"Újságíró, televíziós személyiség "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Jakupcsek Gabriella

Jakupcsek Gabriella

Minőség mindenekelőtt

Újságíró, televíziós személyiség

Már nincs állandóan a tévében, nem dolgozik feszített tempóban napi műsorokon. Magánvállalkozóként olyan munkákat vállal, amelyek érdeklik. Jól érzi magát a bőrében.

 

Jakupcsek Gabriella életében három évvel ezelőtt lezárult egy korszak: akkor jött el a TV2-től. „Soha nem az volt a fontos nekem, hogy látszódjak. Az élet fintora, hogy mégis ez hozta meg a sikert” – mondja. Nem áll annyit a kamerák kereszttüzében, viszont sokkal többet foglalkozhat a tartalommal, amit előállít. Most portréfilmeket készít, és olyan embereket mutat be, akik mögött komoly érték és teljesítmény áll. „Fontosnak érzem, hogy e filmeknek üzenetük legyen. Miközben interjúalanyaim gondolatai elhangoznak, a nézők ráébrednek, hogy Magyarországon is vannak sikeres emberek, és megérthetik, milyen hosszú, buktatókkal tűzdelt út vezet a kiemelkedő eredményekhez” – magyarázza.

 

Egyetemen tanít, és kommunikációs tanácsadóként tevékenykedik. Minőségi feladatai vannak. Hiteles személyiség, akiről feltételezik, hogy tapasztalatai mellett jó ötletekkel is szolgál.

 

Már egyetemista korában a televíziónál egészítette ki kevéske pénzét, statisztaként, aztán ügyelőként. Hamar felfigyeltek tájékozottságára. Francia ösztöndíjjal Párizsban tanult, onnan hívták haza a köztévé vezetői. „Ha nem a rendszerváltás utáni újjáépítés, a rendkívüli szellemi pezsgés időszaka az, akkor valószínűleg külföldön maradok. De részt akartam venni egy új korszak kezdetében” – magyarázza élete legnagyobb döntését. Ízlésével, öltözködésével és világlátásával befolyásolta a nézőket.

 

„Amikor képernyőre kerültem, az érdekes személyiség sokkal fontosabb volt, mint a külsőségek. Abszolút elvárás volt, hogy egy szerkesztő-műsorvezető vagy egy riporter művelt, tájékozott legyen” – fejtegeti. 1998-ban izgalmas változások zajlottak a médiában. Az akkor leghallgatottabb kereskedelmi rádióhoz, a Danubiushoz szegődött, ahol éjszakai, délutáni műsort vezetett, és a Cappuccino Triplát. Innen csábították a TV2-höz, ahol többek között a Multimilliomos című kvízjáték, a Jakupcsek-show című talkshaw vagy a Mokka szerkesztése, műsorvezetése fűződött a nevéhez.

 

„Mindig a frontvonalba toltak, ahol a legnagyobb szükség volt rám” – emlékszik. A legbefolyásosabb képernyős személyiséggé vált. Nagy nézettségű műsorokat vezetett. Fontos volt neki, hogy érzelmeket, valódi emberi értékeket közvetítsen, és hogy ezek a műsorok a lehető legjobban sikerüljenek. Üzletileg is. Időközben a leghitelesebb médiaszemélyiségnek választották, szerinte azért, mert igyekszik azt tenni, amit mond.

 

Közben 46 évesen, élete legnagyobb vállalkozásaként, megszületett harmadik gyermeke. Aztán a csatornán időszakosan eltűntek azok a típusú műsorok, amelyek a számára fontos értékeket képviselték. Akkor döntött úgy, hogy kitart azok mellett az értékek mellett, amelyeket addig is képviselt, és amelyekről az a véleménye, hogy időtállóak.

 

Egyik legkedvesebb munkája „A világ árvái” című sorozata, amely elnyerte a Pro Európa díjat. A rangos szakmai kitüntetéssel nemcsak az alkotást, hanem egész addigi munkásságát is díjazták.

 

Franciaországban a Nemzetközi Újságíró Iskolában tanult. 1990-től 1999-ig a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetője és kulturális rovatszerkesztője, 1998–2002 között a Danubius rádió Cappuccino Tripla műsorvezetője, 1998-tól tíz éven át a TV2 vezető arca volt. 2009 óta a Story Tv-n látható „…mert érdekel” című műsora. A magyarországi televíziózás történetében ő volt az első nő, aki kvízjátékot és talkshaw-t vezetett. Több közönségdíj kitüntetettje, szakmai elismerése a Pro Európa díj.

Bukta Zsuzsa Bukta Zsuzsa cikke