"Színésznő, énekesnő "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Hernádi Judit

Hernádi Judit

Női gondolatok nélkül másfelé haladna a világ

Színésznő, énekesnő

Évtizedek óta szabadúszó színésznő. Büszke önállóságára, amely egyszerre jelent számára könnyebbséget és nehézséget. Több mint harminc játékfilm, megannyi tévéjáték, tévéfilm és -sorozat, kabaré szereplője, énekesnőként nagylemezei jelentek meg. Tehetségkutató tévéshow zsűritagja, a Heti hetes közéleti televíziós műsor egyetlen állandó női szereplője.

 

Hetente több mint egymillió ember nézi a Heti hetes adásait a televízióban, ahol Hernádi Judit a csapat egyedüli hölgytagja. „Bizonyára igaza van annak, aki egyszer azt mondta nekem, nagyon fontos helyzetben vagyok: egy picit a női nem önbe-csülését szereztem vissza, mert hihetetlen mértékben elférfiasodott ez a világ – mondja. – A női gondolatokra igenis szükség van mind a Heti hetesben, mind a médiában vagy a politikában, mert a női logika, realitásérzék, felelősségtudat nélkül másfelé haladna a világ – érvel. – A férfiaknak nagyszerű ötleteik vannak, de hirtelen döntenek. Amikor inkább biztonságra törekednek, a nők ezt ellensúlyozni tudják.”

 

Átérzi annak jelentőségét, hogy a kamerák előtt befolyással van a nézőkre. Nemrégiben megragadta egy tanulmány mondata: manapság az győz a politikában, aki a legfrappánsabb mondatokat tudja kimondani a legrövidebb idő alatt. Társaival e műsorban ugyanezt műveli a humor, a vicc talaján, csakhogy jóval kisebb felelősséggel, mert nem a politika, hanem a szórakoztatás műfajában.

 

Szavainak súlya van a másfél-két milliós nézősereget vonzó Csillag születik zsűritagjaként is. Értékeléseivel nem az a célja, hogy a szavazásra buzdított nézőknek segítsen győztest választani, hanem az, hogy a tehetségkutató versenyzőinek útmutató szavakat mondjon.

 

Bár a televízió adja a reflektorfényt, az ő élete a színház: a színpadon érzi magát a legjobban, ahol szintén befolyással, hatással lehet másokra. „A színház csoda, egy komplex gyönyörűség, egy rítus, nem is fog soha megszűnni. Összegyűlik egy rakás ember, befogadóvá válik, és számukra gondolatok közvetítésével kerek egészet tudunk nyújtani, legyen a darab tragédia vagy komédia.”

 

Bátorság volt a nyolcvanas évek derekán elhagynia a színházi társulatot és szabadúszónak állnia. Benne volt ebben a szabadságvágya, lázadó természete. Szabad kezet kapott a döntésekben, választást a lehetőségek között, csak épp a lehetőségek elég szűkösek voltak… Mégis megtanult szabadon dönteni – és ha úgy érezte, akkor nemet is mondani. Bizalmatlan embernek tartja magát, ezért alaposan megfontolja a felkéréseket. „Nehezen adom oda magam” – mondja. Máig bosszúsan emlékezik arra az esetre, amikor egy díjjal jutalmazták, majd meghatározták volna, hogy a díjazottaknak mikor és hol kell ingyen gálaműsorban fellépniük. Övön aluli ütésnek érezte, hogy így éljenek vissza egy elismeréssel, üzleti célokra használják fel – visszautasította a díjat, egyetlenként. „Lázadó típus vagyok, de nem l’art pour l’art lázadok. A KRESZ-t például szeretem betartani.”

 

A színpadi szerepek mostanság sem kerülik el, a Játékszínbe szinte hazajár, 2012 őszén is premierre készül. A Belvárosi Színház nyári nagy sikerét, az Orlai Tibor produkciójában megszületett Bandy lányok című zenés darabot is tovább énekelheti-játszhatja Udvaros Dorottyával párban. A Madách Színházban műsoron van a Jövőre veled ugyanitt 2.

 

Már főiskolai évei alatt több játékfilmet forgatott, majd szerepelt Mészáros Márta Örökség című filmjében is 1980-ban – s ez szinte megváltoztatta életét. Abban énekelte el búgó hangján a Sohase mondd! című dalt. „Sokan mondták nekem, milyen nagy érzelmi hatással volt rájuk ez a dal, átlendítette őket a holtponton, amikor el voltak keseredve. Máig nehéz megfejteni ennek az okát. Verebes István szövegében rengeteg a jó értelemben vett közhely, amelynek mégis nagy az igazságtartalma. A zene mellett talán ez lehet a titok.”

 

Verebes István Maya címmel csaknem két évtizeddel később könyvet is írt az életéről, ennek alapján született meg az Egy színésznő lánya című zenés darab, melyben anya és lánya, Hernádi Judit és Tarján Zsófia játszotta a két főszerepet.

 

Hernádi Judit büszke életvezetésére. Úgy látja, életútjával, bátorságával, önállóságával, magabiztosságával tartást tud adni azoknak a nőknek, akik valamilyen ok miatt felrúgták a családi konvenciókat, és kénytelenek egyedül talpon maradni, felnevelni gyermeküket, vagy szingliként élni.

Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa, Déri János-, Radnóti Miklós-, Súgó Csiga, Erzsébet-díjas, elnyerte a színikritikusok díját és a Varsányi Irén-emlékgyűrűt. 1956. április 11-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzését követően 1978-tól 1986-ig, lánya megszületéséig, a Vígszínház tagja. Azóta szabadúszó, kivéve a Művész Színház társulatánál töltött esztendőket 1992–1994 között.
Falus Tamás Falus Tamás cikke