"A dán hyggétől a japán ikigaiig számtalanféle recept létezik a kiegyensúlyozott élet és a belső béke megteremtésére. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Receptek a boldog életre

A dán hyggétől a japán ikigaiig számtalanféle recept létezik a kiegyensúlyozott élet és a belső béke megteremtésére.

A világ különböző országainak, nemzeteinek számos koncepciója, bevett gyakorlata létezik a boldogságra, és ahogyan a divat, úgy tűnik, az uralkodó irányzat is időről időre folyamatosan változik. Míg 2016-ban a dánoktól eredő „hygge” lett az év második legfontosabb szava, addig 2017-ben már a svéd „lagomtól” volt hangos a sajtó és média, 2018-ban pedig várhatóan egyre többet hallunk majd a skótok kedvelt kifejezéséről, a „còsagach”-ról.

 

De vajon mit takarnak ezek a különös hangzású szavak, és miként segíthetnek örömöt, elégedettséget és harmóniát csempészni az életünkbe?   

 

Hygge


2016 kedvence, a dán „hygge” sokkal összetettebb fogalom annál, mint hogy egyetlen kifejezéssel le lehetne fordítani. A dánok ezzel a szóval írják le az élet apró, de fontos örömeit, amelyeket a skandináv országok igencsak nagyra értékelnek. A lényeg: észrevenni a szépet az életben, értékelni a kis dolgokat is. Élvezni a friss levegőt, a természetet, örülni minden napsugárnak, és hálát adni azokért a pillanatokért, amelyeket a barátainkkal és a családunkkal tölthetünk. A hygge tehát tulajdonképpen egy életérzés, amely a magánélettől egészen a lakberendezésig az élet szinte minden területén megmutatkozik. Kényelemről és meghittségről szól, és persze szorosan összefügg az otthonosság érzésével. Lágy, puha kiegészítők, párnák, plédek, takarók, egy hangulatos zug a lakás egyik sarkában, ahol nyugodtan pihenhetünk egy jó könyv társaságában, esetleg egy darab műszőrme a dolgozószoba székén… – ez is mind része a „hyggének”.

 

Lagom


A hyggéhez hasonlóan a „lagom” is egy észak-európai országból származik. Jelentése röviden összefoglalva: „épp jó”. Ez a svéd megközelítés a mértékletességet és a harmóniára törekvést hangsúlyozza, és olyan fontos értékekre hívja fel a figyelmet, amelyek segítik a boldogabb, fenntarthatóbb élet és társadalom megteremtését. A kulcsszó tehát: egyensúly. Se túl sok, se túl kevés. Éppen elegendő, vagyis a középút. Lagom mennyiségű munka, lagom mennyiségű pihenés, lagom mennyiségű bútor.

 

Apropó mennyiség. A lagom-életszemléletben általában a minőség győzedelmeskedik a mennyiség felett, és ez a munkára, a divatra és a lakberendezésre egyaránt igaz. Mint azt Anna Brones Lagom – A boldogság svéd titka című könyvében írja, „nyilvánvalóan nem könnyű felmérni, mennyi az éppen elegendő munkamennyiség egy feladat jó elvégzéséhez, de ha átállítjuk a gondolkodásunkat, és a munka mennyisége helyett a munka minőségére koncentrálunk, kialakíthatjuk az egyensúlyt”. A szerző szerint a lényeg, hogy megtaláljuk azokat az módszereket, amelyek segítségével hatékonyabbá és eredményesebbé tehetjük a munkavégzést, így várhatóan rövidebb idő alatt végzünk majd a feladatainkkal, és egyensúlyba hozhatjuk a munkát és a magánéletet.

 

A hatékonyság fenntartása és koncentráció megőrzése azonban pihenés, kikapcsolódás nélkül nem megy. A svéd mindennapokban tehát központi szerepet kap a „fika”, melyet magyarul leginkább kávészünetként lehetne lefordítani, ám valójában jóval több egyszerű kávézásnál. Fontos társadalmi esemény, mely lehetőséget teremt arra, hogy a sűrű teendőink közepette egy kicsit lelassíthassunk, feltöltődhessünk, és kötetlen beszélgetést folytathassunk kollégáinkkal, barátainkkal.  

 

Végül ami a lakberendezést illeti: a svédeket ezen a téren is a kiegyensúlyozottság, minőség és az egyszerűség jellemzi. A lagom-otthonban nincs helyük a felesleges tárgyaknak. A cél, hogy olyan bútorokkal töltsük meg a lakás egyes helyiségeit, amelyek funkcionális vagy érzelmi értékkel bírnak, továbbá örömöt és kényelmet visznek mindennapjainkba.   

 

Ikigai


Az „ikigai” egy japán koncepció, mely Okinaváról indult hódító útjára, de mára a nyugati világban is számos rajongója létezik. A kifejezés magyarul annyit tesz: „az élet értelme”. Röviden összefoglalva tehát az ikigai az ok, amiért reggelente felkelünk. A japán szemlélet azt hangsúlyozza, hogy a boldogsághoz célokat kell kijelölnünk, amelyek folyamatosan mozgásban tartanak, és amelyek értelmet, tartalmat adnak a mindennapjainknak.

 

És bár vannak, akik már szinte születésüktől fogva tudják, mi a számukra megfelelő hivatás, a legtöbb ember számára időbe telik, amíg meglelik igaz szenvedélyüket. Ahhoz, hogy megtaláljuk az ikigainkat, azt a hivatást vagy hobbit, amelyet szívvel-lélekkel tudunk űzni, Hector García és Francesc Miralles, az Ikigai – A hosszú élet japán titka című könyv írói szerint négy kérdésre kell választ adnunk: Mit szeretek? Mi az, amiben jó vagyok? Mi az, amiért megfelelő fizetséget kaphatok, illetve ami előnyösen hat az életemre? Mi az, amire a világnak szüksége van?

 

A szerző japán emberek és az okinavaiak körében végzett kutatásaiból azt a következtetést szűrte le, hogy az ikigai kulcsfontosságú eszköz a hosszú és tartalmas élethez, továbbá a boldog időskorhoz. García és Miralles leírja, hogy a japánok közül sokan sosem vonulnak igazán nyugdíjba, helyette idősebb korukban is azt csinálják, amit szeretnek, egészen addig, amíg egészségük engedi.   

 

Keyif


A török „keyifet” leginkább „örömnek” fordíthatnánk magyarra. Maga a szemlélet hasonló elveken alapszik, mint a mindfulness. Elsősorban a jelen tudatos megélésére és a pillanat nyújtotta élményekre helyezi a hangsúlyt.

 

Egy csendes pillanat egyedül, amikor időt szakítunk arra, hogy egy bögre kávé mellett egyszerűen csak figyeljük a környező világot, hallgassuk a természet hangját, vagy élvezzük az ízeket – ez maga a keyif. Egy olyan különleges, ellazult állapot ez, amelyet bárhol és bármikor megtapasztalhatunk a csendes meditáción keresztül.

 

Còsagach


A hygge koncepciójához nagyon hasonló elveken alapszik a mostanában egyre népszerűbb életmódtrend, a skót „cósagach”, amelynek alaptételei leginkább a téli fagyos időjárás során érvényesülnek. A régi gall kifejezés jelentése „védett, meleg, kényelmes állapot”. A VisitScotland szerint Skóciában néha meglehetősen zord az időjárás, a téli viharok idején pedig semmi sem megnyugtatóbb annál, mint amikor az ember egy jó könyv és egy forró ital társaságában üldögélhet a kandalló mellett. Tulajdonképpen ezt az érzést, ezt a bizonyos megnyugtató pillanatot nevezzük cósagachnak.

 

A skót életérzés megtapasztalásához persze nem feltétlenül kell egészen Skóciáig repülnünk, hiszen a cósagachot itthon is könnyedén becsempészhetjük a mindennapokba. Csak keressünk egy kényelmes, meleg zugot a lakás egyik sarkában, vagy egy kellemes hangulatú kávézót, esetleg pubot, amely menedéket nyújt a hideg elől, és amely lehetővé teszi, hogy nyugodt körülmények között relaxálhassunk egy hosszú, stresszes munkanap után.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2018. március
címkék:
Lélek
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.