"Ő az a 24 éves lány, aki egy csapásra magába bolondította Hollywood színe-javát!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A tehetség utat tör magának

Ő az a 24 éves lány, aki egy csapásra magába bolondította Hollywood színe-javát!

Napjainkban minden kétséget kizáróan ő a nyugati világ legfelkapottabb üdvöskéje. Mindössze 22 évesen az Éhezők viadalának leleményes hősnője segített Jennifer Lawrence-nek abban, hogy a filmes világ felfigyeljen rá, majd egészen a világhírig repítette. A legszembetűnőbb vele kapcsolatban, hogy milyen természetesen viselkedik a kamerák előtt és azokon túl a magánéletben is. Elkerülte őt a hirtelen hírnév sötét oldala, amely a legtöbb korabeli fiatalnak elcsavarta a fejét, és átírta az értékrendjét. Ellentétben mondjuk Jennifer Anistonnal, Jennifer Lopezzel vagy Jennifer Garnerrel, szinte sosem néz ki kétszer ugyanúgy. Ez az egyik oka annak, hogy az újságírók gyakran nehezen találnak szavakat arra, hogyan írják le a fiatal színésznőt, és előszeretettel folyamodnak ahhoz az egyszerű, ám elcsépelt kifejezéshez, hogy „egy igazi kaméleon”.

 

 

Tehetség és karizma

 

2013-ban a New York magazin által a 100 legértékesebbnek tartott sztár között Jennifer Lawrence az előkelő 3. helyen végzett, és olyan hírességeket utasított maga mögé, mint Robert Downey Jr., Leonardo DiCaprio, vagy Sandra Bullock. A lista összeállításakor figyelembe vették a box office adatokat, valamint a média- és a stúdióvezetők véleményét. Az említett három sztár már régen színészként dolgozott, amikor Lawrence betöltötte a 6. életévét. 2012-ben a színésznő még csak a 16. helyen szerepelt a listán, ami tökéletesen mutatja, rövid idő alatt milyen messzire jutott a ranglétrán. A Vulture magazin jellemzése szerint ő a legnagyobb és legértékesebb fiatal sztár, aki az elmúlt években a filmipar berkeiben feltűnt. Sőt igazi példaképpé vált a női testképről gyakran hangoztatott véleményének köszönhetően. „Látunk jó néhány retusált fotót a médiában, erre mit teszünk? Éheztetjük magunkat minden egyes nap, csak hogy boldoggá tegyük a körülöttünk lévőket? Ez butaság” – nyilatkozta egy interjúban.

 

A fiatal lányok azonosulási vágya a színésznővel nagyrészt abból ered, hogy ő formálta meg az első Éhezők viadala film határozott hősnőjét, Katniss Everdeent. A népszerű karakter amellett, hogy tökéletes példaképnek bizonyult lányok millióinak szemében, még a feminista elvárásokat is teljesítette: vasakarattal rendelkezik, hűséges a családjához, és közel sem a férfiakkal való kapcsolata határozza meg a személyiségét. Az Éhezők viadala egyike azon produkcióknak, amelyek megfelelnek a Bechdel-teszt kritériumainak is (a teszt azt vizsgálja, hogy szerepel-e a műben legalább két nő, akik a férfiakon kívül valami másról is beszélgetnek.). Gary Ross rendező a filmmel kapcsolatban elmondta: „Lawrence nagyon erős és magabiztos nő. Az egyik legegyszerűbb castingdöntés volt, amit valaha életemben meghoztam.”

 

 

A sikerhez vezető út

 

A színésznő neveltetése mindeközben üdítően normális volt. Louisville-ben nőtt fel Kentucky államban. Édesapja egy építőipari vállalat tulajdonosa, édesanyja nyári gyerektáborokat vezetett. Lawrence, aki két idősebb fiútestvér mellett nőtt fel, 15 éves korában otthagyta a középiskolát, majd egy színházban játszott szülővárosában. Először 17 évesen, a rövid életű The Bill Engvall Show című televíziós sitcomban került képernyőre, majd még ugyanebben az évben jelentkezett az Alkonyat-filmek főszerepére, melyet végül Kristen Stewart nyert meg.

 

2008-ban kapott először jelentősebb figyelmet a Megváltás című filmben, melyben a házasságtörő anyát alakító Kim Basinger lányát játszotta. A produkciónak köszönhetően elnyerte a Velencei Filmfesztivál Legjobb fiatal színész díját. Bár a Megváltás nem aratott túl nagy sikert, az világosan látszott, hogy Lawrence ígéretes tehetség. A hallgatás törvénye című következő filmben vitathatatlanul ő vitte a történetet. Ez a meglepően érett alakítás meghozta számára az Oscar-jelölést, de a versenyben végül alulmaradt Natalie Portmannal szemben, aki a Fekete Hattyúért kapta meg a jól megérdemelt Legjobb színésznőnek járó díjat. Az üzenet azonban egyértelmű volt: Lawrence végre ott volt a reflektorfényben. Hollywood ölelése pedig meleg volt és azonnali: 2011-ben megtette az első lépést az amerikai mainstream filmek felé, mikor szerepet kapott az X-Men című képregény filmes adaptációjában.

 

Még ugyanebben az évben leszerződött Katniss Everdeen szerepére. Susan Collins nagy sikerű regényéből már a kezdetek kezdetén nem három, hanem inkább négy filmet terveztek, és mire Lawrence feleszmélt, már egy egész sorozat „súlyát” cipelte a vállán. Az első rész óriási sikert aratott, több mint 408 millió dollárt hozott a konyhára, és ezzel 2012 harmadik legnagyobb bevételt termelő filmje lett az Egyesült Államokban. Bár kissé gyengébben szerepelt az USA-n kívül, még mindig 2012 tíz legjobb filmjei között említik Európában is. Ekkor vált egyértelművé, hogy Jennifer Lawrence könnyedén elbír a nagy filmekkel is.

 

Nem tudni, hogy a csalhatatlan ösztönöknek, vagy az okos tanácsoknak köszönhető-e, de a színésznő nem sokkal az Éhezők viadala után ismét egy lépcsőfokot továbblépett, és elvállalt két jelentősebb szerepet a nála idősebb és sokkal tapasztaltabb színészek oldalán. Bradley Cooper mellett nagyszerűen alakította a Napos oldal című filmben a zavart fiatal özvegyet, aki lelki fájdalmait antidepresszánsok segítségével próbálja orvosolni. A film tarolt a független filmek Oscarján, a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő kategóriájában is győzött. A 2013-as Oscar-gálán Lawrence megkapta a Legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat is, amelyet a maga stílusában vett át. Amikor fölment a színpadra, hogy átvegye az Oscart, elesett a lépcsőn, de gyorsan összekapta magát, és az állva tapsoló közönségnek már úgy köszönte meg a lelkesedést. Amúgy sem jellemző rá, hogy túls&aac

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. szeptember
címkék:
Film |
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.