"Kalifornia a ragyogó napfény, az óceánpart, a könnyed szórakozás világa. A partvidék mögött azonban egy másik, különlegesebb arcát is felfedezhetjük."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Utazás az amerikai szépség földjére

Kalifornia a ragyogó napfény, az óceánpart, a könnyed szórakozás világa. A partvidék mögött azonban egy másik, különlegesebb arcát is felfedezhetjük.

A Sziklás-hegységen túl, Los Angelesen innen a távoli utazók számára alig ismert, szinte összefüggő természetvédelmi birodalom terül el. A kaliforniai nemzeti parkok az állam területének meglepően nagy hányadát foglalják el, és mivel Kalifornia – változatos geológiai jellege miatt – több éghajlati zónában van, rendkívül sokszínű képet mutatnak. Ha végigjárjuk ezeket a lenyűgöző tájakat, a perzselő sivatagtól a síparadicsomig, a sziklákkal tűzdelt hegygerinctől az aranysárga homokos partig, különösen változatos kirándulásban lehet részünk. Az összes nemzeti parkot bejárni egyetlen utazásba sűrítve persze lehetetlen feladat, ezért ha rászánjuk magunkat, hogy elmerüljünk a vidék természeti csodáiban, bizony választanunk kell az átfoghatatlanul széles kínálatból. A következőkben a természet legizgalmasabb alkotásaiból adunk ízelítőt, röviden bemutatva néhány nemzeti parkot, ahova a világ túlfeléről is érdemes ellátogatni.

 

Joshua Tree, ablak a tündöklő égboltra

 

Magyarországról tervezve kézenfekvő úticélnak tűnik, hiszen Los Angelestől alig több mint száz kilométerre terül el a Joshua Tree Nemzeti Park. Nevét egy különös fáról kapta, ami meghatározza a vidék arculatát, ám az igazi látványosságot itt nem az élő, hanem az élettelen környezet szolgáltatja.

A legkülönbözőbb, meghökkentő formába rendezett sziklaképződmények világa ez. A dél-kaliforniai napfényben csillogó kövek a szemlélődők mellett a profi és amatőr hegymászókat is ide vonzzák, akár több napos próbatételre invitálva az aktív sportok kedvelőit. A nemzeti park másik vonzereje csak az esti sötétben válik láthatóvá, az éjszaka sztárjai pedig nem mások, mint a csillagok. A sajátos éghajlat az oka, hogy a világ egyik legtisztább, legtündöklőbb látványa itt a csillagos ég. Különösen lenyűgöző élményt nyújt a csillaghullás időszakában, ami az október-november hónapokra esik.

 

Vulkánok nyomában

 

Kaliforniának saját vulkáni vidéke is van, mégpedig a világ legnagyobb vulkáni kupolájával. A 20. században két vulkánkitörés volt az Egyesült Államok kontinentális részén, az egyik, 1915-ös esemény helyén található most a Lassen Volcanic Nemzeti Park.

A kitörés után száz évvel érdekes megfigyelni a pusztító erő után még mindig látható nyomokat, de rácsodálkozhatunk a természet gyógyító erejére is. A nemzeti park több száz kilométernyi túraútvonalán figyelhetjük meg mindezt, a forró kénes kipárolgásoktól, melegvízű tavaktól a hatalmas fenyőerdőkig. Az utakat járva szinten érezzük a föld alatti hő erejét, éppen ezért megdöbbentő, telente mennyi hó esik a vidékre, csodaországgá változtatva a területet a téli sportok szerelmesei számára.

 

Óriások földje

 

A Sequoia and Kings Canyon Nemzeti Parkba lépve időben és térben is léptéket ugrunk. Nem túlzás ez, hiszen az itt élő vörösfenyők méretben és életkorban is messze túlnőnek az emberen. A Sherman tábornoknak nevezett fa például meghaladja a 2000 tonnát, és ezzel a mérettel nincs egyedül ebben a nemzeti parkban.

A világ tíz legnagyobb fája közül öt itt csodálható meg, és életkorban is találunk itt néhányat a legtekintélyesebb matuzsálemek közül. Nem elírás: több mint 3000 éves példányokat csodálhatunk meg a Sequoia and Kings Canyon Nemzeti Parkban. A hely nem csupán rekorder fáival, de látványával is lenyűgözi az ide látogatót. A hatalmas erdőket csodás tavak, kristálytiszta vízű folyók szabdalják.

 

A halál völgye

 

Death Valley még a kaliforniai aranyláz idején kapta a nevét, mikor egy karaván eltévedt a völgyben, és kis híján odaveszett. A Föld egyik legforróbb területe, ahol nyáron nem ritka az 50 Celsius fok fölötti hőmérséklet. A Death Valley Nemzeti Parkba látogatóknak

ELVÁGVA A VILÁGTÓL
A mobiltelefonok a völgy nagy részében térerő híján nem használhatók.
természetesen ma már nem kell életveszélytől tartaniuk – ha betartják az előírásokat. Olyannyira így van ez, hogy a legforróbb időszakban, júliusban még egy 200 kilométeres
ultramaratont is rendeznek a völgyben. Jó tanács azonban, hogy a halál völgyébe látogatók minden körülmények között szerelkezzenek fel nagy mennyiségű vízzel és naptejjel, és lehetőség szerint  tudassák tervezett útvonalukat valakivel, aki az esetlegesen túl hosszú távolmaradás esetén riaszthatja a park járőreit. A mobiltelefonok ugyanis a völgy nagy részében térerő híján nem használhatók. A hőség kevésbé elviselhetetlen, ha az őszi vagy tavaszi időszakban látogatunk a sivatagba, hosszú gyalogtúrát semmiképpen ne tervezzünk a nyári perzselő forróságban.

Az USA második legnagyobb nemzeti parkja – körülbelül két magyarországi megyének megfelelő területtel – talán a leghíresebb. (Alaszka a legnagyobb.) A kíméletlen időjárás, a sajátos mikroklíma évmilliók alatt egészen különleges természeti képződményeket hozott létre. Ilyen az Ördög golfpályája névre keresztelt vidék is, a sziklakeménységű sókristályokból álló, csillogó, töredezett talaj, ahol a névadó szerint csak az ördög tudna golfozni. A park egy másik részére látogatva főleg napkeltekor lenyűgöző szépségűek a 20-30 méteres homokdűnék, de egy csodálatos, 200 méter mély vulkanikus kráter is megcsodálható. A nemzeti parkot végigjárva meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a sivatagos vidék mennyire változatos lehet, formákban és színekben egyaránt. A sokszínűsége méterekben is mérhető, hiszen az Egyesült Államok legmélyebb pontja – a tengerszint alatti 86 méteren fekvő – Badwater mellett közvetlenül magasodik az 1700 méteres Dante’s Speak.

 

Mivel meglehetősen nagy területről van szó, nem könnyű egy nap alatt letudni Death Valley-t. Nem is érdemes. Az ide látogatóknak kézenfekvő szállás után nézniük a völgyben, és ma már találhatunk is egy minden igényt kielégítő oázist a sivatag közepén.

 

Oázis a sivatagban

 

A Halál völgyének közepén az 1920-as évek végén – az akkori borax bányát üzemeltető cég tulajdonosai – építettek luxusszállodát, ami az akkori mércével mérve egyedülálló kényelmi szolgáltatásokat kínált a sivatag közepén. Az oázis hamarosan olyan hírességek kedvenc üdülőhelyévé vált, mint Clark Gable vagy Ronald Reagen, de a Csillagok háborúja forgatása idején George Lucas otthona is ez a szálloda lett. Egy éve 100 millió dolláros befektetéssel a hely teljes megújuláson esett át, és The Oasis of Death Valley néven ma is nyitva áll a látogatók előtt.

A négy gyémánt minősítésű hotel különleges környezetben, különleges szolgáltatásokkal áll a völgybe látogatók rendelkezésére. Az Oázis alapvetően két részből áll: a ranch stílusú egységekből és a The Inn of Death Valley nevű hotelből. A Ranch westernelemeket tartalmazó, kisvárosi hangulatú, 224 szobás szálloda, gyönyörű parkkal, medencével, golfozási és lovaglási lehetőséggel, valamint egy igazi vadnyugati ivót idéző bárral.

 

A The Inn of Death Valley, az Oázis másik tagja egy minden ízében tökéletes luxust kínáló szálloda. A létesítmény közepén álló pompás szökőkút jól jelképezi a helyet: a halál völgyének közepén folyton áramló, mozgó kristálytiszta vízzel teli tál.

A szálloda csodásan felújított környezetet kínál, minden kényelmet és lehetőséget, ami csak megálmodható a halál völgyének szívében: csodás kerti sétákat, medencéket, wellnesst és nem utolsósorban osztályon felüli kényelmet biztosító szobákat.

A tökéletes kikapcsolódáshoz a legkülönfélébb sportokat is biztosítja a hely, a fitnesztől a teniszen keresztül a golfig. A vendégek természetesen szakértő segítséggel fedezhetik fel a csodás környezetet, akár dzsipes túra során, akár lóháton vagy éppen egy gyalogtúrán. A halál völgye sehonnan nem olyan szép, mint a völgy közepéről, ahol az Oázis épült, és sehol nem szemlélhető olyan kényelemben, mint éppen itt. Pálmafák alatt, hűs környezetben, egy remek koktéllal a kezünkben élvezhető igazán a látvány, a naplemente a Death Valleyt körülölelő hegyek mögött.

 

2019. november 4 és 9 között szervezett út keretében bejárható néhány különösen szép helyszín két nemzeti park érintésével. Az ötnapos túra a Joshua Tree Nemzeti Parkban kezdődik, majd a Mojave-sivatagon át Death Valley-ben ér véget.

Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2019. szeptember
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.