"Bloggernek lenni manapság nem nagy kuriózum. De milyen helyet foglalnak el a legmenőbb blogírók a (divat)világban?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ők a modern divatdiktátorok?

Bloggernek lenni manapság nem nagy kuriózum. De milyen helyet foglalnak el a legmenőbb blogírók a (divat)világban?

Új szelek fújnak a divatipar háza táján. Míg néhány évvel ezelőtt a nagy ruházati cégek, illetve a divat világára specializálódott PR-szakemberek legfőbb kegyeltjei az újságírók és a celebritások voltak, addig mostanra egy új kategóriával is számolniuk kell, nevezetesen a bloggerekel. Az első divatbloggerek a kétezres évek elején jelentek meg az online térben, azóta azonban nagyot fordult a világ. Egyre inkább adottak a technikai feltételek, az informatika világában amatőrnek számító felhasználók is könnyűszerrel szerkeszthetnek maguknak saját oldalt – és úgy tűnik, ezekre a tartalmakra az igény is egyre növekszik. Az eleinte kuriózumnak számító bloggerkedés az elmúlt tíz évben hatalmas teret hódított, és nem csak az önjelölt divatírók száma sokszorozódott meg, hanem a divatiparban elfoglalt státuszuk is gyökeresen megváltozott. Persze nem lett mindegyikükből sztárblogger, a legnagyobbak mostanra mégis hatalmas kiváltságokkal rendelkeznek.

 

 

Instagram kontra divatmagazinok

 

A Fashionbi piackutató cég 2014 végén végzett átfogó nemzetközi kutatást a bloggereknek a divatiparban elfoglalt helyéről – a kutatás érdekes eredményeket hozott. A válaszadók 41%-a azt állítja, hogy vásárlási szokásait jelentősen befolyásolják az internetes naplók, vagyis leginkább olyan termékek mellett teszik le a voksukat, amelyek kedvenc blogjaikon is pozitív elbírálást kaptak. Egy másik meglepő adat szerint a legfelkapottabb, legtöbb követővel büszkélkedő Instagram-bloggerek lényegesen több emberhez képesek eljuttatni üzenetüket, mint a nagy nemzetközi divatmagazinok. A fenti tendenciákat felismerve az utóbbi években a ruházati és kozmetikai cégek kiemelt figyelmet fordítanak a bloggerekre.

„Véleményüket a digitális világban közölni kívánó divatrajongókként kezdték, és mostanra önálló celebstátuszt vívtak ki maguknak” – állítja a bloggerekről Ambika Zutshi, a kutatást végző Fashionbi vezérigazgatója. A szakértő hozzátette, hogy a tendencia tovább folytatódik, és nem ritka, hogy a színésznők és modellek után a bloggerek avanzsálnak egy-egy márka nagykövetévé.

 

A bloggerek csodálatos élete

 

Amerikában, Ázsiában, illetve egyes nyugat-európai országokban a hobbiból teljes munkaidős tevékenységgé avanzsáló bloggerkedés manapság már önálló szakmának is tekinthető, amelyből ugyanúgy meg lehet élni, mint bármely más foglalkozásból. De mit is jelent manapság topbloggernek lenni? Annyit azért érdemes előre leszögezni, hogy Magyarországon még annyira nem jellemző, hogy az ember lánya (esetleg fia) kizárólag bloggerkedésből meg tudjon élni, bár azért most már nálunk is akad egy-két kivétel. A cégek és a magazinok azonban már nálunk is felismerték a bloggereknek a divatiparra gyakorolt hatalmát, és már külön bloggereknek szóló „sajtóeseményeket” rendeznek.

 

Számos – magas presztízsű – magazin tart fenn állandó, bloggerek által szerkesztett rovatot, egy-egy húzónévvel is továbbnövelve az olvasottságot. Külföldön – elsősorban a tengerentúlon, illetve egyes ázsiai országokban – egy-egy bloggerklasszis valóságos hírességgé nőtte ki magát. A legjobbak rendszeresen szerepelnek luxus-, illetve középkategóriás márkák kampányaiban egyaránt, de nem ritka, hogy modellként, illetve egy-egy divatesemény háziasszonyaként láthatjuk őket viszont – nem beszélve a bulvármagazinok hasábjairól. Gyakran előfordul, hogy egy adott márka „saját” bloggert foglalkoztat, aki rendszeresen publikál a cég weboldalán.

 

 

És hogy miért éppen a bloggerek? Nos, annak idején a blogszféra egy addig ismeretlen hangot ütött meg a divat világáról. Míg a divatipar akkori szereplői – a túl nagy tét miatt – igen visszafogottan nyilvánultak meg, addig a bloggereknek nem volt veszítenivalójuk, és saját maguk uraiként azt írhattak le, amit csak akartak. Üzenetük egyre több emberhez jutott el, és a divatipar nagyágyúinak kénytelen-kelletlen be kellett fogadniuk a bloggereket előkelő köreikbe. A vállalatok felismerték, hogy egy tömegek által követett blogger jó kapcsolódási pont lehet a sokak számára elérhetetlennek tűnő termékek és az utca embere között. A Chanel, a Louis Vuitton, illetve a Marc Jacobs Intl. egytől egyig olyan márkák, amelyek rendszeresen működnek együtt nagynevű bloggerekkel, legyen szó kampányvideóról, divatbemutatóról, esetleg egy-egy nagyszabású rendezvény levezetéséről.

 

Bár úgy tetszik, hogy épphogy csak elérkeztünk – nemzetközi szinten – a bloggerkedés fénykorába, egyesek mégis már a blogger éra végéről beszélnek. Ez az utópisztikus megközelítés kissé túlzásnak tűnhet ugyan, mégis, nehéz elképzelni, mit tartogat még e téren számunkra a jövő. Mindenesetre az tény, hogy a divatimádó lányok már nem Anna Wintour babérjaira hajtanak, egyre többen próbálnának szerencsét inkább a divatbloggerek varázslatos világában.  

Hernádi-Bozi Eszter Hernádi-Bozi Eszter cikke 2020. január
címkék:
Divat
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.