"Hisz abban, hogy az általa kutatott témák alapja alapműveltségünk részévé válhat, akárcsak a Föld gömb alakja annak idején, csak fel kell fedezni mindenben a matematika szépségét,..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Pintér Gergő

A matematika a szabadság maga

Hisz abban, hogy az általa kutatott témák alapja alapműveltségünk részévé válhat, akárcsak a Föld gömb alakja annak idején, csak fel kell fedezni mindenben a matematika szépségét, végtelenül szabad teremtő erejét.

Egy házibuliban kezdődött. Valaki talált egy karfiolt, és úgy gondolta, jó lenne levest főzni belőle. „Mondtam, hogy nem szeretem a törtdimenziós zöldségeket – meséli a régi történetet Pintér Gergő matematikus. – Erre elkezdte érdekelni a többieket, mi az, hogy törtdimenziós, én pedig az éjszaka közepén magyaráztam valamit a fraktálokról, majd eljutottunk a szokásos felkiáltáshoz: ó, mi ezt sosem fogjuk megérteni! Akkor, abban a pillanatban megfogadtam: engem ti nem fogtok arra használni, hogy megerősítsétek magatok abban, hogy nem tudjátok megérteni a matematikát! Megbeszéltük, hogy egy hét múlva találkozunk, és mindent érteni fognak.”

 

Ez a Matemorfózis alternatív ismeretterjesztő-sorozat keletkezéstörténete. A sorozat azóta helyet kapott a legtöbb nyári fesztivál programjában, alternatív klubokban, de még egyetemi szemináriumként is felvehető. Pintér Gergő azt szeretné elérni vele, hogy az emberek ne úgy gondolkodjanak a matematikáról, mintha be lenne merevedve egy izomcsoportjuk, ne merev rendszerként használják, hanem fedezzék fel a szépségét, és találják meg a zenében és a művészetekben is a matematika végtelenül szabad teremtő erejét.

 

Hisz abban, hogy az általa kutatott témák alapja alapműveltségünk részévé válhat, akárcsak a Föld gömb alakja. Bármivel foglalkozik az életben, legyen az a tanítás, zenekara dalszövegeinek írása, képzőművészekkel közös absztarkt installációk kitalálása, mindenben elsősorban a matematikai összefüggések megtalálása motiválja.

 

 

Kivéve a hétköznapokat. A mindennapi dolgokban ugyanis igyekszik elkerülni a felesleges számolgatást a geometriával, szingularitással, topológiával foglalkozó fiatal matematikus. Ha például a haverokkal boltban közösen vesz sört egyszerűen nem hajlandó számolgatni, és a számlabefizetés procedurája előtt is tanácstalanul áll. „Amikor azt a rengeteg számot egyik helyről a másikra be kell másolni, mindig azon gondolkodom, hogy ha az emberek annyira utálják a matematikát, akkor miért tesznek annyi számot mindenhová? Én matematikus vagyok, de mégis mindent inkább betűkkel jelölök. Háromnál nagyobb számmal csak akkor foglalkozom, ha nagyon kell. Másnak meg ez a hobbija?”

 

Arra a legbüszkébb, hogy azok a nagyon konkrét, de irreális képek, amelyek a fejében valamikor megszülettek, épp úgy váltak valóra, ahogyan elképzelte őket. Többször álmodta azt, hogy a nagymamája falujában, Cserhátszentivánban fesztivált rendeznek, és a szomszéd faluból sétál át, miközben szembe jön vele Janis Joplin, aki éppen sajnálkozik, hogy lemaradt a koncertjéről. Erre pár évvel később, ugyanezen a helyen, bár Janis Joplin nélkül, de életre hívta a Tűfokán Fesztivált. Ugyanígy volt a matematikatanítással is. Sokszor elképzelte, hogy ő magyarázza másoknak a matematikát, és ez is megvalósult, hiszen ma több száz lelkes fiatal hallgatja az előadásait. A történetnek még koránt sincs vége.

Tálos Attila
"Amíg nem találkoztam Gergővel, voltak kétségeim, hogy vállaljam-e a mentori felkérést. De megismerkedtünk, és nagyon érdekes figura. Ami a legjobban tetszik benne, hogy nemcsak szereti és érti a matematikát, de népszerűsíteni is akarja. "