"Amikor pályaválasztásra került a sor, számára szóba sem jöhetett más, mint a biológia. Az általános iskola óta sikert-sikerre halmoz, rendkívüli eredményeit azonban elsősorban..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Molnár Anna

Nyitottnak lenni, kíváncsivá tenni

Amikor pályaválasztásra került a sor, számára szóba sem jöhetett más, mint a biológia. Az általános iskola óta sikert-sikerre halmoz, rendkívüli eredményeit azonban elsősorban hozzáállásának tulajdonítja. Most ezt szeretné másoknak is átadni.

Tudományos kutatásokat végez, előad, motivál, mellette pedig, amikor ideje engedi, énekléssel, komolyzenével foglalkozik, és jógázik. A természettudományos pálya akkor kezdte el komolyabban érdekelni Molnár Annát, amikor általános iskolai tanárai ötödik osztályban elküldték egy környezetismereti versenyre. „Miután továbbjutottam a következő fordulókba, a későbbi biológiatanárom mérhetetlen időt és energiát fektetett a felkészítésembe, és ez alatt olyan különleges dolgokat mesélt a természet működéséről, amelyek teljesen elvarázsoltak. Azóta hajt a kíváncsiság, hogy minél többet megérthessek a minket körülvevő világból.”

 

Akkoriban persze még elsősorban a madár- és növényvilág érdekelte. Molnár Anna mindössze 12 éves volt, mikor madárvédelmi programot dolgozott ki óvódásoknak, majd a foglalkozások sikerén felbuzdulva egyre több interaktív bemutatót és ismeretterjesztő programot szervezett. Vezetői tapasztalatokat is szerzett a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnökeként és a XXI. és XXII. Bolyai Konferencia főszervezőjeként.

 

Érdeklődése később a gimnázium alatt a molekuláris biológia felé fordult, ezért miután felvételt nyert az ELTE Biológia alapszakára, első útja a Semmelweis Egyetem kutatólaborjába vezetett, ahol öt éven át vastagbéltumorok vizsgálatával foglalkozott. Az egyetem alatt is sorra halmozta az elismeréseket. 2014-ben a MATEHETSZ Felfedezettjeink Fődíjasa volt, elnyerte az S. W. Kuffler Kutatási Ösztöndíjat, kiemelkedő kutatói és hallgatói munkája elismeréseképpen pedig Pro Scientia Aranyéremben részesült.

 

Hamarosan befejezi a mesterképzést a molekuláris genetika, sejt- és fejlődéstudomány szakirányon, később pedig elvégezi a PhD képzést is. Epigenetikával fog foglalkozni, ez a tudományterület azt kutatja, hogy a környezeti, életmódbeli hatások milyen átörökíthető változásokat okozhatnak DNS szerkezetében.

 

 

A Magyar Templeton tehetséggondozási program alatt fogalmazódott meg benne társadalmi felelősségvállalási küldetése. Eddigi eredményeit erős belső motivációjának, nyitottságának, kitartásának és szorgalmának tulajdonítja, és úgy gondolja, a megfelelő hozzáállással és gondolkodásmóddal bárki elérheti a saját boldogulásához szükséges céljait. Ezért tudatos szemléletformálással szeretne segíteni az embereknek, hogy megtalálhassák valódi útjukat.

 

„Elsősorban gyerekkel szeretnék foglalkozni – mondja –, mivel úgy vélem, minél fiatalabb korban kell az akkor még természetes motivációt, kíváncsiságot megfogni és kialakítani a jó hozzáállást, szokásokat és értékrendet.” Célja, hogy a Covey-féle 7 szokáson alapuló Életrevaló program minden iskolába eljuthasson. Ehhez keres most szponzorokat a Kiváló Nevelési Kultúráért Alapítvány számára és a La femme 50 tehetséges magyar fiatal programtól is elsősorban ennek megvalósításához vár segítséget.

Zsoldos Dávid
"Anna mentorálása a bizonyíték arra, hogy akár előny is lehet, ha mentor és mentorált nem „egy pályán” mozog szakmailag – így a hangsúly szinte magától került azokra a kérdésekre, amelyek ennek a tehetséges lánynak az útkeresésével kapcsolatosak."