"Hollywood történelmét mindig is titkos alkuk, veszélyes viszonyok, szívfájdító szerelmek határozták meg."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Titkok Hollywoodból

Hollywood történelmét mindig is titkos alkuk, veszélyes viszonyok, szívfájdító szerelmek határozták meg.

Az amerikai filmipar világa olykor kifejezetten sötét hely. Művészek, színészek, politikusok és üzletemberek özönlenek a világ minden tájáról Los Angelesbe, hogy felvegyék a harcot a mindenható dollárért. Hollywood emberei éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy a kép, amelyet a közönség lát, tökéletes legyen, és a legkisebb hibát is azonnal eltüntessék. Ami azonban egyszer kiszivárgott, annak általában nyoma marad.

 

Frank Sinatra és a maffia


A férfi, akit „A hangnak” is neveztek, igazi sikersztorit tudhatott maga mögött. Olaszországban született, majd bevándorlóként érkezett New Yersey-be, tanulmányaival már 16 évesen felhagyott, hogy énekelhessen. Hangjával milliókat kápráztatott el, teltházas stadionokban énekelt, és előszeretettel vacsorázott Hollywood és Washington előkelőivel. Megnyerte az Oscart, és elmondhatta magáról, hogy ő minden idők egyik legsikeresebb művésze, hála tehetségének és elszántságának. Vagy esetleg maffiakapcsolatainak? A legenda szerint az énekes a maffia nyomására kapta meg Maggio közlegény szerepét, amely elhozta számára az Oscar-díjat, és a szervezet éveken át egyengette karrierjét. Bár sosem bizonyosodott be az igazság, annyi bizonyos, hogy a híres énekes nagyapja ugyanabban a szicíliai kisvárosban született, amelyikben Lucky Luciano, a New York-i maffia feje. Sinatra és Luciano családja az életrajzi könyvek szerint ismerte egymást, amellett, hogy sokáig ugyanabba a templomba jártak, még egy utcában is laktak. Bár egész életében tagadta, az énekes és a maffiózók útjai valahogy gyakran keresztezték egymást „véletlenül”.

 

 

A sajtó fényképes bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy Sinatra a többszörösen börtönviselt maffiózó, Joe Fischetti Miami birtokán nyaralt, majd nem sokkal később ugyanakkor utazott Kubába, amikor Lucky Luciano is Havannára látogatott. Az ott töltött idő alatt állítólag Sinatra kétszer is találkozott vele, és egy aranyozott cigarettatárcát vitt ajándékba a maffiavezérnek. Később Frank Costello maffiafőnökkel is kapcsolatba hozták, miután az énekes két százalék részesedésre tett szert egy Las Vegas-i hotelban, amelynek történetesen Costello volt a főrészvényese. Hogy Sinatra tehetséges volt-e? Természetesen. De azt talán sosem fogjuk megtudni, mi zajlott a színfalak mögött.

 

Marilyn Monroe és a Kennedyiek


Marilyn Monroe-tól, aki szexszimbólumként szerzett nevet, a botrányos viselkedés sem volt idegen. Drog- és alkoholproblémákkal küzdött, emellett krónikus késési mániája és profi színészhez nem illő magatartása számos rendezőt késztetett arra, hogy visszautasítsa a közös munkát a színésznővel. Sokak szerint Monroe mániás depresszióban szenvedett. Az instabil viselkedés gyönyörű külsővel párosult, ami oda vezetett, hogy a színésznő gyakorta keveredett titkos viszonyokba befolyásos emberekkel. Feleségül ment a Pulitzer-díjas Arthur Millerhez, később pedig a híres baseballjátékoshoz, Joe DiMaggióhoz. A leghíresebb minden hódítása közül, a két Kennedy testvérhez fűződik. Bár a Kennedy család sosem erősítette meg, sokan suttogtak arról, hogy John és Robert is belehabarodott a színésznőbe. Monroe híresen erotikus előadása az elnök 45. születésnapján csak még tovább táplálta a spekulációkat. A Hollywood szemeként emlegetett Fred Otash azt állította, hogy olyan FBI-felvételek vannak a birtokában, amely a párt intim helyzetben ábrázolja. Bármi legyen is az igazság, annyi biztos, hogy mindkét Kennedy befolyásos ember volt, és kusza hátterüknek, valamint korai haláluknak köszönhetően még sokáig állnak majd az összeesküvés elméletek középpontjában.

 

 

Alfred Hitchcock titkos viszonyai


Alfred Hitchcock minden kétséget kizáróan igazi zseni volt, aki a filmkészítést művészi magasságokba emelte. A rendező számos ikonikus filmes pillanattal ajándékozott meg bennünket, többek között az Amerikai pszicho zuhanyozós jelenetével. Ő egymaga teremtette meg a modern horrorfilm, thriller és akciófilm alapjait. Rendezői képességei mellett azonban híres szexuális ragadozó volt. Általában előszeretettel habarodott bele a filmjeiben szereplő színésznőkbe. Kim Novak, Janet Leigh és Grace Kelly egyaránt arról számolt be, hogy a rendező többször is próbálkozott náluk. A leghíresebb zaklatási ügy azonban Tippi Hedrenhez, a Madarak című film főhősnőjéhez kapcsolódik. Hitchcock igazi megszállottja lett a színésznőnek, miután látta őt egy üdítőital-reklámban, és felajánlotta neki, hogy sztárt csinál belőle. Mialatt a Madarakat forgatták, a rendező megszállottsága egyre jobban elmélyült. Fizetni kezdett a stábtagoknak, hogy kémkedjenek neki a szünetekben, és megfogadta, hogy tönkreteszi Hedren karrierjét, ha nem viszonozza a „szívességeket”. A lány visszautasította a rendezőt, emiatt pedig Hitchcock egy szerződés segítségével elérte, hogy más filmekben ne játszhasson, még évekkel a Madarak után sem. A színésznő karrierje sosem állt helyre, és a mai napig a rendezőt hibáztatja ezért.

 

 

Judy Garland tragikus története


Szomorú, de igaz. A korai Hollywood főképp a kizsákmányolásra és a visszaélésekre épült. A legszomorúbb történet a híres színésznőhöz, Judy Garlandhoz fűződik. Az Óz, a csodák csodájának sztárja gyerekként alapozta meg hírnevét, a színpadi élet azonban túl korán kezdődött számára, és hosszú távon tönkretette. A stúdió az akkori szokások szerint gyerekkorában gyakorta adott neki élénkítő szereket, főképp amfetaminokat, hogy jobban tudjon koncentrálni. Hamarosan azonban Garlandnál gyógyszerfüggőség alakult ki, és egyik tragédia követte a másikat. A színésznő később elmondta, hogy a stúdió emberei folyamatosan kínozták őt az elvárásaikkal. Sokszor elmondták neki, hogy nem elég szép, vagy éppen gyengék a színészi képességei, és folyamatos kontroll alatt tartották az étkezéseit. Bár hamar elege lett a hollywoodi életből, benneragadt az MGM tisztességtelen szerződésének hálójában, és arra kényszerült, hogy még évekig a stúdiónak dolgozzon. A 40-es évei végén ideg-összeroppanást kapott, és szanatóriumba került. Nem sokkal ezután öngyilkosságot kísérelt meg. A mértéktelen ivásban és a gyógyszerekben keresett menedéket, ami végül 1969-ben a halálát okozta.

 

 

A szcientológia felemelkedése Hollywoodban


Mindannyian ismerünk nagy neveket a hollywoodi szcientológiai közösségből. Tom Cruise és John Travolta mindig is nyíltan hangoztatta, hogy támogatja az ellentmondásos vallási mozgalmat. A szcientológiahívő sztárok listáján szerepel még Kirsite Alley, Elizabeth Moss és Giovanni Ribisi. Nem mindenki vállalja azonban nyíltan a vallási hovatartozását. Will Smith például egyike a titkos szcientológiahívőknek. Bár nyilvánosan mindig is tagadta, hogy aktív résztvevője a társaságnak, 2006-ban egy interjúban a mozgalom ötleteit briliánsnak és forradalminak nevezte. Majd több mint egymilliárd dollárt ajándékozott egy olyan kaliforniai magániskolának, amely a szcientológia vallás elveit követi.

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. szeptember
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.