöld témákat is megvilágít, mint a hírnév, a háború, az alkotás és persze mindenekfelett a család. A mozivásznon Domhnall Gleeson alakítja a sikeres szerzőt, A. A. Milne-t, aki bár a Cambridge-i Egyetemen még matematikát tanult, tanulmányai végeztével írói pályára lépett.

Mire fia, a Billy Moonnak becézett Christopher Robin megszületett, a 42 éves A. A. Milne már sikeres színdarabíró, novellista és szatirista volt. Ann Thwaite biográfiája szerint, Alan és felesége, Daphne lányra számított, így a kis Billyt rendszerint lányos ruhákba öltöztették. A kívülállók tehát gyakran csak nehezen tudták meghatározni a gyermek nemét. A fiú kevés időt töltött szüleivel, nevelését a kornak megfelelően nagyrészt dajkája, Olive végezte, akit Billy csak Nou-nak becézett. Mint azt Christopher Robin írta édesanyjáról: „Naponta csak néhány percre láttam őt, a nap kezdetén és lefekvésidőben, de azokban a pillanatokban csodálatos volt!”

 

Az Ashdown-erdő és a Százholdas Pagony


Az I. világháborút követően A. A. Milne mindennapjait háborús élményei hatására az akkoriban még nem diagnosztizált poszttraumás stressz-szindrómára utaló tünetek nehezítették meg, egy nap tehát úgy döntött, hogy a nyugodtabb élet reményében Londonból a sussexi vidékre költözik feleségével Daphne-val és ötéves fiúkkal, Christopher Robinnal.  

 

Bár a legifjabb Milne élete folyamán édesapjával sem ápolt túl szoros kapcsolatot, a Sussexben töltött évek alatt mégis úgy alakult, hogy gyakorta sétálgattak együtt a közeli Ashdown-erdőben, ahol apa és fia történeteket talált ki, miközben Billy kedvenc plüssállataival játszottak. Ez a bizonyos Ashdown-erdő ihlette végül a Százholdas Pagonyt is, amelyben Róbert Gida és erdei barátai mesés kalandjai zajlottak.

 

Micimackó karakterét Milne a fia Edward nevű plüssmackójáról mintázta, akit a kisfiú még első születésnapjára kapott szüleitől ajándékba. Őt követte aztán később az évek folyamán a többi állat, Malacka, Tigris, Kanga és Zsebibaba, akik Christopher Robin, avagy Róbert Gida legjobb barátaivá, illetve hű fegyverhordozóivá váltak.   

 

Az igazi Micimackó (angolul Winnie-the-Pooh) egy nagy fekete medve volt, amely sokáig a londoni állatkertben élt Winnie néven. Itt találkozott vele Christopher Robin is, aki később úgy döntött, hogy a medvéről nevezi el kedvenc plüssmackóját.  

 

A filmnek kétségkívül ezek a jelenetek adják a szívét-lelkét. A különleges hangulatú, idilli képeken keresztül szemtanúi lehetünk annak, ahogyan apa és fia megteremtik saját mesebeli erdőjüket, majd pedig Milne és az illusztrációkat készítő E. H. Shepard kezei között szép lassan életre kel az ikonikus gyerekkönyv.

 

Persze mint a Christopher Robinnal készült interjúkból kiderült, nem kizárólag az ő és apja képzelőerejének köszönhetően született meg a történet. Daphne, Milne felesége éppúgy szerepet játszott benne. „Édesanyám gyakran jött be a szobámba játszani, majd később elmesélte édesapámnak, hogy miket csináltunk. Apám könyveihez az alapanyagok nagy része tulajdonképpen tőle származik” – nyilatkozta egy interjúban Christopher Robin Milne. 

Christopher Robin eredeti plüssfigurái ma is megtekinthetők
a New York-i Public Libraryban.


A Micimackó átka


Az első könyv When We Were Very Young (Amikor még kicsik voltunk) címen 1924-ben jelent meg, ekkoriban azonban még csupán egyetlen versben jelent meg az akkoriban Edwardnak nevezett medvebocs. Ezt követte aztán 1926-ban a Micimackó, majd 1927-ben a Now We Are Six (Hatévesek lettünk), 1928-ban pedig a The House at Pooh Corner (Micimackó kunyhója).

 

A könyveknek köszönhetően Róbert Gida neve márkanévvé vált, az igazi Christopher Robin pedig óriási népszerűségre tett szert a Micimackó-rajongók körében. Sőt! A film szerint a Billy Moonról mintázott főhős híresebb volt, mint maga a Micimackó-történetek írója, A. A. Milne.

 

Az ifjú Milne több millió rajongói levelet kapott, fotózásokra, megnyitókra és bemutatókra hívták, közben pedig újságok, illetve magazinok keresték kegyeit interjú céljából. Christopher Robin eleinte élvezte a hírnevet és az ezzel járó figyelmet, hiszen mint egy interjúban mondta, „végre fontosnak érezhette magát”. Ann Thwaite könyve szerint azonban minden megváltozott, mikor a fiú bentlakásos iskolába került, ahol a többi gyerek folyamatosan a Micimackó-történetek miatt gúnyolta. Ekkoriban kezdte megutálni édesapja könyveit, és az évek folyamán ez az ellenérzés csak egyre inkább elmélyült benne. Későbbi kudarcaiért is A. A. Milne-t és az általa megalkotott Micimackó-történeteket okolta, sokáig úgy érezte, apja eladta a gyerekkorát, és rajta keresztül szerzett hírnevet magának.

 

Micimackóról írt történeteivel Milne emberek millióinak életébe vitt örömet. Az elsöprő nemzetközi sikert elérő könyvsorozat többek között megnyugvást és reményt adott a briteknek az I. világháborút követő években. Sajnos azonban Milne élete utolsó évei kevésbé voltak örömtelik. Korábbi sikereit többet nem tudta felülmúlni, és minden törekvése ellenére örökre elkönyvelték gyerekkönyvírónak.

 

 

A Viszlát Christopher Robin gyönyörű képek és nagyszerű színészek segítségével mutatja be a Micimackó-történetek e különleges aspektusát. Egy lenyűgöző, érzelmekkel teli dráma, mely időnként némileg eltér ugyan a valós eseményektől, de ez mit sem von le a film értékéből. Ha a moziélmény kimaradt, érdemes rákeresni valamelyik előfizetéses streaming szolgáltató kínálatában. Micimackó-rajongóknak semmiképpen sem érdemes kihagyni!

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2022. december
címkék:
Irodalom | Micimackó
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.