"Februártól orosz színházi klasszikusok kerülnek mozivászonra az Urániában. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Orosz színházi klasszikusok a vásznon

Februártól orosz színházi klasszikusok kerülnek mozivászonra az Urániában.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Pannonia Entertainment együttműködésében februártól új színházi közvetítéssorozat indul, amely az orosz színház kiemelkedő társulatai, a Moszkvai Művész Színház és a Vahtangov Színház produkcióit hozza el a budapesti közönségnek, magyar felirattal. A sorozat első előadása Csehov egyik legismertebb műve, a Cseresznyéskert lesz február 14-én.

 

Csehov tragikomédiáját, egyik legismertebb és sorrendben utolsó színművét több mint 110 éve mutatták be először a legendás Moszkvai Művész Színházban, de mondanivalója manapság aktuálisabb, mint valaha. Csehov ebben a történetében egyszerre sűríti magába a múlt század elején megjelenő dekadens világszemléletet és az ország bizonytalan jövőképét egy olyan világban, ahol a pénz szerepe fel-, míg az emberi kapcsolatok szerepe egyre inkább leértékelődik. A darab Adolf Sapiro új rendezésében, az orosz filmművészet és színházi világ legextravagánsabb színésznőjének titulált Renata Litvinova főszereplésével tér vissza „otthonába”, a Moszkvai Művész Színházba, és a Stage Russia HD című színházi közvetítéssorozat keretében világszerte a mozivásznakra.

 

 

Az előadást február 14-én mutatják be az Urániában, majd május 16-án megismétlik, emellett a szegedi Belvárosi Mozi is vetíti. A magyar felirat Tóth Árpád műfordítása alapján készült. A Stage Russia HD vetítéssorozat második előadása Puskin klasszikus verses regénye, az Anyegin lesz március 21-én, amely a Vahtangov Színház produkciójában kel életre, Rimas Tuminas művészeti vezető új felfogású rendezésében. Tuminas rendezésének különlegessége, hogy a történet Puskin karaktereinek emlékeiből és képzeletéből épül fel, a jelenetek felváltva mutatják a jelent és a múltat, a valóságot és a képzelet szüleményeit. A rendező ügyesen egyensúlyoz a zajos, kavalkádszerű tömegjelenetek és a csendesen merengő, visszafogott képek között, amelyekből együttesen épülnek fel a történet darabkái. A Vahtangov Színház Anyegin-produkciója Szergej Makovetszkijjel a főszerepben világszerte elismerést aratott a kritikusok és a közönség körében, a New York Times „túláradóan energikusnak, magával ragadó szépségűnek” nevezte, amely „örök emléket” nyújt a nézőknek. A darab az Áprily Lajos műfordítása alapján készült magyar felirattal látható.

 

A sorozat utolsó előadása egy különlegesség lesz április 11-én. Lev Tolsztoj klasszikus regénye, az Anna Karenyina a Vahtangov Színház táncszínházi produkciójában elevenedik meg a vásznon, a nemzetközi hírű litván koreográfus, a munkáiban a balett, a modern tánc és a színjátszás elemeit ötvöző Anželika Cholina merész új interpretációjában. Az orosz realista irodalom egyik fő alkotása a szenvedélyes, ám a közösség szemében törvénytelen szerelem történetét ábrázolja, az elnyomott női lélek vívja itt bukásra ítélt szabadságharcát a képmutató társadalom hazugságai ellen. Cholina kivételes érzékenységgel nyúlt Tolsztoj soraihoz, a tragikus történet cselekménye, karaktereinek érzései mozdulatokban és gesztusokban tárulnak fel a nézők előtt. A drámai hatású koreográfiát Alfred Schnittke zenéje festi alá, amely meglepő eleganciával követi a regény csúcspontjait.

La femme La femme cikke 2017. február
címkék:
Film | Színház
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.