"Aki megteheti, hogy kiválassza, hol hajtsa álomra a fejét, elképesztő szállodaszobákból válogathat."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kacsalábon forgó hotelek

Aki megteheti, hogy kiválassza, hol hajtsa álomra a fejét, elképesztő szállodaszobákból válogathat.

Melyik tetszik jobban: ahonnan pezsgőfürdőből nézheted a Mont Blancot, vagy ahol a 18. századi Párizs pompája vár, amit Hugh Hefner álmodott meg, esetleg ahol a világ legnagyobb dómja is látható?

 

 

Szállodában szinte mindenki volt már életében, mint ahogyan az is ismerős lehet, hogy egy szőrös pók, az eldugult vécé vagy a modortalan, hozzá nem értő kiszolgálás ejt foltot a nyaraláson. Az alábbi hotelekben ilyen típusú veszély senkit sem fenyeget, legfeljebb egy kisebb szívroham az árlisták tanulmányozása közben. Mivel újabb és újabb kacsalábon forgó hotelcsodák próbálják meg túlszárnyalni egymást, nehéz megmondani, melyek a legdrágább szobák a világon. Mi azért megpróbáltuk csokorba szedni az idei toplistásokat.

 

Az élbolyban semmi sem drága

 

Az Abu Dhabiban található Emirates Palace-t természetesen sejk-pénztárcára szabták: nem hinném ugyanis, hogy bármely más réteg hajlandó lenne kiadni több mint 222 millió forintot azért, hogy aludjon valahol egy hetet. Még akkor sem, ha mindenütt arany, ezüst és márvány csillan vissza a felületeken, nem beszélve a több mint ezer darab óriási Swarovski-kristálycsillárról. Ami a méreteket illeti, a komplexum 128 konyhával (egy kis kitérő: évi 5 kiló aranyat használnak fel csupán a desszertek díszítésére), 102 lifttel és 1200 alkalmazottal rendelkezik, továbbá másfél kilométeres saját partszakasszal, pihenő- és kalandmedencével, valamint rengeteg különféle sportpályával. Az elnöki lakosztályokat olyan nagyságok próbálták már ki, mint Tony Blair vagy Angela Merkel. Itt áll a világ legnagyobb dómja, amely magasabb a római Szent Péter-bazilikánál, illetve 2010-ben itt állították fel a világ legdrágább karácsonyfáját, két és fél milliárd (!) forintból. Feltételezem, nem a szeretet és a meghittség jegyében.

 

Az arab világot leszámítva a legdrágább szoba a genevai Hotel President Wilsonban található, amely napi 18 millió forintért meglepően puritán, mind kívül, mind belül. Ugyanakkor ki figyel az ablakon belülre, amikor a kilátás a Genfi-tóra és a Mont Blancra nyílik, a nappaliból és a pezsgőfürdőből egyaránt? Bill Clintonnak, Bill Gatesnek, Michael Jacksonnak és Mihail Gorbacsovnak legalábbis tetszett. A golyóálló ajtók és ablakok a legparanoiásabb hírességeket is megnyugtatják, hogy megtarthatják a világ legmenőbb házibuliját is a legfelső emeleti apartmanban. Ott ugyanis 1680 négyzetméteren 12 szoba, Steinway zongora, két és fél méter széles Bang & Olufsen televízió, biliárd- és konferenciaterem, könyvtár és saját lift, illetve fitneszközpont várja a vendégeket.

 

Aki azonban a túldíszítettség és hivalkodás híve, szálljon meg Indiában a borsossági toplistán harmadik The Raj Palace Hotelban, napi tízmillió forintért. Az Ázsiában egyedülálló méretű, 1500 négyzetméteres elnöki részleg egy maharadzsáé volt. Bár ennyi aranyozástól, tükörtől, stukkótól és elefántcsonttól bárki annak érezheti magát egy pillanat alatt. A privát tetőterasz medencéjéből pedig – a rózsaszín városnak is emlegetett – Jaipurban gyönyörködhet az, aki a keleti luxust óhajtja.

 

Tóth Noémi Tóth Noémi cikke 2013. november
címkék:
Luxus | Szállodák | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.