"Magyarország kastélyokban igen gazdag. Merre barangoljunk a hosszú hétvégén?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Barangolások Magyarországon

Magyarország kastélyokban igen gazdag. Merre barangoljunk a hosszú hétvégén?

Mi leszel, ha nagy leszel? Királylány! – hangzott sokszor a határozott válasz megboldogult gyermekkorunkban. Kislányként a legtöbben gyakran álmodoztunk arról, hogy milyen lenne kedvenc mesehőseink bőrébe bújni, és egy kastély falai között tengetni hétköznapjainkat. Aztán időközben a gyermekkor álmodozásai tovaszálltak, a potenciális királylányokból végül ügyvéd, tanár, orvos, bérszámfejtő lett, akik kastély helyett egy belvárosi lakásban, esetleg vidéki családi házban élik a mindennapokat. Mégis, a kastélyélet egy felnőtt ember számára is számtalan meglepetést tartogat – az ódon falak között megbúvó titkok, rejtélyek, és egyáltalán, az egész miliő varázsa megérdemli a ráfordított időt. Szerencsére nem lehet okunk panaszra, Magyarországon kastélyokból bőven akad választék. Lássuk, hova érdemes ellátogatni, ha egy kis történelemre vágyunk.

 

Nagytétényi Kastélymúzeum

 

A fővárosiaknak nem kell messzire menniük, ha kastélylátogatásra adják a fejüket. A 22. kerületben a Nagytétényi Kastélymúzeum, eredeti nevén Száraz–Rudnyánszky-kastély, az 1700-as évek közepén épült, de alapja már az ókorban is létezett. A késő barokk stílusjegyeket felvonultató épületet nem kímélte a történelem, a századfordulón kiégett, de a második világháború idején is súlyos károkat szenvedett, eredeti berendezéséből semmi nem maradt meg.

 

A kastély 1949 óta az Iparművészeti Múzeum bútormúzeumaként működik, állandó kiállítása a hét bármely napján megtekinthető, de olyan egyéb időszakos kiállításoknak is otthont ad, mint az évente megrendezett karácsonyfa-kiállítás. Rossz állapota miatt az épület korábban néhány évig zárva tartott, de az 1990-es felújítások óta újjászületve fogadja a látogatókat. A gyönyörű, gondozott kert szomszédságában egy hatalmas park és játszótér található, így a kastély megtekintése remek program lehet családok számára is. Érdekesség, hogy a Nagy Gábor és Szerencsi Éva főszereplésével készült Bob herceg című film egyes külső jeleneteit a Nagytétényi Kastélymúzeumban forgatták.

 

Schossberger-kastély

 

A Gödöllő szomszédságában, Turán található Schossberger-kastélyt gyakran az Operaház kistestvéreként emlegetik. A bárói ranggal és kereskedői múlttal rendelkező Schossberger család Ybl Miklós tervei alapján építtetett magának rezidenciát, hogy ott visszavonultan, nyugalomban élhessék főúri mindennapjaikat. A neoreneszánsz kastély végül 1883-ban készült el, és felszereltségét tekintve a kor legkorszerűbb épületei közé tartozott (központi fűtés, villanyáram, több fürdőszoba és étellift szolgálta a háziak kényelmét).

 

A turai kastélyt a történelem viszontagságai erősen megtépázták, a második világháború során például szovjet katonai szállásként, majd kórházként működött. Az épület szépségére és varázsára számtalan televíziós műsor és mozifilm készítői felfigyeltek, többek között Angelina Jolie saját rendezésű filmjéhez is forgattak itt részleteket. Az épület évtizedekig üresen állt, majd több évig tartó felújítást követően, eredeti pompáját visszanyerve 2020 nyárán nyílt meg szállodaként és rendezvényhelyszínként. A kastély nyitva áll a látogatók számára is.

 

Nádasdy-kastély

 

A fővárostól távolodva, az M7-es autópálya szomszédságában, Nádasdladányban épült kastély helyén eredetileg Nádasdy Lipót kúriája állt, amelyből végül fia, Ferenc varázsolt lélegzetelállító, Tudor-stílusú palotát. A gyönyörű birtokon fekvő kastély maximálisan kielégítette az akkori tulajdonosok igényeit: az épületet légfűtéssel melegítették, az ételszállításra speciális föld alatti járatot építettek, a kikapcsolódást pedig a saját könyvtár és kápolna is segítette.

 

A kastélyt korábban teljesen kifosztották, a gyönyörű, korhű berendezésből mindössze négy bútordarab maradt. Az épület egyik fő látványossága az Ősök csarnoka, ahol a dinasztia tagjainak egész alakos portréit csodálhatjuk meg. A Nádasdy család élő leszármazottai egyébként a világ több országában fellelhetők, de évente egyszer azért igyekeznek összegyűlni, és őrizni a régi nemesi család emlékét. A Nádasdy-kastély felújítását követően augusztus elején újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt, hogy esküvők és egyéb összejövetelek festői háttereként szolgáljon.

Persze a fentieken túl számtalan varázslatos és látogatható kastélyépület található Magyarországon, amelyekhez érdemes elzarándokolni, ha minőségi, tartalmas kikapcsolódásra vágyunk. És, ki tudja? Ha szerencsénk van, talán sikerül egy keveset visszacsempésznünk rég elfeledett kislánykorunk hercegnős álmodozásaiból.

La femme La femme cikke 2021. augusztus
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.