"Egy jó szempillaspirál csodákra képes, ezt mindenki tudja. De vajon mióta ismerjük csábos tekintetet varázsoló hatását?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Igéző pillantások

Egy jó szempillaspirál csodákra képes, ezt mindenki tudja. De vajon mióta ismerjük csábos tekintetet varázsoló hatását?

Nincs jó smink és varázslatos tekintet szempillaspirál nélkül! A különböző spirálok más-más feladatokat látnak el, az egyik dússá teszi a ritkás pillákat, a másik a világos, rövid szempillák helyére varázsol olyan hosszú, sötét pillasort, hogy a játék babák is megirigylik.

 

Szempillaszépítés az ókorban

 

A szempillaspirált ma sminkeszközként ismerjük, de eredetileg az ártó szellemek és rosszakarók elleni védekezésre szolgált. Az ókori egyiptomiak nagy szerepet játszanak a szempillaspirál történetében. Már a Krisztus előtti 4. évezredben is használtak krokodiltrágyával, vízzel és mézzel kevert szenet a szempillák festésére, a keveréket csonttal vagy elefántcsonttal vitték fel a pillákra.

 

Az egyiptomiak szénnel keretezték a szemüket, és arra használták a szempillaspirált, hogy hosszabb pillákat kapjanak. Mivel a szemet a lélekhez vezető ajtónak tekintették, fontosnak tartották az ártó szellemek és rossz energiák távoltartását. Az egyiptomi férfiak, csakúgy, mint a nők, használtak szempillafestéket. A Kleopátráról fennmaradt ókori rajzok alapján valószínű, hogy az arc- és testfestést egyaránt használták védelmi és ünnepi funkcióval, háborús és temetési rituálék részeként.

 

A viktoriánus korszak

 

Bár elsőként Egyiptomban használtak szempillaspirált, a pillák hosszabbá és sötétebbé varázslása csak az 1830-as évek környékén, a viktoriánus korszakban jött ismét divatba. A Viktória-korabeli nők nagyon elegánsak és precízek voltak, és órákat töltöttek azzal, hogy szépítgessék magukat. Sokféle receptet kipróbáltak, rózsás krémeket, szempilla- és szemfestékeket kevertek az öltözködő tükreik előtt ülve, kifejezett dívák voltak, és nagyon hiúk. A szempillafestékhez hamut és bodzát kevertek össze a tűz fölött, saját használatra, nem eladási céllal.

 

Az első igazi szempillaspirál

 

Azt a terméket, amelyet ma szempillaspirálként ismerünk, csak a 19. században fejlesztették ki. Sokáig próbálkoztak, amíg megtalálták a megfelelő keveréket. 1872-ben szabadalmaztatták a petróleumzselét, melynek felhasználásával Eugene Rimmel 1917-ben vezette be a szempillaspirált. A „Rimmel” szó számos országban egybeolvadt a „szempillaspirál” jelentéssel, és olaszul, portugálul, spanyolul, görögül, törökül, románul és a perzsa nyelveken a mai napig ezt jelenti.

 

Ezzel nagyjából egy időben, 1913-ban az Atlanti-óceán túlpartján T. L. Williams nagyon hasonló keveréket készített a testvére, Maybel számára. A ránk maradt történet szerint az ifjú hölgy azért vágyott csábítóbb tekintetre, mert szerette volna meghódítani szíve választottját, és ez – bár bizonyára nemcsak a szempillái miatt – sikerült is neki. Néhány évvel később, 1917-ben Williams postai úton is megrendelhetővé tette a terméket, és ezzel megszületett a későbbi Maybelline cég elődje. A vállalatot azért Maybelről nevezték el, mert ő volt az, aki a szempillaspirál ötletével eredetileg előállt. A Maybelline neve azóta is fogalom a sminkek világában.

 

Fekete, barna és tiritarka

 

Mikor szempillaspirált vásárlunk, rengeteg opcióból választhatunk, mind átlátszó, mind színezett variációból. Életstílusunk és szépségápolási szokásaink alapján könnyedén választhatunk, ha azonban mégis elbizonytalanodnánk: a fekete mindig beválik! Átlátszó spirált akkor válasszunk, ha természetes hatást akarunk kelteni, vagy el szeretnénk választani pilláinkat anélkül, hogy festéket használnánk. Ráadásul átlátszó spirálunk segítségével a szemöldökünket is könnyedén kordában tarthatjuk: ha néhányszor átkeféljük a szálakat az átlátszó géllel, garantáltan egész nap a helyükön maradnak.

 

A színezett spirálok közül a feketék és a barnák a legnépszerűbbek. Feketét bárki viselhet, a barna kevésbé feltűnő, természetesebb alternatíva. A kék, lila vagy bordó színű spirálok hol divatba jönnek, hol eltűnnek. Bár egy-egy parti alkalmával bevethetjük őket, a legtöbb nő napközben inkább a fekete vagy barna szín közül választ.

Szabó Fruzsina Szabó Fruzsina cikke 2020. december
címkék:
Szépségápolás | Trend
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.