"Talleyrand szerint a kávé „fekete, mint az ördög, forró, akár a pokol, tiszta, mint egy angyal, édes, mint a szerelem”.(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A tökéletesség útja

Talleyrand szerint a kávé „fekete, mint az ördög, forró, akár a pokol, tiszta, mint egy angyal, édes, mint a szerelem”.(x)

Írókon és költőkön kívül, a mindennapok emberei is „rabjaivá” lettek a kávézás szenvedélyének, s ennek köszönhetően, mára az egyik legismertebb és legnépszerűbb ital a Földön. Diadalútjának nem tudott gátat vetni sem vallási tilalom, sem uralkodói rendelkezések, melyek a kávé fogyasztását igyekeztek korlátozni. Mindennapi életünk szerves részét képezi, legyen akár gyorsan lefőzve, akár szertartásként kezelve, időt és teret adva az elkészítésnek éppúgy, ahogy a fogyasztásnak.

 

Egy hibátlan, kiváló kávé sosem a véletlen műve


Ez az oka annak, hogy a kávécserjétől a kávéscsészéig tartó hosszú értéklánc minden egyes fázisában kitartóan feszegeti a cég a határokat, így alkotva meg Grand Cru őrleményeit. Persze léteznek gyorsabb és olcsóbb megoldások is arra, hogy a kávébabból forró, fekete ital váljon, de mivel akár egyetlen rossz kávészem is mindent elronthat, ezért a minőséget mindig gondos ellenőrzés kíséri figyelemmel.

 

S hogy miért éppen Grand Cru? A kifejezést a borok világában a legkiválóbb minőségi besorolású italokat illeti meg. A Nespresso a fellelhető legjobb alapanyagokat választja, hiszen csakis úgy alkothatnak kiváló ízű kávét. Ezért a folyamat a termőterület és a kávéfajta kiválasztásával kezdődik.

 

 

A legjobb termőterület garanciája


Ahogyan a jó bor, úgy a jó kávé karakterét is a termőterület határozza meg: ebben fontos szerepet játszik a napsütés, az időjárás, a növény fajtája, valamint az ültetvény elhelyezkedésének és a tengerszint fölötti magasságának harmonikus egyensúlya. A cserje termését „cseresznyének” nevezik, mivel az érett gyümölcs piros húsa és formája a cseresznyére emlékeztet. Az egy cserjén növekedő bogyók nem egyszerre érnek be, ezért nem is egy időben szedik le őket. Hogy a Nespresso Grand Cru őrleményekbe kizárólag tökéletesen érett kávészemek kerüljenek, a gyümölcsöt kézzel szüretelik. A következő lépésben eltávolítják a gyümölcshúst, s az így kinyert kávébabokat heteken keresztül napon szárítják.

 

A válogatás fontossága


A kiszárított kávészemek különböző minőségellenőrzési folyamatokon mennek át a hibás szemek kiszűrése, így a tökéletes ízvilág garantálása érdekében. A speciality vagy gourmet kávék esetében lényegesen nagyobb hangsúlyt kap ez a folyamat. Az ilyen kávészemek színben, méretben és formában is ideálisak. Minél alaposabb a válogatás és minél egységesebb a kávé, annál jobb lesz a pörkölés, és annál tökéletesebb kávé kerül a csészébe.

 

Környezettudatos termelés, tökéletes íz


A cégszemléletnek megfelelően úgy kerülnek kiválasztásra a termők Kolumbiában, Etiópiában vagy Indiában, hogy biztosítsák a fenntarthatóságot – nemcsak a termőterületen, hanem a kávé egész világában. A kávé jövőjének garanciájaként alkották meg 2003-ban nonprofit Rainforest Alliance (Esőerdő Szövetség) partnerükkel közösen a Nespresso AAA Sustainable Quality™ (Fenntartható Minőség) programot. Ennek köszönhetően a Nespresso úgy szerezheti be a legjobb minőségű kávét, hogy magasabb bevételhez juttatja a termelőket, s közben a környezetet is óvja.

 

A Nespresso kávékeverékeinek alkímiája


A 25 éves múlttal rendelkező kóstolómesterek intenzív képzése, tesztelése, minősítésük, sőt 3 havonkénti újraminősítésük garantálja különleges képességeiket. Érzékeik túlmutatnak a fizikai korlátokon, és képesek meghatározni a kávé fajtáját, származási helyét, sőt még azt is, milyen gondosan ápolták a növényt.

 

 Állhatatos munkájuknak köszönhetően a Grand Cru keverékeket Svájcban állítják össze. Egyedi karakterek (aroma, íz, testesség stb.) szerint választanak ki bizonyos kávéfajtákat, és úgy párosítják őket, hogy azzal még inkább kiemeljék sajátos értékeiket. A különféle kávéfajták gondos elegyítése minden keverékben jellegzetes, gazdag ízvilágot eredményez. A két legelterjedtebb kávétípus, az arabica (ez adja a kávé kifinomultságát) és a robusta (ami a testességért felelős) eltérő karakterrel ruházza fel a keverékeket. A legmagasabb elvárásoknak megfelelően természetesen mindkét kávéfajtát szigorú fizikai, érzékelési és fenntarthatósági vizsgálatoknak vetik alá.

 

Termőterület-specifikus pörkölés: jellegzetes, egyedi aromák


Egy Grand Cru megszületésében a pörkölés és az őrlés is létfontosságú, hiszen ezek révén tárul fel a kávé teljes íz- és aromagazdagsága. A helyes pörkölés módja nemcsak az adott keverék számára tökéletes hőfokot határozza meg, hanem a pörkölés idejét és a kávé származási helyének sajátosságait. Éppen ezért a Nespresso minden egyes keverékéhez más és más pörkölési profilt dolgoz ki. A pörkölés technikájától függően ugyanabból az alapanyagból egészen különböző kávék készíthetők. Mivel a cég pörkölői tökéletesen ismerik az általuk használt kávébabok karakterét, mindegyiket úgy pörkölik, hogy ízjegyeik optimálisan érvényesülhessenek.

 

Egyedi őrlés, optimális végeredmény


Az őrlés teszi lehetővé a kávé aromáinak kinyerését, így ez létfontosságú lépés egy Grand Cru nyújtotta élmény megformálásában. Mivel minden kávéfajta vagy keverék elkészítésének módja más és más, ezért nem csupán egyféle őrlési eljárást alkalmaznak, hanem az egyes Grand Cru keverékek jellegéhez igazítják az őrlés technikáját, így biztosítva a lehető legjobb minőséget.

 

Alumíniummal az aromák és a frissesség megőrzéséért


A Nespresso létrehozta a légmentesen lezárt alumíniumkapszulát, ami optimális megoldást kínál a frissesség megőrzésére. Az alumíniumkapszulákat arra tervezték, hogy képesek legyenek magukba zárni a kávé mintegy 900 illékony aromáját. Az így lezárt kapszulák megakadályozzák az oxidációt, garantálva minden egyes csésze kávé tökéletes frissességét. A pörkölés végeztével minden munkafázis szabályozott légtérben történik, hogy a kávé többé ne érintkezhessen az oxigénnel. A kapszulák alapanyaga azért is szerencsés választás, mert az alumínium végtelenül sokszor újrahasznosítható, így nemcsak megőrzi a kávé minőségét és ízét, hanem a nyersanyag- és energiaforrásokat is kíméli. Mára a cég világszerte használt kapszula-visszagyűjtő kapacitása 80% fölött van.

 

Az utolsó lépés a kávé elkészítése. A Nespresso átfogó minőségi rendszere itt is gondoskodik arról, hogy a kapszulák és a kávégépek összhangjának köszönhetően a kávé úgy készüljön el, hogy tökéletesen érvényesüljön benne minden ízhatás, a gondos válogatás, őrlés és csomagolás minden értéke. A Nespresso kávégéprendszerek úgy működnek, hogy minden egyes Grand Cru a jellegéhez illő, megfelelő hőmérsékletű, mennyiségű és nyomású vízzel készüljön el, ezzel tökéletes kávéélményt nyújtva a fogyasztónak.

La femme La femme cikke 2016. május
címkék:
Italok
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.