"A rózsa ősidők óta az egyik legnépszerűbb virágunk. Mit tudhatunk erről a csodálatos növényről?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A virágok királynője

A rózsa ősidők óta az egyik legnépszerűbb virágunk. Mit tudhatunk erről a csodálatos növényről?

Mindenütt csak rózsa, rózsa, rózsa – hangzik el a Tolnay Klári főszereplésével készült nagy sikerű filmben. A Hatholdas rózsakert egy vidéki nagypolgári család otthonában játszódik, amely – ahogyan a cím is jelzi – egy hatalmas rózsaültetvény közepén található. A Babits Mihály műve alapján készült filmben szövődő kapcsolatokat, szerelmeket és történéseket végigkíséri és áthatja a mágikus rózsaillat, amely egyfajta kerítőként is működik a történetben. Nem véletlen, hogy ennek a pompázatos virágnak gyakran főszerepet szánnak a művészvilágban, hiszen gyógyító erejéről és varázslatos illatáról ősidők óta hallhatunk és olvashatunk. Miért nevezzük a rózsát a virágok királynőjének?

 

Rózsás történelem

 

A rózsa története évezredes múltra tekint vissza, a legtöbb kultúrában hatalmas tisztelet övezte. Tobai Ágota aromaterapeuta elmondása szerint a rózsából készült illóolaj és aromavíz a tradicionális medicina része volt az olyan ősi kultúrákban, mint Kína, India, Asszíria, Egyiptom, Görögország és Róma. Állítólag maga Kleopátra hercegnő is igen szoros kapcsolatot ápolt ezzel a varázslatos növénnyel. A szakértő hozzátette, hogy az uralkodónőről szóló egyik történet szerint Kleopátra rózsaolajba mártatta hajója vitorláit, hogy az elbűvölő illattal messziről jelezze közeledését. Egy másik legenda szerint az ókori rómaiak a rózsát Vénusz könnyeiből és Ámor nevetéséből eredeztették.

 

A rózsát egyébként először a Leszbosz szigetén élő, szenvedélyes hangvételéről ismert ókori görög költőnő, Szapphó nevezte a virágok királynőjének. Az angol történelem egyik hírhedt állomása, a „rózsák háborúja” (amely végül Shakespeare művében is visszatér) sem véletlenül kapta a fenti elnevezést: az egymással harcba szálló két uralkodóház, a York- és a Lancaster-ház címerén is egy rózsa ékeskedett. A modern kultúrákban a vörös rózsát gyakran a szerelem virágaként emlegetjük, szerelmes férfiak legtöbbször rózsacsokorral örvendeztetik meg hódolatuk tárgyát. Az asszociáció egy mitológiai történetből eredeztethető, mely szerint Aphrodité éppen súlyosan megsebesült szerelméhez, Adoniszhoz igyekezett, amikor egy rózsatövis megkarcolta a kezét, és vérével megszínezte az addig fehér rózsaszirmokat.

 

Egy varázslatos elixír

 

„A Perzsiában őshonos damaszkuszi rózsát a legillatosabb rózsaként tartják számon, és rózsaszín szirmaiból nyert illóolaja királynői helyet foglal el az aromaterápiában” – állítja szakértőnk. A rózsának számtalan felhasználási módja létezik. A virágból készült illóolaj egyébként igen nagy értéket képvisel, kis túlzással mondhatjuk, hogy kereskedelmi forgalomban aranyárban mérik. Tobai Ágota szerint ennek az az oka, hogy a virág szirmait a hajnali napsütésben kézzel szedik le, és egy kilogramm illóolaj előállításához nagyjából öt tonna rózsasziromra van szükség. Otthoni felhasználásra a szakértő – a borsos ár miatt – inkább a damaszkuszi rózsából készült aromavizet javasolja.

A tiszta rózsavíz már akár újszülött kortól is alkalmazható, hatásos, mégis szelíd gyógymód a kipirosodott babapopsira, de a pici fürdővízébe cseppentve is kellemes. Hölgyek számára csodás kozmetikai alapanyag, hiszen minden bőrtípusra jótékony hatással van, csodásan hidratál, frissít, igazi elixír az érett bőr számára, de napégés esetén is hatékonyan alkalmazható. A tiszta, jó minőségű rózsavíz belső fogyasztásra is alkalmas, segít nőiségünk fokozásában, női energiáink kiegyensúlyozásában, és némi boldogsághormonnal is ellát. És persze nem utolsó kulináris élménynek sem. A nyári melegben egy pohár rózsavízzel megbolondított limonádé, esetleg egy kocka rózsaaromával meghintett sütemény elfogyasztása után igazi királynőnek érezhetjük magunkat. Nem beszélve egy (vegyszermentes) rózsaszirmokkal meghintett salátáról, esetleg néhány szem kandírozott virágsziromról, amely még a szépérzékünket is lágyan simogatja.

 

„Egy nő szépsége éppoly megfoghatatlan, mint a rózsaszirmok bársonyos egymásba hajlása, és a szirmok mélyéről feltörő illatszimfónia. A szépség mindenkit elvarázsol, a szem gyönyörködik benne, és a lélek megigéződik általa. Milyen a nő, ha szép? Olyan, mint a rózsa” – foglalja össze a rózsáról alkotott véleményét szakértőnk. És valóban. A rózsa egy kicsit valóban olyan, mint a nagybetűs Nő. Édes illatával és sokszínűségével könnyen elvarázsolja az embert, de ha rosszul nyúlnak hozzá, bizony határozottan visszaszúr.

Hernádi-Bozi Eszter Hernádi-Bozi Eszter cikke 2021. március
címkék:
Egészség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.