"Az egyik legősibb és egyben a legkedveltebb szépítőszer: szinte minden retikül mélyén ott lapul."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Bűvös, vörös rudacska

Az egyik legősibb és egyben a legkedveltebb szépítőszer: szinte minden retikül mélyén ott lapul.

A rúzs a felmérések szerint a legnépszerűbb sminkszer. Nem csak a hölgyek rajonganak érte. A férfiak szerint is a rúzs az első számú arcfesték, mert hangsúlyozza és csábítóvá teszi a nők ajkát. Az erősebb nem képviselőinek véleménye arról azonban már igencsak megoszlik, hogy milyen a hódító szín. A legszélsőségesebben a vörösre festett szájról nyilatkoznak.

Hogyan készül a rúzs?


A rúzsban lévő festékpigmentek alapanyagát a kvarcpor, a természetben fellelhető szürke csillám adja, amelyet a kibányászás után laboratóriumokban dolgoznak fel.

KÖZPONTBAN AZ AJKAK
Központban az ajkak
A finom porrá őrölt csillámpelyheket fehér és színes metáloxidokkal vonják be, amelyek a kívánt színt adják. Ezután a festékpigmenteket összekeverik a többi alkotórésszel: méhviasszal, parafinolajjal, lanolinnal. Az így kapott masszát felolvasztják, és simára keverik. Majd a krémes állagú anyagot formákba öntik, és hideg helyen pihentetik, amíg meg nem keményedik. A folyamatot állandóan ellenőrizni kell, mert a legcsekélyebb színeltérés is befolyásolhatja a szilárdságot.
Ezzel elkészültek a rúzsok, de még nincsenek tokban. A rúzsok hidegen kemények, így az öntőformákból könnyen kivehetők. A rudacskák minőségét szigorúan ellenőrzik. Egyetlen hajszálrepedés vagy apró légbuborék miatt is kiselejtezik a hibás stifteket. A tökéletes minőségű kis rudacskákat beillesztik a műanyag tokokba, és máris kész a drogériákba kerülő rúzs.

 

Ma már csupán néhány kozmetikai világcég – például a Chanel és a Dior – alkalmazza a hagyományos, kézi munkamódszert. E márkáknál szorgos kezek alakítják a rúzsokat tökéletes formára. A luxuskategóriás rúzsokat gyártó cégek szakértői szerint az ember pontosabban dolgozik a legmodernebb gépsoroknál is.

 

A szájfestés története


A piros női ajkat régóta csábítónak tartják a férfiak. Az ókori Egyiptomban Nefertiti királynő is festette száját. Növényi nedveket, hennát, okkert és cinóbert kevert össze, majd vékony nádszárral kente ajkára a festéket.

A korai középkorban a keresztény Nyugaton tiltották a boszorkánymesterségnek tartott sminkelést, ám a keresztes hadjáratoknak köszönhetően nálunk is elterjedt a piros ajak divatja. A lovagok a keleti asszonyok gyönyörűen kifestett arcát látva, rúzsrecepteket hoztak magukkal térségünkbe. Ekkoriban okker és bíbortetű főzetéből készültek a szájfestékek. A 14. században a királyi udvarokban ismét társadalmilag elfogadottá vált a sminkelés. Az ajkat hennával színezték, nem törődve azzal, hogy irritálhatja a száj nyálkahártyáját.

 

A rokokó idején – 1730-tól – a szájfestéket disznózsírból, piros szantálfából és színes bogáncsból állították össze, így igen kellemetlen szaga volt. Nagy Katalin orosz cárnő (1762–96) sajátos módszerhez folyamodott: a fontos találkozók előtt szobalányaival harapdáltatta az ajkát, hogy vérvörös legyen!

 

A ma is használatos, stift alakú ajakfestő az 1883-as amszterdami világkiállítás idején született meg. A híres francia színésznő, Sarah Bernhardt nyilvánosan reklámozta „Erósz varázspálcáját”, egy selyempapírba csomagolt, törékeny készítményt. Az értékes olajokból, piros festékből és szarvasfaggyúból előállított kozmetikumnak borsos ára volt: 100 német márkának megfelelő összegért lehetett hozzájutni. Ekkor még mindig elítélték a rúzst használó nőket, és csak a húszas években, a boldog békeidőkben vált elfogadottabbá a szájfestés. A divatot követő fiatal lányok feltűnést keltettek bubifrizurájukkal, cigarettaszipkájukkal és vérvörösre festett szájukkal.


A negyvenes években, Amerikában találták fel a ki-becsavarható rúzstokot. Az egyszerű alkalmazásnak köszönhetően világszerte népszerű lett a rúzs. A hatvanas évek nőideálja, Brigitte Bardot divatba hozta a szélesre festett, érzéki ajkat. A hetvenes években megjelent a szájfény.

 

Többfunkciós sminkszer


Az utóbbi évtizedekben folyamatosan változik a szájfestés divatja. A feltűnő és természetes hatású színek, a fényes, illetve matt tónusok rengeteg változatban jelennek meg. A klasszikus, csak színt adó rúzsokat felváltották a többet nyújtó szájfestékek. A tartós hatású, az ajkat ápoló és a fényvédő tulajdonságú rúzsok ma már sok sminkmárka palettáján megtalálhatók.

 

Divatos színek

 

A mai sminktrend nagy szabadságot ad a rúzsválasztásban. A matt, az enyhén fénylő és a gyöngyházasan csillogó árnyalatok egyaránt jelen vannak. A meleg narancsos, barnás, a hideg rózsaszínes, a lágy mályva és az élénk mélybordó tónusok közül ízlésed és öltözéked szerint választhatod ki a tökéleteset. A klasszikus divat szerint a rúzs és a körömlakk színe megegyezik. Ám ez a szabály ma már nem kötelező. Az a lényeg, hogy az árnyalatok harmonizáljanak.

La femme La femme cikke 2023. április
címkék:
Divat | Szépség | Trend
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.