"A Földközi-tenger keleti részén létezik egy sziget, amelyet sokszínű kulturális öröksége, tengerpartjai és 9000 éves múltja tesz kihagyhatatlanná. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A napfény és szerelem szigete

A Földközi-tenger keleti részén létezik egy sziget, amelyet sokszínű kulturális öröksége, tengerpartjai és 9000 éves múltja tesz kihagyhatatlanná.

A legenda úgy tartja, hogy élt egyszer egy isten, Uranosz, aki szégyellte a gyermekeit, ezért a föld mélyére száműzte őket. Szerető édesanyjuk azonban egy nap megelégelte férje kegyetlenségét, és úgy határozott, bosszút áll rajta. Fiát, Kronoszt bízta meg a feladattal, aki egy váratlan pillanatban gyémántsarlójával megszabadította apját a férfiasságától, melyet a tengerbe hajított. Ekkor történt, hogy a habokból kiemelkedett Aphrodité, a szépség és szerelem istennője, aki kagylóba szállt, majd útnak indult a tengeren.

A délkeleti szél végül egy apró szigethez sodorta. Miután Aphrodité kilépett a partra, amerre járt, lába nyomán csodás növények és fák sarjadtak. Ez az apró sziget volt Ciprus, mely három kontinens (Európa, Ázsia, Afrika) találkozásánál fekszik, a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete Szicília és Szardínia után.

 

A megosztottság szigete

 

A bronzkor idején Ciprus valóságos kereskedelmi központtá vált, ahol a Kelet találkozott a Nyugattal. Ezekben a korai években a sziget gyümölcsöző kapcsolatokat alakított ki szinte minden környező kultúrával, és látványos fejlődésnek indult, végül pedig jelentős hatalomra tett szert a Földközi-tenger térségében. Ciprus történelmi jelentősége és helyzete egyértelműen túlnőtt apró méretén. Természeti adottságai és kedvező pozíciója hódítók tömegét vonzotta ide: föníciaiak, asszírok, frankok, velenceiek, törökök és britek mind hagytak nyomokat a szigeten. A római színházak és villák, bizánci templomok és kolostorok, középkori várak, török mecsetek és őskori települések azt bizonyítják, hogy Ciprus számos hódítási kísérlet tárgya volt.

 

A megosztottság a mai napig érezhetően jelen van, ami külön egzotikum a látogatók számára. A hosszan tartó török uralom után Ciprus 1878-ban brit kézre került, és 1925-től egészen 1960-ig koronagyarmat volt, így ma a szigeten szinte mindenki beszél angolul és baloldali a közlekedés. Brit katonák a függetlenség kivívása óta is állomásozhatnak a sziget egyes részein, az alkotmányban pedig rögzítették a görög közösség és ciprusi török kisebbség 70–30%-os részesedését a hatalomból. A megosztottságot csak tovább erősíti, hogy 1983-tól a sziget északi része az Észak-Ciprusi Török Köztársasághoz tartozik, ám ezt az országot ez idáig egyedül Törökország ismerte el hivatalosan. Mindezek ellenére Ciprusnak valahogyan mégis sikerült megőriznie görögös identitását, sokoldalúságának, illetve természeti szépségeinek köszönhetően a turisták körében is kedvelt úti céllá vált.

 

Édeni tengerpartok és egy kis történelem

 

Ebből a sokszínűségből kaphatunk ízelítőt ciprusi utunk során. Tévhit, miszerint a szigetet csupán tengerparti pihenés céljából érdemes felkeresni. Persze akit mégis elsősorban az itt található strandok vonzanak a szigetre, az sem fog csalódni. A világszerte híres Nissi Beach sekély, áttetsző, türkizkék vize Agia Napa legnagyobb vonzereje. Kristálytiszta víz, csodálatos, fehér homokos tengerpartok – ez az, ami az itt található strandokat jellemzi. Tökéletes azok számára, akik szeretnek a sekély tengerben hosszan besétálni, miközben gyönyörködnek a táj magával ragadó látványában.

Agia Napa a fiatalok kedvelt célpontja, a vibráló éjszakai életnek és a szórakozóhelyek sokaságának köszönhetően. Tömegével sorakoznak egymás mellett a tavernák, bárok, éttermek, illetve klubok. Nyáron fiatalok hömpölygő tömegére és főképp hangos bulikra számíthatunk Agia Napán. Nehéz elképzelni, hogy ezen a részen, melyet most szállodák népesítenek be, 1974-ig egyetlen hotel sem állt, csupán végtelen krumpliföldeket lehetett látni. 1974 után, amikor a turisztikai központ funkcióját korábban betöltő Famagusta török megszállás alá került, tulajdonosaik elkezdték a krumpliföldeket értékesíteni, majd szép lassan kialakult a ma ismert Agia Napa üdülőhely.

 

Az első szállodák között volt a 70-es években épült, négycsillagos Nissi Beach Resort, a Földközi-tenger egy magánpartszakaszán. Igazi üdülőparadicsom, egyedülálló, 100 000 m²-es trópusi kertjének és széles, homokos tengerpartjának köszönhetően, melyet nagyméretű édesvizű medence, pool bar és különböző sportolási lehetőségek tesznek teljessé.

Ne hagyjuk ki az 1530 körül alapított Agia Napa-kolostort sem, mely Ciprus egyik legrégebbi és legszebb kolostora. A barlang köré épült 15. századi velencei épület gyönyörű fákkal szegélyezett udvarában olyan érzésünk támad, mintha megállt volna az idő. Boltíves tornácai, ősi épületegyüttese azt a kort idézi, amikor Agia Napa még csupán egy álmos kis halászfalu volt.

 

Agia Napa központjától mindössze 10 perces autóútra található a Greko-fok, az egyik legtökéletesebb hely az aktív kikapcsolódásra vágyóknak, akár biciklizni akarnak, akár szikláról ugrálni vagy búvárkodni. Az utazót 400 hektár érintetlen természetvédelmi terület fogadja. A festői tájnak, a barlangoknak, a fáknak és a mélykék víznek köszönhetően a fotózás szerelmesei egyszerűen rajonganak Ciprus ezen részéért.

Persze nem Agia Napa tengerpartja az egyetlen jó választás, innen nem messze, Protarasz üdülőfalujában sem fogunk csalódni. A Fügefa-öböl Protarasz legismertebb strandja. Kékeszölden csillogó vizével, finom homokos partjával és vadregényes, sziklás környezetével magával ragadó látvány. Az előkelőbb Protarasz már nem annyira a bulizni vágyók célpontja, sokkal inkább a fiatal párok, a családosok és az idősebbek körében kedvelt nyaralóhely. Ez a falu is 1974 után épült ki, és aranyhomokos öbleinek köszönhetően hasonlóan nagy népszerűségnek örvend, mint Agia Napa.

 

Nyugat felé, Paphosz irányába haladva már inkább sziklás, kavicsos strandokat láthatunk. A monda szerint a legendás Petra tu Romiu partjainál emelkedett ki Aphrodité a habokból. A lenyűgöző szépségű vad táj teszi ezt a partszakaszt igazán közkedveltté Cipruson.

A strand igencsak csábító, ám a hullámzás és az áramlatok miatt érdemes óvatosan fürdeni. A gyanútlan turista rossz időben, a hirtelen feltámadó hullámokban könnyen a tenger áldozatává válhat. A partszakaszhoz számos monda és történet fűződik. Ilyen többek között, hogy aki szív alakú követ talál a parton, arra örök fiatalság és örök szerelem vár. De elterjedt az a legenda is, mely szerint azok a párok, akik közösen háromszor körbeússzák Aphrodité híres szikláját, elnyerik az örök szerelmet, és mindörökre együtt maradnak.

 

Paphosz mindenki számára tartogat valami különlegeset, nem véletlen, hogy 2017-re elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet. Festői vidékek, kozmopolita üdülőhelyek, romantikus kikötő, műemlékek, érintetlen természetvédelmi területek, széles strandok, part menti öblök kínálnak nyugalmat és szórakozást egyszerre. A régióban egy időben élvezhetjük a part menti területeket és a hegyvidéki tájakat, miközben ízelítőt kapunk a sziget kultúrájából a világhírű régészeti lelőhelyeknek köszönhetően.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Régészeti Park, közel a tengerhez, az ókori város romjait tárja fel. A legtöbb lelet a római korból származik. Az itt található római villák padlómozaikjai világhírűek, eredetük a 3. századba nyúlik vissza, mindegyik a görög mitológia egy-egy jelenetét ábrázolja. Az elsőt 1962-ben fedezték fel állítólag Dionüszosz házában. A Régészeti Park emellett olyan különleges látnivalóknak ad még otthont, mint az agora, avagy a település hajdani főtere, vagy az ősi Odeon Színház. De Paphoszon a világörökség részét képező Királysírok is a kötelező látnivalónak számítanak.

 

Az Akamasz-félsziget is megér egy látogatást, a sziget ezen része természetes vadon, zord partvidék és homokos öblök váltogatják egymást egy lélegzetelállító szépségű területen. Itt a túraösvények hálózata pazar kilátást kínál a Földközi-tengerre. Felfele haladva az ösvényeket szentjánoskenyérfák, eukaliptusz, boróka és fenyőfák szegélyezik. Gyönyörű kirándulóhelyekre bukkanhatunk. Egy kis túraösvény végén húzódik a sűrű növényzettel körbevett természetes barlangfürdő, melyben maga a szerelem istennője fürdött egykoron. A legenda úgy tartja, hogy errefelé találkozgatott egymással Aphrodité és szép kedvese, Adónisz.

 

Városi élet

 

Ciprus fővárosa, Nicosia nem annyira a szépsége, mint inkább megosztottsága miatt érdekes. A sziget közepén fekvő város egyértelműen a legnagyobb Cipruson, nemzetközi üzleti és pénzügyi központ, egyben az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Az egészségügy irigylésre méltóan jó, ennek és a mediterrán étkezésnek köszönhetően a várható ciprusi átlagéletkor a világon az egyik leghosszabb. Északi részét a török ciprióták, déli részét görög ciprióták lakják. A sors különös fintora, hogy a demarkációs vonal a fővárost is kettészeli. Az északi és déli részek között elhelyezkedő ütközőzónában az ENSZ békefenntartó erői járőrőznek. Különösen szomorú látvány a csillogó főutcából betekintve a hordókkal, kerítéssel, illetve szögesdróttal elzárt semleges terület, egy utcasor Nicosia szívében, amelyre régóta sem görög, sem török ciprióta nem lépett be. Mostanra a határ a turisták előtt is nyitva áll, számítsunk azonban arra, hogy a görög területre való visszatérve egy-egy olcsón vásárolt árut könnyen elkobozhatnak tőlünk. A görög ciprióták ugyanis minden héten más árut tesznek tiltólistára, vélhetően a törökök bosszantására, így ezt nem árt figyelemmel kísérni, amennyiben vásárlásra adjuk a fejünket.

 

Kihagyhatatlan tengeri kalandok

 

Ciprus második legnagyobb városában, Limassolban találjuk a Földköz-tenger egyik legforgalmasabb kikötőjét, mely egyúttal a sziget legnagyobbja. Limassol hangulatos kozmopolita település, a régió borászati központja, ahol a helyiek imádnak szórakozni. Nem véletlen, hogy itt fesztivál fesztivált, karnevál karnevált követ. A kikötőben egymást érik a kávézók, éttermek és bárok, így ha erre járunk, érdemes egy finom ciprusi kávéra betérni, miközben gyönyörködünk az elénk táruló tenger látványában.

Október végéig Limassol kikötőjében horgonyzik a Royal Caribbean lenyűgöző Jewel of the Seas óceánjárója, amelynek egyhetes útjain a legizgalmasabb görög szigetek között, a legszebb partszakaszok mentén utazhatnak a tengeri kalandokra vágyók. Mykonos, Santorini, Kréta és Rodosz mellett Athén kikötőjében tölthetünk el egy-egy napot, hogy délutánonként felszedjük a horgonyt és átadjuk magunkat a fedélzeti örömöknek.

 

A hajó belső tereinek kényelme és szolgáltatásai lenyűgözőek. A napozóterasz medencéiben és pezsgőfürdőiben frissítő koktélokat kortyolva élvezhetjük a mediterrán napsütést. A tematikus éttermekben megtaláljuk a japán és olasz konyha remekeit, de kóstolhatunk különleges mediterrán tengeri fogásokat és húsételeket is. Vacsora után színházi előadás, kaszinó, megannyi bár, élőzene és egyéb program szolgálja a tartalmas kikapcsolódást.

A hajón a gyerekek sem fognak unatkozni! Napközben a gyermekpancsoló, a játszóház, a színes fényeivel csábító arcade játékterem várja a kisebbeket. A nagyobbak a tiniklubban élvezhetik a korosztálybeliek társaságát, használhatják a kosárlabda és a minigolf pályát, vagy próbára tehetik magunkat a sziklamászófalon. Ez utóbbiakon természetesen a felnőttek is letesztelhetik ügyességüket, a sportosabbak mozoghatnak a fitneszteremben vagy kocoghatnak a fedélzeti futókörön. A kiadós edzés után pedig egészen biztosan jól esik majd egy frissítő kezelés vagy masszázs a Vitality Spa-ban.

 

A járványhelyzetre tekintettel a Royal Caribbean rugalmassá tette a foglalási és lemondási rendszerét. Utunkat akár az indulás előtt 48 órával is lemondhatjuk, a befizetett díjat pedig egy jövőbeni hajóútra fordíthatjuk.

 

Oltással is maszkban

 

Mivel a nagyvilágban a járványveszély nem múlt el, mielőtt útnak indulunk, minden esetben tájékozódjunk, milyen egészségügyi körülmények vannak abban az országban, ahová készülünk, milyen feltételekkel utazhatunk. Akad olyan, ahová szabadon, teszt vagy oltási igazolás felmutatása nélkül is utazhatunk, mivel Magyarországot az alacsony kockázatú országok közé sorolták (ilyen például Ciprus), de akadnak olyanok is, amelyek megkövetelik a Coviddal szembeni védettség igazolását.

A helyi védelmi előírások (maszkviselés, szolgáltatások korlátozása, stb.) országonként, sőt olykor azon belül, régiónként, városonként is változhatnak. Tájékozódjunk! Csak akkor keljünk útra, ha elég rugalmasnak érezzük magunkat, hogy akár a vakációnk közben változó szabályok ellenére élvezni tudjuk a nyári pihenést. Ciprus jelenleg viszonylag nagy szabadsággal felkereshető: az indulás előtti online regisztrációtól eltekintve nem támaszt egyéb feltételt a magyar beutazók elé. (Más kérdés, hogy manapság oltás nélkül utazni a világ bármely részére jelentős kockázatot jelent.)

 

Fontos tudnunk, hogy a célországtól eltérő – akár sokkal szigorúbb – szabályokat írhat elő az általunk választott légitársaság, a tranzitország, ahol repülési útvonalunkon esetlegesen átszállunk, vagy például a hajótársaság, ha hajózni tervezünk. Ezekre külön fel kell készülnünk, vagyis számítsunk rá, hogy további regisztrációkra, covid tesztre vagy védetségi dokumentumra lehet szükségünk!

 

A maszkviselés jelenleg Cipruson mindenhol kötelező, beltéren és kültéren egyaránt, és a laza mediterrán szabálykövetés ellenére, az emberek többsége ezt be is tartja.

Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2021. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.