"Lehetnék fiatalabb, üdébb, sugárzóbb? Hét kérdés és hét válasz, amit mindenkinek tudnia kell az arcfiatalító eljárásokról."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az arcfiatalításról

Lehetnék fiatalabb, üdébb, sugárzóbb? Hét kérdés és hét válasz, amit mindenkinek tudnia kell az arcfiatalító eljárásokról.

A bőr csodálatos szerv. Véd a külső hatásoktól, fertőzésektől, körbeöleli a belső szerveket, szabályozza a hőháztartást, vízálló, közben lélegzik, sérülékeny, de kiváló a regenerálódó képessége. Rugalmas, feszül, ernyed, tükrözi az egyén hangulatát, árulkodik a szervezet állapotáról. A bőr szerkezete az öregedéssel fokozatosan gyengül, apróbb, majd egyre mélyebb barázdák, végül ráncok jelennek meg rajta.

 

 

Az időt nem lehet megállítani, de hatását késleltetni igen. A bőr fiatalos ragyogásának megőrzését szolgálják az esztétikai orvoslás, azon belül a szikementes szépítés legújabb módszerei. A témával kapcsolatban számtalan tévhit él, amelyeket dr. Petrohai Ágnes plasztikai sebész oszlat el.

 

Miért ráncosodik a bőr?

 

Mert a benne található nagy vízmegkötő képességű hialuronsav mennyisége a kor előrehaladtával csökken. A változáshoz hozzájárul még a gravitáció, amely „lefelé húzza” bőrt, így az fokozatosan megereszkedik, a genetikai adottságok, a stressz, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a szennyezett környezet, a mértéktelen alkoholfogyasztás. Általánosságban elmondható, hogy negyven-negyvenöt éves kor fölött pusztán kozmetikai kezelésekkel nehezen tüntethetők el az öregedés látható jelei. Az orvostudomány ma a kevésbé invazív beavatkozások irányába fejlődik. Oka, hogy a kisebb vágás kevesebb gyógyulási időt kíván, kevésbé roncsolódik a kezelt terület, így az eredmény is szebb. A régen népszerű arcfelvarrás helyett ma a bőr mélyebb rétegeibe csíkszerűen bejuttatott töltőanyaggal, vágás nélkül érhető el gyors, látványos eredmény. Ennek óriási előnye, hogy a beavatkozás nem zavarja a munkát, a mindennapi életet, minimális megszorításokat javasol az orvos. Az ár pedig harmada a plasztikai beavatkozásénak, miközben az eredmény azonos.

 

Mire jó az arcdiagnosztika?

 

Az arcdiagnosztika lényege a megfigyelés és a kommunikáció. Beszéd közben alaposan megfigyeljük, hogy melyik mimikai izmait használja valaki intenzívebben és melyeket kevésbé, vagy egyáltalán nem. A vizsgálat során az arcról hat-nyolc dinamikus fotó készül, ezeket a diagnoszta összehasonlítja egy tíz évvel korábban készült fotóval, megfigyeli a változás irányát. Az arcdiagnosztika egy-másfél órája alatt a szakértő vizsgálja az arcot, és eldönti, mely területre milyen kezelést javasol. A jó szakember kombinálja a módszereket és tudja, nem az a cél, hogy minden ránc eltűnjön, hanem a fiatalos, természetes állapot fenntartása, visszaállítása.

 

Milyen eredmény várható?

 

Az esztétikai beavatkozások látványosak, különösen az ötveneseknél. A bőr ilyenkor alapjaiban szép, kevés beavatkozással is kiváló eredmény érhető el. Általában az ötvenéveseket öt, a hatvanasokat tíz évvel lehet fiatalítani. Bizonyos esetekben viszont a csupán esztétikai beavatkozások már hatástalanok.

 

Mennyire tartós a hatás?

 

Az első beavatkozás hatása általában másfél–két évig tart. Az eredmény egy év után is csak hatvan százalékra esik vissza. Vagyis az elért szép állapot megőrizhető, évi egy kontrollal könnyen fenntartható. Fontos tudni, hogy ráncfeltöltésre ma már felszívódó anyagokat használnak, így az elvárt eredmény időről időre az új igényekhez alakítható.

 

 

Mit kell tudni a botoxról?

 

A botoxról számtalan tévhit kering, például az, hogy hatása elmúltával a ránc mélyebb lesz, hogy felszívódva a szervezet más területein gondokat okozhat. Ez nem igaz. Minden gyógyszer kis dózisban használ, nagy dózisban méreg. A mérték a lényeg! Ez vonatkozik a botoxra is. A probléma a túlzásokból adódik, vagy a helytelen alkalmazásból, mikor olyan ráncot kezelnek botoxszal, amely eltüntetéséhez töltőanyag kell. A botox kiváló a túlzott izomműködés okozta dinamikus ráncok eltüntetésére, ilyen a szemöldök közti „haragos” ránc, amit három pici izom működése hoz létre. Aki ezeket az izmokat naponta hússzor összehúzza, annál kialakul a ránc. A botox ezt eltünteti négy-hat hónapra, amíg tart a hatása, de ez az idő elég ahhoz, hogy a páciens leszokjon erről a rossz feltételes reflexről.

 

Milyen ráncok ellen jó a töltőanyag?

 

Az arcunkon lévő ráncoknak csak kis százaléka dinamikus ránc, ezért a botox csak egy része a kezelési tervnek. A legtöbb arcon lévő ránc (főleg a mélyek) töltőanyaggal feltölthető. A töltőanyagok közül a szervezetben is megtalálható hialuronsavval végzett ráncfeltöltés a legelfogadottabb. A hialuronsav folyadékmegkötő és hidratáló hatásának köszönhetően a bőr úgy működik, mint egy szivacs. Ráncfeltöltéskor gyakorlatilag az elvesztett hialuronsav-mennyiséget pótolja az orvos a bőr alatti kötőszövetben, amely mintegy belülről nyomja ki a ráncot. Minél markánsabb egy ránc, annál sűrűbb töltőanyagot használ a szakember. Kortól, ránctól függően általában ötféle sűrűségű töltőanyag közül választanak. A szúráshoz nagyon vékony tűt használnak, a beavatkozás mindössze néhány perces, az eredmény pedig szinte azonnal látható.

 

Mitől látunk valakit szépnek?

 

Hogy ki mit tart szépnek, az szubjektív. Ám hosszú évek megfigyelései azt bizonyítják, minden az arányokon múlik. Amit igazán szépnek tartunk, ott mindig megtaláljuk az aranymetszés szabályait, vagyis a kisebbik arány úgy aránylik a nagyobbikhoz, ahogy a nagyobbik az egészhez. A szakemberek ennek megfelelően tervezték meg az ideális arc térképét is.

La femme La femme cikke 2020. április
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.