"A Mini-Fesztivál idén 25 éves. Remek zenével ünnepeljük."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ezüstlakodalom kortárs módra

A Mini-Fesztivál idén 25 éves. Remek zenével ünnepeljük.

Negyedszázad - kimondani is tekintélyt keltő, ha egy fesztiválról van szó. Elismeréssel vegyes figyelmünk alighanem megsokszorozódik, ha ez az "ezüstlakodalmát ünneplő" hagyomány a kortárs zene - valljuk be, még ma is - fenntartásokkal fogadott ágazatának képviselője. Ehhez a számmal mérhető mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak és egykori alapító elnökének, Durkó Zsoltnak a Mini-Fesztiválra vonatkozó nagy ívű elképzelése és törekvése. Azért hangsúlyozzuk a számbeliséget, mert rangját már rég kivívta és megszilárdította a rendezvény. Vállalt küldetésével megkerülhetetlen tényező a jelen és a közelmúlt magyar zeneszerzésének feltérképezésében, s külhoni kitekintései is meghatározók.

 

 

A hagyományoknak megfelelően az első napon (2013. január 25-én) kamaraest várja a hallgatóságot, másnap délután is egy - rövidebb - kamaraműsor lesz hallható, este ezt követi a Wrocławi Leopoldinum Kamarazenekar műsora, míg a január 27-ei zárókoncert nagyzenekari programot kínál.

 

Tanulságos lenne tallózva elmélkedni az egyes művek keletkezését, zenei nyelvét, vagy akár programját, struktúráját illetően; válasszunk most azonban egy látszatra ridegebb szempontot: a közelítsünk a bemutatók felől. A nyitókoncerten duó (Dubrovay László, illetve budapesti premierként Sugár Miklós), trió (Láng István), rézfúvós kvintett (Sári József) reprezentálja az újdonságokat, valamint Fekete Gyula Orion című kompozíciója, amely hangszer-összeállítását tekintve megegyezik Durkó Zsolt Tűz-zenéjével. Ez utóbbi alkotás a "félmúltat" képviseli, Kocsár Miklós Elégiájával egyetemben.

 

Szombat délután dalok tarkítják a hangszeres opusokat. Decsényi János és Serei Zsolt mellett egy-egy új darabjával Megyeri Krisztina, Durkó Péter és két, még a Zeneakadémia hallgatójaként bemutatkozó fiatal, Balogh Máté Gergely és Solti Árpád sorolhatók fel zeneszerzőként. A Mini-Fesztivál legutóbbi éveiben megerősödött ez a típusú, fiataloknak lehetőséget nyújtó szemlélet.

 

Szerencsés ötvözetnek mondható a reprezentatív záróest is. Hollós Máté, Huszár Lajos és Madarász Iván premierjükre váró szimfonikus művei mellett egy, a fesztiválnál közel kétszerte "öregebb", ritkán hallható alkotás, Lajtha László VII. szimfóniája hangzik el.

 

A Mini-Fesztivál mindig is kiváló előadói teljesítményekkel kényeztette el hűséges hallgatóságát, s ez a jubileumi sorozaton is bizonyosan így lesz.

La femme La femme cikke 2013. január
címkék:
Koncert | Művészet | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.