"Yumi Katsura japán designer sajátos tervezői stílusa nem csak a nemzetközi kifutókat hódította meg, de a Vatikán tetszését is elnyerte. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A kifutótól a Vatikánig

Yumi Katsura japán designer sajátos tervezői stílusa nem csak a nemzetközi kifutókat hódította meg, de a Vatikán tetszését is elnyerte.

Yumi Katsura valódi ikon, akinek a neve mára egyet jelent az innovációval, a luxussal és a magas szabászattal. Ő Japán és a világ egyik legtermékenyebb tervezője, akinek kreációit valódi modern művészeti alkotásokként tartják számon.

 

Kelet és Nyugat találkozása


A tehetséges designer Japánban, Tokióban született. Édesanyja ruhakészítő iskolát vezetett, ezért a divat már egészen kisgyermekkorában az élete részévé vált.

 

Katsura a Kyoritsu Women's University divatszakán diplomázott, majd az egyetem után Párizsba költözött, hogy elsajátítsa a haute couture művészetét és technikáit a francia főváros École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne nevű rangos divattervező iskolájában.   

 

1964-ben megalapította saját menyasszonyi ruhamárkáját, ruhaszalont nyitott, valamint ezzel egy időben megtartotta Japán első menyasszonyiruha-bemutatóját is. A tervező a selyemtől a csipkéig anyagok széles választékából dolgozott a kollekció megalkotása során, kreációira pedig már a kezdetektől nagy hatást gyakorolt a nyugati kultúra. Ez utóbbit azonban elmondása szerint kezdetben nehéz volt elfogadtatni a japán közönséggel. „Abban az időben a japán párok mindössze 3 százaléka választott az esküvőjére nyugati stílusú ruhákat. Az emberek általában japán kimonóban házasodtak, ezért nem sokan hittek abban, hogy a vállalkozásom működőképes lesz. Ennek ellenére, felhasználva a Párizsban megszerzett tudásomat, népszerűsíteni kezdtem a nyugati stílusú esküvői ruhákat. Amikor belekezdesz valami újba, hosszabb időbe telhet, mint gondolnád, hogy a környezeted elfogadja azt, amit csinálsz. Éppen ezért kitartónak kell lenned, és nem szabad feladnod az első akadálynál!” – nyilatkozta Katsura a Fashion Studio magazine egyik 2012-es interjújában.

 

 

A tervezőnő végül a hagyományos japán kézművesség és modern nyugati minták kombinálásával szerzett hírnevet magának. Kitartása meghozta a jutalmát. Innovatív technikájának, egyedi stílusának, és egyszerű, mégis letisztult ruháinak köszönhetően hamarosan Japán vezető menyasszonyiruha-tervezőjévé lépett elő.

 

Katsura ezután nemzetközi porondra lépett, és 1981-ben kiterjesztette üzletét az Egyesült Államokra, Franciaországra és Angliára is. Amerikában az olyan exkluzív ruhaüzletek is árulni kezdték kreációit, mint a Saks Fifth Avenue, a Bergdorf Goodman, a Henri Bendel vagy a Neiman Marcus.

 

A világ egyik legdrágább esküvői ruhája


A sikersorozat persze ezzel még korántsem ért véget. Katsura az évek folyamán számos megtiszteltetésben és rangos díjban részesült. Munkássága meghozta számára a divat Oscar-díjaként ismert Fashion Awardot is, emellett ő lett az első ázsiai tervező, akit az olasz Camera Nazionale Della Moda Italiana (Olasz Divat Nemzeti Tanácsa) nevű szervezet hivatalosan tagjává választott.

 

A designer neve nem véletlenül örvend nagy tiszteletnek a divat világban, személyéhez ugyanis megannyi meghatározó divatpillanat köthető. Így például jelen volt Kína első esküvői divatbemutatóján és az ő tervezőasztalán született meg a világ egyik legdrágább menyasszonyi ruhája is. A White Gold Diamond (Fehérarany gyémánt) névre keresztelt ruhaköltemény a legfinomabb selyemből és szaténból készült, valamint ötkarátos fehérarany gyémántok és több mint 1000 gyöngy díszíti. A 8,5 millió dolláros darab központi eleme a 8,8 karátos smaragdzöld gyémánt, melytől a ruha minden más létező esküvői kreációnál fényesebben ragyog.

 

 

 

Katsura sikereinek és különleges kreációinak híre a Vatikánba is eljutott. A katolikus egyház legfőbb intézménye maga kérte fel a tervezőnőt, hogy készítsen miseruhát II. János Pál pápának a húsvéti szentmisére.

 

Katsura miseruhája tökéletes példája a divat és a katolicizmus összefonódásának, amely számos különleges kreáció megszületését tette lehetővé az évek folyamán. Idén ez a téma különösen felkapottá vált. A divat és a vallás különleges kapcsolata áll majd az év egyik legfontosabb divateseménye, az idei Met Gála középpontjában is, valamint ennek alkalmából nem mindennapi kiállítás nyílik a New York-i Metben. A Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination című kiállítás keretében számos neves tervező és katolikus vallási vezető ruháját csodálhatják meg az érdeklődők.  

 

 

Katsura a mai napig aktívan jelen van a kifutókon és divatiparban is, kreációit Párizsban és New Yorkban egyaránt megtalálhatjuk. A tervező 2018-as tavaszi/nyári couture-kollekcióját olyan híres európai és japán festőművészek ihlették, mint Hokusai, Monet, Van Gogh vagy Rivière. A kifutón felvonult darabokon – mint mindig – most is jelen volt a designer azon törekvése, hogy hidat teremtsen Kelet és Nyugat között, ezáltal hagyomány és modernitás egymásra találhasson a divatban.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2018. január
címkék:
Divat
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.