"Ha igaz, hogy minden az agyban dől el, akkor hol van a lélek? Miért felelős a psziché? Miért dobog a szerelmes szív hevesebben? "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A mindenható agy

Ha igaz, hogy minden az agyban dől el, akkor hol van a lélek? Miért felelős a psziché? Miért dobog a szerelmes szív hevesebben?

Vendégeim:  Ördög Nóra televíziós műsorvezető, Pásztor Anna zenész, rocker, Dr. Erőss Loránd agykutató, idegsebész főorvos, Gánti Bence pszichológus, az Integral Europe Team vezetőségi tagja.

 

Zétényi Lili: Shakespeare Hamletje mondja barátjának: „Több dolgok vannak földön és égen Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes…” Van tehát ez a csodálatos agyunk, amelynek állítólag mindössze két százalékát használjuk. Igaz ez, főorvos úr?

 

 

Erőss Loránd: A százalékok mindig kérdésesek, hiszen minden másodpercben változik az igénybevett idegsejtek száma, de hogy az agy működése csodálatos, az biztos. Engem is ez fogott meg, amikor orvostanhallgatóként Angliában először láttam, hogy egy idegsebész megnyitotta egy ember koponyáját. Az ember egész személyisége ott pulzált a kezében. Fantasztikus élmény volt.

 

Zétényi Lili: Szerintem egy különleges embertípus, aki veszi magának a bátorságot, hogy

DR. ERŐSS LORÁND
„Az agy működése csodálatos. Engem is ez fogott meg, amikor orvostanhallgatóként először láttam, hogy egy sebész megnyitotta egy ember koponyáját.”
belevágjon egy másik élőlénybe, pláne az agyába…

 

Erőss Loránd: Nem a defenzió dominál az emberben, hanem a proaktív attitűd. Valószínűleg ez a különbség a sebész- és a nemsebész-alkatok között, vagy akár a gyógyítók és a nem gyógyítók között. A sok rizikó ellenére az ember nem gondolkodik a lehetséges akadályokon, csak az a fontos, hogy eljusson a célhoz.

 

Zétényi Lili: Én, mondjuk, máson sem gondolkodnék. Rögtön látnám a millió komplikációt…

 

Erőss Loránd: Azokat előtte kell látni. És a betegnek is látnia kell, mert mindig együtt kell döntenünk, hogy végigmegyünk-e az adott úton. Ez nem „one man show”.

 

Zétényi Lili: Azt gondolom, hogy a sebészi pályán nagyon tudatosnak kell lenni. De Ördög Nóráról is azt gondolom, hogy nagyon tudatos, racionális nő. Igaz ez, Nóra?

 

Ördög Nóra: Igaz is meg nem is. Alapvetően nagyon racionálisan gondolkodó lány vagyok, mert ezt láttam otthon, ösztönösen is tudatosan gondolkodom dolgokról. Ezt érzem, miközben alapvetően sodródtam az eseményekkel. Egyikből jött a másik, és én éltem a lehetőségekkel, de ez kívülről úgy nézhet ki, mintha patikamérlegen adagolva építettem volna fel mindent. Nyilván ösztönösen ebbe az irányba mozogtam, ezért jártam Kazinczy-szakkörre meg szavaló-, színjátszó körbe. De ez nem volt tudatos, nem azért csináltam, hogy majd tíz év múlva ott álljak az RTL Klub stúdiójában. Ez fokozatos haladás eredménye. Ehhez a szakmához nem lehet úgy hozzáállni, hogy odamegyek, és ez a célom, ezt akarom, mert óriási pofonok fogják érni az embert.

 

Zétényi Lili: Kaptál te is pofonokat?

 

Ördög Nóra: Azért nem, mert nem igazán voltak elvárásaim. Amikor odakerültem gyakornokként, végtelenül boldog voltam, de egyáltalán nem gondoltam, hogy pár év múlva műsorvezető leszek. Azon dolgoztam, hogy az adott szituációban a maximumot hozzam ki magamból.

 

Zétényi Lili: Anna, szerintem te igazi ösztönlény vagy. Voltál kortárs táncos New Yorkban, elvégezted itthon a bölcsészkart, majd jött a zene, a rock. Rólad nem mondanám, hogy tudatosan építetted a karriered!

 

Pásztor Anna: Minden, ami tudatosan működik bennem, az agyamban, hogy mit kéne csinálnom, az mindig gátolja az életem előrehaladását. Nekem csak az működik, ha nézem, melyik kapu nyílik ki. New Yorkban, ahol minden utca párhuzamos vagy derékszögben találkozik, egyszer elindultam, és ahol zöld volt a lámpa, arra mentem tovább. Nagyon érdekes helyekre tévedtem el, nehéz volt visszakerülnöm oda, ahonnan elindultam, de izgalmas volt. Ezt vonatkoztattam az életemre is. Amerre zöld a lámpa, arra megyek, és ez nekem mindig jó volt.

 

A teljes cikk a La femme 2014. nyári számában olvasható.

Zétényi Lili Zétényi Lili cikke 2014. július
címkék:
Kerekasztal
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.