"Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház Díját."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A jövő kórháza az egészséges dolgozókra épül

Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház Díját.

A díj célja, hogy hozzájáruljon az egészségügyi dolgozók fizikai és lelki egészségének, illetve egészségtudatos magatartásának erősítéséhez, ami az egyik legfontosabb előfeltétele a magas színvonalú betegellátásnak, és amely jó példát mutat a lakosság számára, ezzel is támogatva az intézmények prevenciós tevékenységét.

A díjat az Országos Intézet/Centrumkórház kategóriában a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, a Vármegyei Irányítókórház kategóriában a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, Városi Kórház kategóriában a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet nyerte el.

 

Különdíjat kapott az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. Spinning terem, kiránduló klub, mentális támogatócsoport, egészséges büfé, ingyenes jógaóra dolgozóknak, kórházi magaságyásépítés – csak néhány azok közül a kezdeményezések közül, melyet a kórházak a program hatására vezettek be dolgozóik egészsége érdekében.

 

A Magyar Kórházszövetség, szakmai partnerségben a Bethesda Gyermekkórház Prevenciós Igazgatóságával és az Egészségügyi Menedzserképző Központtal, 2023 novemberében indított el „Országos Kórházi Egészségfejlesztési Programot” a Belügyminisztérium szakmai támogatásával, amelynek keretében egyszerre kívánnak hozzájárulni az egészségügyi dolgozók és a lakosság egészségtudatosságának erősítéséhez és a betegség-megelőzéshez.

 

Ennek részeként került meghirdetésre a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával az Egészségfejlesztő Kórház Díj, mely pályázati rendszerben értékeli és díjazza azon kórházakat, amelyekben a legjelentősebb eredményeket érte el a munkahelyi egészségfejlesztés, a dolgozók egészségét támogató kórházi környezet kialakítása, valamint a lakossági egészség-edukáció terén. A szervezők olyan pályázati kritériumrendszer megalkotására törekedtek, amely nemzetközi standardek alapján gyakorlatias, kézzelfogható segítséget tud nyújtani a kórházi egészségfejlesztési tevékenységek tervezéséhez, végzéséhez.

 

Az első Egészségfejlesztő Kórház Díjat azok a kórházak kapják, amelyek ebben a pályázati kiírásban szereplő időszakban a legkiemelkedőbb és legszélesebb körű egészségfejlesztést nyújtották. A pályázatra 39 intézmény regisztrált, a nyertesek a Magyar Kórházszövetség konferenciáján vehették át Mátraházán. A díjazott kórházak: Országos Intézet/Centrumkórház kategóriában a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, a Vármegyei Irányítókórház kategóriában a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, Városi Kórház kategóriában a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet nyerte el. Különdíjat kapott az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet.

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője a díjak átadásakor elmondta: „A Richter évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a hazai lakosság egészségének fejlesztését, ennek egyik kiemelt eszköze a Richter Egészségváros országjáró szűrő- és betegedukációs program, amelyet már 100 helyszínen rendeztünk meg. Örömmel csatlakoztunk a Kórházszövetség kezdeményezéséhez, hiszen ezzel egy olyan célcsoportra is kiterjeszthetjük az egészség fejlesztését szolgáló törekvésünket, akik kulcsszerepet játszanak a teljes lakosság egészségmegőrzésében és gyógyításában, ahogy a Richter Egészségvárosok szűréseiben is tanácsadásaiban is: a kórházi dolgozókra.”

 

A Kórházi Egészségfejlesztési Program másik fontos eleme az Országos Kórházi Egészségkihívás, amely a fenti célokat a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás elősegítésével, a mentális egészség támogatásával, illetve a káros szenvedélyek visszaszorításával mozdítja elő. A 100 napos programra 71 intézmény 654 csapata jelentkezett, 3270 dolgozóval. A résztvevők már az első hónapban több mint 6 millió percet töltöttek mérsékelt-közepes intenzitású, és közel 3 millió percet magas intenzitású sporttevékenységgel.

 

Rákosy-Vokó Zsuzsa, a program szakmai vezetője kiemelte, hogy „a hathónapos pilot együttműködés is kezdetét vette, amelyben tíz olyan intézmény vesz részt, amelyeknél már működik egészségfejlesztési iroda. A pilot célja az egészségfejlesztési tevékenységek összekapcsolása, az intézmények között tudástranszfer, illetve tapasztalatmegosztás. Mind a tíz intézményben a dolgozók fizikai aktivitását, rekreációs tevékenységét kedvezményes sportolási lehetőségekkel és intézményen belüli ingyenes sport és rekreációs foglalkozásokkal segítik, amelyben a gyógytornászok és a lelkes aktív kórházi kollégák vezető szerepet játszanak.”

 

Az Országos Kórházi Egészségfejlesztési Program fontos célkitűzése továbbá a kórházi területen és az intézmény közvetlen környezetében a dohányzás visszaszorítása, továbbá dohányzás leszokás-támogatás intézményi feltételeinek megteremtése. A program további terve az egészséges étkezés népszerűsítése és az ezt támogató kórházi környezet kialakítása.

La femme La femme cikke 2024. május
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.