"Üzletasszony"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Szilvássy Csilla

Szilvássy Csilla

Többet kell bevenni, mint kiadni

Üzletasszony

Válságmenedzserből lett a Kemikál Építőipari Zrt. tulajdonosa. Ma a cége vezetője és vezéregyénisége, de tényleges befolyását a médiaiparban szerezte: 1990 és 1998 között Fenyő János jobbkezeként legendás volt határozottsága és eredményessége.

 

„A családban és a munkahelyemen feltétlenül befolyásosnak érzem magam” – mondja, amikor a hatókörét hozom szóba. Mert Fenyő mellett is legendásan nagy hatalma volt. „Igen, igaz, így volt – helyesel –, bár a munkaköri leírásom annyiból állt: keressek neki minél több pénzt.”

 

A megbízást sikerült jól teljesítenie. És azután, amikor kellett, bátran váltott. A végzettsége közgazdász; úgy látszik, ért a pénzcsináláshoz. „A közgazdásznak nem a cég vagy az ágazat a fontos, hanem a gazdálkodás. Többet kell bevenni, mint amennyit kiadunk.” Persze elismeri, egyre nehezebb talpon maradni. Az építőipari ágazatban óriási a konkurencia, nagy világcégek vannak a porondon. Innen szemlélve viszont fantasztikusan állják a sarat.

 

A Kemikál Zrt.-t csődközeli állapotból állította talpra, majd 2000-ben a VICO-birodalom értékesítése után a részvényeiért járó összegből vásárolta meg az építőanyag-ipari cég többségi tulajdonjogát. Vezetésével 2006-ra a Kemikál kétmilliárdos forgalom mellett 357 milliós nyereséget termelt. A vállalatnál 60 ember dolgozik.

 

A Kemikál egy igazi családi vállalkozás, amelynek létjogosultságában Szilvássy Csilla komolyan hisz. Ezért ma már nem egyedül viszi a céget, hanem a fiával, aki a műszaki vezetést vette kézbe.

 

Amikor rákérdezek, élvezi-e a tulajdonnal járó hatalmat, elgondolkodik, majd rávágja: „Ha az ember főnök lesz, az bizonyos hatalommal jár. Én azonban ezt szolgálatnak érzem” – vagyis a hatalommal sosem élt vissza.

 

Az összes nagy világcég itt van Magyarországon. A Kemikál a kiváló fejlesztőgárdájának köszönheti talpon maradását. Meg a vezetője kitartásának. „Az ember igyekszik a

 

saját nézeteit, világképét továbbadni – feleli a kérdésre, hogy mire használja a befolyását. – Ez a gyerekeimnél evidens, de talán a munkatársaknál is, ha egyszer elfogadtak. Én mindig tudtam, hogy az alárendeltek félelmeivel nem szabad visszaélni, partnernek kell tekinteni őket.” Azt mondják, az ajtaja mindig nyitva áll bárki előtt. Mert a példát tartja fontosnak.

 

Vállalatánál az asztaliteniszt támogatja – és a fiatalok továbbtanulását. És patronál egy jezsuita kollégiumot, ahol keresztény szellemben nevelnek tehetséges, de rászoruló fiatalokat.

 

A 98. leggazdagabb magyar, a Kemikál Építőipari Zrt. tulajdonosa. Közgazdász végzettségű, még egyetemistaként hozta világra lányát, majd két év múlva a fiát. A Metalimpexnél külkereskedőként kezdett dolgozni, azután a Magyar Gördülőcsapágy Műveknél húsz év alatt az ezerfős vállalat főosztályvezetői székéig ívelt a karrierje. Fenyő János médiabirodalmát 1990 és 1998 között a sajtócézár jobbkezeként irányította. A Kemikál Zrt.-t csődközeli állapotból állította talpra, majd a VICO-birodalom értékesítése után a részvényeiért járó összegből vásárolta meg többségi tulajdonjogát 2000-ben. Becsült cégvagyon 2010-ben: 4,7 milliárd forint, 2009-ben: 4,8 milliárd forint.

 

Rege Sándor Rege Sándor cikke