"Az Északi-sziget végén, Új-Zéland legmelegebb táján magányos világítótorony üzeni az óceánon hajózóknak: ez itt a világ vége."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Éden a világ végén

Az Északi-sziget végén, Új-Zéland legmelegebb táján magányos világítótorony üzeni az óceánon hajózóknak: ez itt a világ vége.

Itt nincsenek mérgező növények, veszedelmes ragadozók, az emberek is békében, jólétben élnek. Annyira a világ végén van Új-Zéland, tőlünk például a legtávolabbi helyen, a Csendes-óceán déli részén, teljesen elszigetelve minden lakott helytől, hogy ma sem egyszerű odajutni. Visszatérés ez az elherdált Édenbe, a buján burjánzó, csodálatos őstermészetbe. Aotearoába, a Hosszú Fehér Felhő országába.

 

 

Kész csoda, hogy őslakói, a maorik rátaláltak, amikor Kupe nevű hajósuk útmutatását követve, dupla törzsű kenuikkal nekivágtak az óceán háborgó hullámainak. Cirka ezer éve. A délvidéki föld, amelyről Kupe csodákat mesélt, alig látszott ki a sűrű felhőkből. Innét a neve: Aotearoa, a Hosszú Fehér Felhő földje. A Polinéziából útra kelt hajósok azt hitték, Maui isten teremtette számukra. Erről szól gyönyörű teremtési mítoszuk: „Valamikor, az idők kezdetén, Maui isten halászni indult a fivéreivel és fogott egy óriási halat, a nagyanyja állkapcsából készült, varázserejű horgával. Így lett az Északi-sziget Te Ika-a Maui: Maui hala, a Déli-sziget Te Waka-a Maui: Maui kenuja, a Stewart-sziget Te-Puka-o-te-waka: Maui horgonya. Miközben a törzsek keményen harcoltak, sőt meg is ették foglyaikat, újabb hajók tűntek fel a láthatáron. Spanyolok, franciák. De nem jártak sikerrel. A holland Tasman már-már dűlőre jutott a maorikkal, de miután négy matrózát felkoncolták, villámgyorsan elhajózott a veszedelmes környékről.

 

Eltelt több mint száz év, mire 1170-ben az angol James Cook kapitány egy csomó más szigettel egyetemben Új-Zélandot is felfedezte. Jobban mondva megszerezte a briteknek. Szobra ott áll a Déli-tenger összes piacán, márványkezében az elmaradhatatlan márványtávcsővel.

 

Richard Katz német világutazó a múlt század elején járt a szigeteken, és el volt ragadtatva a látottaktól. Wellingtonról, a fővárosról feljegyezte: „olyan, akár Weimar, minden ragyogóan tiszta, csak nagyvárosiasabb és vagyonosabb, mint bármelyik német középváros.” Ez volt száz éve. A két nagy, hegyekkel szabdalt, fantasztikus tájakkal megáldott szigeten fekszik ma a világ egyik legélhetőbb országa.

 

Fűre lépni kötelező!

 

Az első, ami érkezéskor feltűnik az aucklandi repülőtéren, ahol az Európából érkező gépek többsége itt landol, az a svájci etalont is felülmúló rend, tisztaság. Ezt lesz alkalmunk mindenütt megcsodálni, még a legeldugottabb helyek nyilvános illemhelyein, valamint az ingyenes menedékházakban is. Auckland az ország legnagyobb városa és gazdasági központja. Csak itt vannak felhőkarcolók és jópofa, modern magas házak, az élet is elevenebb, mint akár Wellingtonban, a fővárosban, mégis nyugis hely.

 

 

Gyönyörű, ápolt parkjaiban nemhogy nem tilos a fűre lépni, egyenesen kötelező! Ettől áll meg az európai ész, meg attól is, hogy békésen legelésző tehéncsordát kerülget a nagyváros kellős közepén. Sehol egy hajléktalan, egy koldus, de ideges, rohanó, elcsigázott embereket sem látni. Elég egy pillantás a jachtoktól hemzsegő kikötőkre, hogy felfogjuk: itt nem kizárólag a multik engedhetik meg maguknak a vitorlázás, az egészséges, sportos életmód fényűzését.

Szendi-Horváth Éva újságíró barátnőm, aki anyai minőségben szorosan kötődik Új-Zélandhoz – most készül harmadszor a fiához, unokázni – részletekbe menően beavatott a helyi viszonyokba. Egy dolgos-szorgos negyvenesnek már saját háza, nyaralója és olyan autója van, amivel vontatni tudja a csónakját. Igaz, mindent hitelre vásárol, de biztos lehet abban, hogy ki is tudja majd fizetni. A stresszmentes életnek és a jómódnak köszönhetően a kivik magas kort érnek meg, jó egészségben.

1 | 2 | 3 | 4 | tovább
Vadas Zsuzsa Vadas Zsuzsa cikke 2012. november
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.