"Bár a túrázás időnként kimerítő és veszélyes lehet, mégis megéri a fáradságot, hiszen utunk végén valószerűtlenül szép tájak fogadnak minket. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Felejthetetlen túrák, lenyűgöző tájak

Bár a túrázás időnként kimerítő és veszélyes lehet, mégis megéri a fáradságot, hiszen utunk végén valószerűtlenül szép tájak fogadnak minket.

A kirándulás nemcsak a testi, de a lelki egészségünkre is jó hatással van. A természetben megtapasztalhatjuk azt a különleges érzést, hogy van valami – hegyek, tengerek, a végtelen égbolt –, ami sokkal nagyobb, mint mi. Az ilyen kalandok inspirálnak, kiszakítanak a hétköznapok zűrzavarából, és önismeretre tanítanak. Azok, akik elég bátrak ahhoz, hogy megmásszák a legmagasabb hegycsúcsokat, vagy átkeljenek a sebesen futó folyókon, bolygónk egy teljesen új, lenyűgöző oldalát ismerhetik meg, továbbá olyan felejthetetlen élmény részeseivé válhatnak, melyre másképp valószínűleg nem volna lehetőségük. A most következő túraútvonalakra mindez különösen igaz: az itt felsorolt helyek biztosan felkerülnek a túrázás és a természet szerelmeseinek bakancslistájára!

 

The Narrows Trail, Zion Canyon, USA


A Virginia folyó által évezredek alatt kivájt, sokszínű kanyon az egyik legnépszerűbb látványosság a Zion Nemzeti Parkban. A 26 kilométer hosszú túraútvonal bámulatos tájakon vezet keresztül, emiatt a Narrows régóta népszerű a túrázók és a természetfotósok körében. A túrázást némileg megnehezítheti, hogy a szűk kanyon alját több helyen víz borítja, így aki szeretné felfedezni a Narrows rejtett csodáit, annak nemritkán a Virginia folyón kell átgázolnia – helyenként pedig átúsznia. A terület általában a nyári és őszi időszakban a legalkalmasabb a kirándulásra, de felkeresése előtt érdemes az internetről információkat gyűjteni a legoptimálisabb időpontot illetően, közvetlenül a túrázás előtt pedig mindenképpen keressük fel a helyi látogatóközpontot, ahol tájékozódhatunk az aktuális körülményekről. Többféle útvonal közül választhatunk, így a Narrows a kezdő és haladó kirándulók előtt egyaránt nyitva áll. Aki elég elszánt hozzá, akár a kanyonban is éjszakázhat: az erre kijelölt helyeken az engedéllyel rendelkező túrázók a csillagos ég alatt hajthatják álomra a fejüket.

 

Cinque Terre, Olaszország


A képeslapokra illő Cinque Terre  Liguria és Toscana találkozásánál fekszik. A terület öt kisebb falunak ad otthont, melyeket érdemes gyalogosan felfedezni, ha valóban szeretnénk megtapasztalni Cinque Terre  hamisítatlan hangulatát. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore is megér egy kirándulást! Ezeket az apró településeket leginkább a meredek sziklafalba épült színes épületek és a tengerparti elhelyezkedése teszi igazán különlegessé. A festői vidék 1997-ben az UNESCO Világörökségének listájára is felkerült, nem ok nélkül. A területen számtalan túraútvonal található, mindegyik izgalmas látnivalókat, természeti szépségeket kínál. Fontos azonban megjegyezni, hogy Cinque Terrén az emelkedőknek és a lépcsőknek köszönhetően a túrázás korántsem egyszerű, megfelelő állóképességet és felkészültséget igényel, ám minden fáradságért kárpótol a színes falvak, a kristálytiszta tenger és az olívaligetek magával ragadó látványa! 

 

Caminito del Rey, Spanyolország


A Caminito del Rey, magyarul A király ösvénye Malaga tartomány egyik legszebb része. A lélegzetelállító hegyi ösvényt körülbelül 100 méter magasan alakították ki a Chorro kanyon falán még 1901 és 1905 között, eredetileg azért, hogy a  Chorro és a Gaitanejo vízeséseknél épülő vízierőművek között könnyebbé váljon az építőanyag- és az élelmiszer-szállítás. A Caminito del Rey XIII. Alfonso király után kapta a nevét, aki 1921-ben maga is végigment a szédítő túraútvonalon. A hegyi ösvény azonban idővel komoly károkat szenvedett, rendkívül veszélyessé vált, ezért az 1990-es évek végén lezárták a turisták elől. Évekkel később a felújítások után aztán ismét megnyitották, s ezzel a kirándulók lehetőséget kaptak arra, hogy újra felfedezhessék Spanyolország egyik legszebb túraútvonalát.   

 

Inka ösvény, Peru


A perui Inka ösvény a világ egyik legnépszerűbb túraútvonala, és valószínűleg szinte minden megszállott utazó kívánságlistáján megtalálható. Az ösvény szubtrópusi dzsungeleken, titokzatos romokon, buja köderdőkön, valamint festői hegyláncokon vezet keresztül, és a Machu Picchu hegyen ér véget, ahol feltárul előttünk az inkák ősi városa. A Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa, egyben az egyik legismertebb régészeti lelőhely a Földön. A palotákból, templomokból, lakóházakból, csatornákból és mezőgazdasági teraszokból álló épületkomplexum a tengerszint felett körülbelül 2430 méter magasságban fekszik, és becslések szerint a 15. században épülhetett. Pontos funkciója a mai napig ismeretlen, ám a leggyakoribb feltevés szerint a város az inka uralkodó, Pacsakuti rezidenciájául szolgált.

 

A természeti csodák és a romok megóvása érdekében a perui kormány erősen korlátozza a turisták számát, ezért annak, aki szeretne ellátogatni a területre, érdemes már hónapokkal az utazás előtt előjegyeztetnie magát a vezetett túrák egyikére! A klasszikus túraútvonal teljesítésére általában négy-öt napot szánnak a látogatók. Az út legmagasabb szakasza körülbelül 4200 méter magasan halad, ezért ha tehetjük, a túra megkezdése előtt mindenképpen töltsünk el néhány napot Cuzcóban, hogy akklimatizálódjunk, csökkentsük a magaslati betegségek kialakulásának kockázatát.

 

A Laugavegur-túra, Izland


Noha nehéz kimondani a nevét, a laugaveguri túraútvonal páratlan szépsége mindenkit magával ragad. A látogatókat itt vulkanikus tájak, lélegzetelállító szurdokok, fagyos folyók, valamint zöld, sárga, barna és vörös árnyalatokban pompázó hegyek fogadják. Laugavegur lehetőséget nyújt arra, hogy rendkívül változatos vidéken túrázzunk, miközben gyönyörködünk Izland drámai tájaiban. Útközben mindenképpen érdemes egy kicsit megpihenni a közelben található meleg vizű források egyikénél, ami tökéletes kikapcsolódást ígér a megfáradt túrázók számára.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2021. május
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.