"Amikor magunkra fújjuk kedvenc parfümünket, eszünkbe sem jut, kinek köszönhetjük az illatvarázst. Hát persze, hogy híres nőknek!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Halhatatlan illatfelhő

Amikor magunkra fújjuk kedvenc parfümünket, eszünkbe sem jut, kinek köszönhetjük az illatvarázst. Hát persze, hogy híres nőknek!

Ha más miatt esetleg már nem emlékeznénk rájuk, örökre nyomot hagytak a történelemben azzal, ahogyan az illatokat használták. Örökségük ma is él, és még ma is nap mint nap használjuk az emléküket őrző kompozíciókat. Íme, négy halhatatlan nő, aki a parfümtörténelembe is beírta a nevét!

 

Kleopátra

 

A rózsa általános tiszteletnek örvendett az ókorban, a római és egyiptomi esküvőkön például rózsaszirommal szórták meg az ifjú párt, hogy házasságuk tartósan boldog legyen. Az antik Egyiptom lakói különösen nagy becsben tartották ezt a virágot, rózsavizet használtak parfümként és a szirmokat légfrissítőként. A virág az i. e. 4. században terjedt el a keleti országban, miután az államot meghódították a perzsák.

 

 

A legenda szerint az 1. században az egyiptomi királynő, Kleopátra és Marcus Antonius először egy olyan szőnyegen szerelmeskedtek, amelyet több centi vastagon rózsaszirmok borítottak. A szépséges királynő azt is elrendelte, hogy palotájának padlóját térdmagasságig rózsaszőnyeggel terítsék be. Antoniust más módon is igyekezett emlékeztetni a szerelmükre: királynői hajóinak vitorláit rózsavízzel itatta át, hogy a szél magával ragadja a rózsaillatot, és figyelmeztesse a férfit szerelmese érkezésére már jóval azelőtt, hogy megpillantanák egymást.

 

Erzsébet magyar királyné, Károly Róbert felesége

 

A feltételezések szerint az első valódi parfüm az a csodaszer volt, amelyet Magyar Királynő Vize (Aqua Reginae Hungariae, L'eau de la reine d'Hongrie) néven emlegettek. Ezt a keveréket levendula-, rozmaring- és zsályaolajból állították össze, majd alkohollal hígították fel. A legenda úgy tartja, a receptet, amelyet egy francia könyvtárban egy imakönyvben találtak meg, Piast Erzsébet, Károly Róbert király felesége, Nagy Lajos király anyja írta a 14. században. A hagyomány szerint a már idősödő hölgy annyira megfiatalodott és megszépült a szertől, hogy a lengyel király el akarta venni feleségül.

 

 

A legenda elindítója Praevotius páduai orvos lehetett, aki a 17. században így írt: „Én, Erzsébet, a magyarok királynéja, midőn 72 éves koromban kínos köszvényben fetrengék és ezzel az alább megírt orvossággal esztendőkig éldegélnék, amelyre engem egy remete tanított volt, akit sem előbb, sem utóbb soha többé nem láttam, csakhamar javulásomat éreztem, annyira, hogy minden tetemeimben megvidultam s mintegy egészen megifjodtam, arcomban megszépültem, úgyhogy még a lengyel király is megkéretett feleségül, midőn mindketten özvegységben élnénk.”

 

La femme La femme cikke 2018. július
címkék:
Divat | Parfüm | Történelem
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.