"Klasszikus zene, musical, dzsessz, rock: európai koncertajánló. Zene Bécsben, Párizsban és Rómában "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Újraéled a Beatles és a Doors

Klasszikus zene, musical, dzsessz, rock: európai koncertajánló. Zene Bécsben, Párizsban és Rómában

Most, hogy érezzük a tavasz illatát, már semmi sem akadályozhatja meg, hogy az összes napsütéses szabadtéri vágyálmunkat a gyakorlatban is megvalósítsuk. Ha mindezt egy idegen országban tesszük, a tökéletes összhatás érdekében érdemes egy-egy kulturális programot is beiktatni a naptárunkba, különös tekintettel azokra az előadókra, akikkel nem sűrűn találkozhatunk itthon. Most a következő hónapok zenei kínálatából válogattunk össze egy csokorra valót, Bécstől kezdve Párizson keresztül Rómáig.

Bécs

 

All You Need is Love!

Csak idő kérdése, hogy hozzánk is megérkezzen az All You Need is Love! című Beatles-musical, ám csak Bécsig kell eljutnunk, hogy máris élvezhessük a zenetörténet legsikeresebb bandájának számaiból összeállított zenés előadást. A musical alapja pedig mi más is lehetne, mint a zenekar történetének legfontosabb állomásai, amelyek a világhírig vezettek. Az első hamburgi fellépésektől az utolsó, egy londoni irodaház tetején adott koncertjükig tartó hosszú utat olyan dalokon keresztül követhetjük végig, mint például a Help, a Love Me Do, a Yesterday vagy a Hey Jude. A szervezők egyenesen kötelező darabként ajánlják az előadást a Beatles-rajongóknak, de valószínűleg azok is élvezik majd, akik valami bizarr véletlen folytán még csak most ismerkednek a zenekarral.

 

Legközelebbi időpont: március 27. 20:00 óra

Helyszín: Wiener Stadthalle – www.stadthalle.com

Jegyár: 36–69 euró


Bécsi Szimfonikusok Bartók szellemében

Aki a klasszikus zene fellegvárában inkább komolyzenei élményre vágyna, annak bátran merjük ajánlani a Bécsi Szimfonikus Zenekar március 31-én és április 1-jén megrendezett koncertjét, amelyen Bartók Béla Magyar képek című zenekari műve mellett Mozart Linzi szimfóniája hangzik el. A 21. Bécsi Tavaszi Fesztivál keretében ezúttal a ma élő karmesterek egyik legkiemelkedőbb egyénisége, Dmitrij Kitajenko dirigálja a szimfonikusokat. Az orosz származású dirigens egy különleges Rachmaninov-premierrel koronázza meg az estét: a zeneszerző amerikai száműzetésben írt, vágyakkal teli III. szimfóniája most először csendül fel a Wiener Konzerthaus nagytermében.

 

Időpont: március 31. és április 1. 19:30

Helyszín: Wiener Konzerthaus, http://konzerthaus.at/home/

Jegyár: 15–60 euró

 

Párizs

 

Johnny Hallyday-koncert

A szerelem városa szinte minden évszakban tökéletes választás, ám ha éppen júniusban szottyan kedvünk odalátogatni, még egy helyi zenei félisten, a francia Elvisként is emlegetett Johnny Hallyday zenéjét is élvezhetjük élőben. A 68 éves énekes-színész, aki eredetileg Jean-Philippe Smetként látta meg a napvilágot, már 1960 óta meghatározó alakja a francia rockszíntérnek, amit most országos turnéval ünnepel meg. A párizsi Stade de France-ban rögtön 3 koncertet is ad egymás után, így június 15-én, 16-án és 17-én is dönthetünk úgy, hogy a saját bőrünkön tapasztaljuk meg azt az őrületet, amelyet a zenész töretlen népszerűsége a tömegekből kivált.

Időpont: június 16–17–18. 19:30

Helyszín: Stade de France – http://accueil.stadefrance.com

Jegyár: 35–140 euró


 

Norah Jones az Olympia Hallban

Párizs természetesen nem az a hely, ahol a mérleg nyelve inkább a helyi zenészek felé billen, a várost a világsztárok is előszeretettel látogatják. Május 25-én például az utóbbi évtized egyik legnagyobb hatású énekesnője, Norah Jones lép színpadra az Olympia koncertteremben, ahol a május 1-jén megjelenő Little Broken Hearts című albumáról is ízelítőt ad. A többek közt dzsesszben, bluesban és popban utazó Jones már debütáló lemezével, a Come Away With Mevel megkerülhetetlen eleme lett a zenei életnek: az albumot több mint 20 millió példányban adták el világszerte, és rögtön 5 Grammy-díjat hozott az énekesnőnek. Aki élőben is szeretné megtapasztalni az indiai származású előadó bájos kisugárzását, annak május végén Párizsban a helye.

 

Időpont: május 25. 20:00

Helyszín: Olympia – http://en.olympiahall.com/

Jegyár: 56,50–67,50 euró

 

Róma

 

A sevillai borbély az olasz operában

Párizs mellől nem maradhat el a csodálatos olasz főváros sem, ahol egyenesen vétek lenne nem elmenni például egy hamisítatlan olasz operára a Teatro dell'Opera di Romába – azaz a Római Operaházba. Tökéletes választásnak ígérkezik Rossini A sevillai borbély című műve, amelyet április 18-tól 26-ig tűznek műsorra Bruno Campanella vezényletével. A szerelmes Almaviva gróf szerepében a tehetséges fiatal argentin tenort, Juan Francisco Gatellt láthatjuk, a gróf szerelmének gyámját, Bartolót pedig Paolo Bordogna alakítja. Rosina bőrébe a kiváló mezzoszoprán, Annalisa Stroppa bújik, Figarót, a borbélyt Alessandro Luongo játssza.

 

Időpont: április 1826. 20:30

Helyszín: Teatro dell'Opera di Roma – http://www.operaroma.it/

Jegyár: 23150 euró


 

Rock in Roma

Róma egyik legnagyobb rockzenei fesztiváljával is bizonyítja, hogy a főváros nem csak a múltidézés helye: napjaink legnagyobb zenekarai mellett az elmúlt évtizedek legsikeresebb bandái közül is válogat. A Rock in Roma fellépőinek listáját böngészve kétségtelenül vétek lenne kihagyni Rómának ezt az oldalát, a városhoz közeli szabadtéri helyszínen júniustól július végéig közel egy hónapon keresztül élvezhetjük a fékevesztett partihangulatot. Június 25-én például a kaliforniai Incubus csap a húrok közé, hogy legnagyobb slágerei mellett legújabb, If Not Now, When? című lemezéről is megmutasson jó pár számot. 27-én a trip-hop koronázatlan királya, a sejtelmes, mégis elementáris erejű Portishead lép színpadra, július 17-én pedig nem kisebb sztár veszi birtokba a terepet, mint a rockzene egyik legmeghatározóbb sztárja, a mindig megújulni képes Lenny Kravitz.

 

Az eseménysorozat azért a nagy öregekről sem feledkezik meg, így olyan, a mai fiatal generáció számára talán kevésbé ismert nagy nevek is felbukkannak a repertoárban, mint a The Cure (július 9.), vagy amely a nyolcvanas években élte virágkorát, és a legendás Beach Boys (július 26.), amely fennállása 50. évfordulója alkalmából indult világkörüli turnéra. És ha ez még nem volna elég, július 10-én a rocktörténelem egyik legismertebb zenekarának, a The Doorsnak a szelleme is jelen lesz a fesztiválon. Bár a felejthetetlen frontember, Jim Morrison már több évtizede nincs köztünk, egykori zenésztársai, a billentyűs Ray Manzarek és a gitáros Robby Krieger újra összeálltak, hogy a banda azóta közkinccsé vált dalait újra eljátsszák.

 

Helyszín: Róma mellett (pontos információk a honlapon http://www.rockinroma.com)

Időpont: június 25-től július 26-ig, koncertkezdés: 21:30 vagy 21:45

Jegyár: 40 eurótól / koncert

La femme La femme cikke 2012. március
címkék:
Bécs | Koncert | Párizs | Róma | Utazás | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.