"Ma elkezdődik az advent, a karácsonyi várakozással, készülődéssel teli időszak, amelybe akár egy kis utazás is belefér!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Adventtől csillogó városok

Ma elkezdődik az advent, a karácsonyi várakozással, készülődéssel teli időszak, amelybe akár egy kis utazás is belefér!

Az 5. században még Szent Márton ünnepén, november 11-én kezdődött a karácsonyi várakozás. A Galliában elterjedt szokást a 6. században Róma is átvette, majd VII. Gergely pápa rögzítette az ünnep mai terjedelmét: azaz az egyházi év kezdetét jelentő első adventi vasárnap András napjához kapcsolódik. Az adventi időszakban szerdán, pénteken, szombaton Európa-szerte böjtöltek, tartózkodtak a báloktól, esküvőktől. Bár sok helyen, mint nálunk, magyaroknál is, Szent Andráskor kezdődtek a disznótorok. És persze a karácsonyi, adventi vásárok!

 

Nürnbergben 1626 óta tartanak adventi vásárt

 

Középkori kulissza: Stuttgart

 

Csukott szemmel is rábökhetünk a térképre, Németországban szinte nincs olyan település, ahol a főtéren ne karácsonyi vásár várná adventi időszakban a látogatót. Stuttgart és környéke azonban nem csupán a Mercedesek rajongóinak lenyűgöző, bár természetesen a márka múzeuma is feledhetetlen élmény.

 A belvárosból tízperces utazással juthatunk el Esslingenbe, ahol a főtér teljes középkori pompájában épen megmaradt, és így feledhetetlen természetes kulisszája a vásárnak. Ezért aztán a szokásos vásárlási lehetőségek mellett nyilazásban is kipróbálhatjuk magunkat. A valóban felejthetetlen látványt már csak a közelben található hatalmas korcsolyapálya szárnyalhatja túl. A jégen korcsolyázva és forró teát iszogatva mesébe illő élményben lehet részünk.

Természetesen étkekből sincs hiány, áll itt még kürtöskalácsos is, amelyik büszkén hirdeti, eredeti magyar produktum. Magyar specialitás egyébként a stuttgarti bódék között is sűrűn található, ugyanis a helyiek is kedvelik a lángost. Azért ahhoz elég erős idegzet kell, hogy végignézzük, amint ki is próbálják, mivel az itteniek ízlése eltér a miénktől, és – bár megtehetnék – nem sóval, fokhagymával, sajttal, tejföllel ízesítik, hanem édes almaszósszal, illetve nutellával.

 

A fény ünnepe: Stockholm

 

Nyáron nem megy le, télen nem kel fel a nap. Legalábbis néha így érzi az ember. Nem véletlen, hogy Luca napja, a fény ünnepe az advent központi eleme Stockholmban. Ahol – ha nem lenne sok park, sok víz és nagyon tiszta a levegő – akár otthon is érezhetnénk magunkat az utcákat járva. Azért az meglepett, amikor a Királyi Opera (Kungliga Operan) alkalmazottja majdnem tökéletes kiejtéssel azt mondta: Köszönöm. Mint kiderült, a papája orosz volt, a mamája román, de Nagyváradon élt, innen a korlátozott magyar szókincs.

 

 

Nem mellesleg az opera épülete – bár kisebb – erősen emlékeztet Budapest büszkeségére. Nem csupán kívülről. A mélyvörös bársonnyal bevont széksorok is ismerősek. Amúgy figyelemre méltó a repertoár, és magas színvonalúak az előadások, mint (többek között) az adventi időszakban itt is elmaradhatatlan balett, A diótörő (Nötknapparen) is bizonyítja.

Az opera háta mögötti parkban már novemberben üzemel a korcsolyapálya. Míg decemberben bizton számíthatunk arra, hogy tiszta, fehér hó fedi Stockholm nagy részét. Viszont a városnéző hajók ilyenkor is járnak, ami kihagyhatatlan élmény.

Bár azt hittem, a gesztust nem fogom tudni viszonozni, és nem fogok tudni svédül köszönni, aki rendelkezik némi német nyelvismerettel, két-három nap után arra is rájön, hogy a magyar füllel megtanulhatatlannak ítélt nyelvből, ha leírva látja, egész sok mindent meg lehet érteni. Például a királyi palota nevét, amely a térképen Kungliga slottetként keresendő.

 

Pannon karácsony: Burgenland, Ausztria

 

Amikor Ausztriában elérkezik az advent ideje, nemcsak a gyerekek szeme kezd el csillogni: romantikus adventi vásárok nyitják meg standjaikat szerte az országban. A karácsonyi ajándékbeszerző expedíciót tanácsos Burgenlandban indítani, mert a határtól néhány kilométerre  számtalan karácsonyi vásár és bevásárlóközpont kínálatából válogathatunk. A tartomány igazi adventi látványosságai a vidéki hangulatot árasztó, hagyományos és egyedi karácsonyi vásárok. A karácsonyi kekszek, a sült gesztenye, a puncs és a forralt bor illatfelhőibe burkolózó vásárok évről évre egyre csodálatosabbak, ötletesebbek és látnivalóban gazdagabbak! Hamisítatlan osztrák adventi vásár várja a látogatókat például a tartomány székhelyén, Eisenstadtban, ahol a díszes bódékat az Esterházy-kastély előtt állítják fel.

A Pannon karácsonyi piac névre hallgató rendezvénynek a Fertő-tó közeli Halbturn-kastély ad otthont december 3–4-én, 8-án és 11-én. A hangulatos vásáron a látogatók a helyi kézművesek munkáiból válogathatnak, megkóstolhatják a burgenlandi konyha finomságait és a helyi borokat is. És ha már Ausztriában járunk, nem hagyhatjuk ki a bécsi Rathaus Platz adventi vásárát, amelynek története állítólag a 13. századra nyúlik vissza. Az osztrák fővárosban jó programok, különleges ajándékok várják a látogatót nemcsak itt, hanem a Schönbrunni kastély főbejáratánál is.

És ha ismét egy kis hazaira vágyunk, itthon sem kell csalódnunk, hiszen a magyar turizmus egyik büszkesége, a Budapesti Karácsony már elkezdődött! A Vörösmarty téren 130 árus kézműves portékái, színpadi programok, fűszeres téli italok, illatos sültek, valamint újdonságok és meglepetések várják mindazokat, akik idén is ellátogatnak a hagyományőrző fővárosi karácsonyi vásár megszokott színhelyére, Budapest egyik legszebb terére november 18. és december 30. között.

Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2011. november
címkék:
advent | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.