"Sok a közös kapcsolódási pont. Mindketten nagy hangsúlyt helyeznek a finom részletekre, és kölcsönösen tudnak egymásnak energiát adni. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy új világ

Sok a közös kapcsolódási pont. Mindketten nagy hangsúlyt helyeznek a finom részletekre, és kölcsönösen tudnak egymásnak energiát adni.

Újra 50 tehetséget kerestünk, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek. Több száz ifjú tehetség közül a leginkább érdemesek kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az 50 tehetséges magyar fiatal hat hónapos mentorprogramjában. Ez a program lelke, a kulturális, tudományos és gazdasági élet elismert személyiségei, a mentorok aktív közreműködésével ösztönzi a fiatal tehetségek fejlődését. E számunkban újabb négy fiatalt és mentort kérdeztünk, hol tartanak a közös munkában.

 

Megfordult a világ az elmúlt hónapokban Lantos Tímeával. Részben azért, mert a mentorprogram kezdetével S. Hegyi Lucia divattervező révén egy új világ nyílt meg előtte, részben pedig azért is, mert eljutott egy távoli országba, Japánba, ahol számára új kultúrával és szokásokkal ismerkedhetett meg − és gyűjthetett tapasztalatokat további fejlődéséhez.

 

 

Timi használati tárgyak tervezésével, kivitelezésével foglalkozik, valamint szobrokat készít. Mielőtt két és fél hónapra elutazott Japánba, rendszeresen bejárt a Luan by Lucia divatházba. Ilyenkor jóval több történt egyszerű beszélgetéseknél. Bejárhatta a divatház részlegeit, tanulmányozhatta a kollekciókat, mindenről kérdezhette a munkatársakat és persze mentorát. „Kislánykori álmom valósult meg a mentorprogram keretében, hiszen gyerekkoromban divattervező szerettem volna lenni – meséli lelkesen Timi. – Már az első találkozásunk alkalmával úgy beszélgettünk tárgytervezésről, esztétikai kérdésekről, mintha már régóta ismernénk egymást. Mindketten nagy hangsúlyt helyezünk a finom részletekre. A szobroknál magam is apró részletekből építem fel a tárgyat, és a ruhakölteményekben is nagyon kifinomult részletek, színharmóniák vannak.”

 

A mentorált emellett hasznosnak tartja, hogy megismerheti egy divatház felépítését, működését, mert így meggyőződhet arról, hogy egy termék másik – legyen az akár ruha, akár porcelán – élete akkor kezdődik, amikor már elkészült. „Luciáék példát mutatnak nekem abban is, hogyan lehet profi marketinggel, kommunikációval eljuttatni a minőségi terméket a fogyasztóhoz.” „Amikor Timit megismertem, láttam, hogy egy viszonylag zárkózott fiatal hölggyel van dolgom” – emlékezik a kezdetekre a mentor, S. Hegyi Lucia. Nem elég, hogy valaki tehetséges művész, az csak fél siker, ki is kell tudnia állni magáért – magyarázta mentoráltjának már első beszélgetéseik alkalmával. „Munkatársaimmal beavattuk őt a divatház rejtelmeibe, és láttuk: abban tudunk neki a legtöbbet segíteni, ha határozott, tudatos személyiséggé formáljuk” – összegzi mentori közreműködésének lényegét Lucia.

 

De miként került Timi Japánba? Az a történet korábban kezdődött: Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámiastúdióban ismerkedett meg egy japán kemenceépítő mesterrel, aki meghívta hazájába: dolgozzanak együtt. Így nemrégiben járt Fukusima prefektúrában, Miharu városában, Masikho „kerámiavárosban”, ahol megfigyelte, elleste, hogyan készülnek a míves termékek. Épített Kiotóban kemencét, ahol nem vetette meg a kőművesmunkát sem: téglát hordott, maltert kevert. „Sokat tanultam a hagyományos japán kézművességről, szemléletmódról, ezeket a tapasztalatokat, élményeket építem bele a Luciával való közös munkába is.” Mentor és mentorált között nem szakadt meg a kapcsolat Timi japán kalandja idején sem. Heti rendszerességgel tartották interneten a kapcsolatot. „Terelgettem akkor is, bátorságra és határozottságra biztattam” – mondja a mentor, aki úgy látja, Timi feltöltődve, sok inspirációval érkezett haza.

 

Lucia szerint az együttműködés valójában csak most kezdődik, sok a közös kapcsolódási pont, tudnak egymásnak energiát adni, amiből idővel „valami csoda születik”. A legnagyobb kapocs a kreativitás lehet. A mentor mindehhez hozzáfűzi: egy kreatív embernél a legfontosabb, hogy a test, a lélek és a szellem harmóniában legyen egymással. Mert ha az ember belül nincs rendben, hiába a nagy talentum, a tehetséget nem sikerül kibontakoztatni. Viszont ha egy ötletet, elképzelést valóban sikerül megvalósítani, annál nincs is szebb. Ehhez alázatra, türelemre, tudatosságra van szükség.

 

Lucia megfogalmazásában: „Timi nagyon szerény, aranyos művészlélek, érzékeny porcelán, azon dolgozunk, hogy nála is harmóniába kerüljön test, lélek és szellem.”

La femme La femme cikke 2015. szeptember
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.