"A hatvan éves énekes-zenész-dalszerző világkörüli turnéjából nem maradhat ki Magyarország sem!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy sokoldalú világsztár

A hatvan éves énekes-zenész-dalszerző világkörüli turnéjából nem maradhat ki Magyarország sem!

Ki hinné, hogy ez az időtlen fiatalember, akinek már évtizedek óta látszólag meghatározhatatlan az életkora, betölti 60. életévét mire legújabb, Blue Electric Light Tour elnevezésű koncertprogramjával Magyarországra érkezik.

 

De miért is kellene foglalkozni életkorával, amikor ma is ugyanolyan fiatalos lendülettel énekel, mozog, táncol a színpadon és klipjeiben, mint a múlt század nyolcvanas éveinek végén, amikor berobbant első nagylemezével, a Let Love Rule-lal. Azóta tizenegy további stúdióalbummal jelentkezett. A legutóbbi március közepén jelent meg, szintén Blue Electric Light címmel. Budapest előtt fellép többek között Hamburgban, Amszterdamban, Luccában, Locarnóban, Pulában és Stuttgartban. Utóbbi helyszínen a JazzOpen fesztivál keretében. Ez is jelzi, hogy az amerikai muzsikust szívesen látják Marcus Miller, Jamie Cullum társaságában is.

Mert Lenny Kravitzot a műfaji sokszínűség jellemzi. Egyaránt otthonos a rock, a rhythm &blues, a blues, a soul, a funk és a jazz világában is. Hihetetlen zenei tehetséggel áldotta meg a sors, melyet szorgalmával fűszerezett. Jellemző rá, hogy ha stúdióba vonul, akkor saját szerzeményeihez a zenei alapokat szinte egyedül játssza fel. Gitározik, dobol, billentyűzik, ért a fúvós hangszerekhez – és természetesen énekel. Emellett dizájner és producer is.

 

Vagyis multiinstrumentalista. Így jellemzik a világban, és e mostani albumát is ugyanúgy készítette, mint az előzőeket. Elvonult bahamai stúdiójába, ahol a komponálásban és a rögzítésben nem zavarta senki, csupán régi gitáros zenésztársa, Craig Ross. Aki dehogy zavarta, inkább segítette a közös munkát. Tizenkét dalt hoztak össze, melyek java szerepel is a mostani turnén, a korábbi nagy sikerekkel együtt.

 

Egyik új dalához, a TK421-hez videoklip is készült, melyet néhány hónap alatt a YouTube-on már 5,4 millióan töltöttek le.

 

Ritmusos, rockos, funkys, extravagáns, erotikus.

 

Lenny még Leonard Albertként látta meg a napvilágot New Yorkban, Manhattanben, egy bahamai fekete édesanya és egy Kijevből bevándorolt fehér apa gyermekeként. A színésznő mama és a producer papa gyermeküket már kiskorától vitték koncertekre, színházi előadásokra. A kisfiú pedig hamar eldöntötte: márpedig ő zenész lett. Szülei szerencsére támogatták őt ebben, elsősorban hangszerek vásárlásával. Lenny egyaránt otthon érezte magát a feketék lakta brooklyni negyedben, ahol hét közben anyai nagyszüleinél lakott, mint fehér környezetben Manhattanban, a két, egymástól oly távol álló kulturális és zenei gyökerekkel rendelkező világban.

 

A család 1974-ben Los Angelesbe költözött, s a fiatalember már ott járt középiskolába, majd főiskolára. Zenei tehetségére felfigyeltek hangmérnökök, zenészek, producerek, s útja meg sem állt a zenei stúdiókig. Karrierje pedig a kiadott lemezek és a koncertek révén szépen emelkedett.

 

Magánélete sohasem volt titok az újságok, és így a rajongók számára. 1987-ben Lisa Bonet színésznőt vette feleségül, aki miatt visszaköltözött New Yorkba. Lányuk Zoë, aki szintén szép pályát fut be: énekes, színész, modell. Szüleihez hasonlóan idővel Lenny is elvált. A muzsikus aztán élt New Orleansban és Miamiban is, és ha éppen nem a Bahamákon dolgozik új dalokon, vagy koncerteken járja a világot, akkor már Párizst is lakhelyének tekinti.

 

Szárnyaló pályafutása során Lenny Kravitz négy Grammy-díjat nyert, és több mint 40 millió lemezt adott el. Nemrég beválasztották a 2023-as hollywoodi Hírességek Sétányának jelöltjei közé.

 

A 2024. július 30-i budapesti koncertre jegyek már kaphatók a Live Nation weboldalán.

La femme La femme cikke 2024. március
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.