"Ha nyár, akkor fesztivál, meg persze zene, kultúra és gasztronómia. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Nyári fesztiválláz

Ha nyár, akkor fesztivál, meg persze zene, kultúra és gasztronómia.

A nyár ismét számtalan nagyszerű programot tartogat a szabadtéri szórakozás szerelmeseinek. Híres előadók, zene, művészet, színház, különleges ételek és italok, valamint felhőtlen kikapcsolódás várja azokat, akik úgy döntenek, ellátogatnak a legnagyobb hazai fesztiválok valamelyikére.

 

Művészet és zene


100 óra fesztiválozás 200 fellépővel – ezt és ennél sokkal többet kínál a 23. Telekom VOLT Fesztivál, ahol idén egy sor világsztár fellép, köztük a Motörhead, Slash és David Guetta, Fatboy Slim és John Newman, Bastille és Lilly Wood, valamint a hazai pop-rock élet színe-java a Tankcsapdától Quimbyn át Ákosig, a Punnany Massiftól a Wellhellon át a Halott Pénzig. A VOLT művészeti fesztiválként is jelentősen erősödött: két színpadot is kortárs művészek terveztek, s további látványos installációkat és szobrokat állítottak fel a fesztiválon, mely július 4-ig látogatható.

 

Az idei programba jutott bőven a különlegességekből is, így például a Budapest Bár és a Csík Zenekar is visszatért, de Pajor Tamás is koncertet ad a teljességre törekvő kínálatban. A magyar sztárokat leginkább a Jana Színpadon követhetjük, emellett ez a helyszíne a 4 ország szervezeteinek együttműködésével megvalósuló VOLT for V4 projektnek, amelynek keretében minden visegrádi országból egy-egy fellépőt hallhat a közönség. Először látogatott hazánkba a sokoldalú énekes-gitáros zeneszerző, a lengyel Janek Samołyk, a szlovák Fallgrapp zenekar elektroakusztikus projektjével érkezik, és láthatjuk a cseh Zrní formációt is. A projekt magyar résztvevője a Hősök zenekar.

 

 

Persze a hazai fesztiválok nem csupán a zene szerelmeseinek kedveznek. A Poncichter Negyed, a Soproni Borvidék legnevesebb és legfinomabb boraival, borászaival, egész nap hangulatos programokkal, koncertekkel és borbemutatókkal várja vendégeit. Az OTP Junior – Petőfi Rádió Nagyszínpad, Ef Zámbó Istvánnak köszönhetően egészen újszerű, művészi dekorációt kapott: a közönség a színpad két oldalán egy 300 m²-es festményt csodálhat meg. A VOLT baráti körének számító kortárs művészek évről évre aktívan részt vesznek a fesztivál munkájában, életében. A VOLT ART GROUP tagjai, Ef Zámbó István, Wahorn András, Surcsik József, Győri Márton, Soós Nóra, Verebélyi Diána – és még néhányan – szinte rendszeres résztvevői az eseménynek. Idén egy különleges helyszínen, a VOLT ART ZÓNA területén a közönség szeme láttára és a vállalkozó kedvűek bevonásával alkotnak, pontosabban alakítanak át raklapból készült bútorokat, miközben az Open Air Radio csapata zenei aláfestéssel, alkalmi jam-produkciókkal szórakoztatja a jelenlévőket – többnyire a kortárs alkotók ugyancsak aktív részvételével. A VOLT lüktetéséhez egyre jobban kapcsolódó, Sopron belvárosában zajló kulturális programok főelemeként, a fesztivál ideje alatt Bukta Imre kiállítása lesz látható a Festőteremben. A vidéki Magyarország hiteles krónikásaként is ismert művész VOLTos válogatása az elmúlt évek munkáiból merít.

 

A Diákhitel Kávézónál izgalmas improvizációs előadásokat láthatunk a Grund színház jóvoltából, valamint érdekes zeneipari beszélgetéseket és előadásokat hallgathatunk különféle témákban.

 

A legjobb vízparti buli

 

Világsztárok sokaságával, megújult külcsínnel, extra látványosságokkal, bővült vízparti party- és chill-helyszínekkel indul az idei Sound július 8-tól, s tart 5 napon át. Soha ennyi külföldi fellépő nem sorakozott fel a MasterCard Balaton Soundon, mint idén: mintegy 80 nemzetközi DJ, live act, illetve zenekar lép fel a különböző színpadokon. A világ legjobbjait rangsoroló DJ Mag listájának első 20 helyezettjéből itt lesz 7 előadó is. Hardwell, aki a listavezető, a Dimitri Vegas & Like Mike duó a második a listán, az 5. Tiesto, a 8. Nicky Romero, a 12. Afrojack a 17. Showtek, a 20. pedig a DVBBS. Természetesen a hazai fellépőkkel teljesedik ki a program, összesen 200 produkciót élvezhetünk 5 napon át a 15 színpadon és programhelyszínen. Hagyomány a Sound történetében, hogy az elektronikus zene mellett kiemelt figyelmet kapnak a hip-hop és r’n’b műfajok is. Idén a nagyszínpadon lépfel a világhírű amerikai énekes-dalszerző és táncos, napjaink egyik legsikeresebb és legaktuálisabb r’n’b- és popelőadója. Jason Derulo és a háromszoros Grammy- és kilencszeres BET Awards-díjas amerikai rapper, színész és vállalkozó, a déli hip-hop-szcéna egyik leghíresebb és legnagyobb hatású előadója, Ludacris.

 

 

Új programelemként mutatkoznak be az idei Soundon az aktív pihenést szolgáló sport- és szabadidős programok, a vízben és a parton egyaránt. 6 strandsport, 8 fitneszsportág lesz jelen, illetve a fesztivál látogatói egyedi versenyeken és bemutatókon vehetnek részt. A Balaton vizére épült Nagyon Balaton Teraszon elsősorban a balatoni borvidék legjobb pincészeteinek borait és pezsgőit, valamint a régió legjobb éttermeinek specialitásait kínálják majd, különféle hazai DJ-k élő szettjeinek kíséretében. Ugyanitt a Nagyon Balaton szervezői rendhagyó tárlat és egyedi installációk segítségével mutatják be a Balaton-régiót, de megtalálhatók lesznek különféle hazai designerek és alkotóművészek is.

 

Nem vitás, hogy az egyik legjobban várt új helyszín az idei MasterCard Balaton Soundon a Telekom Rave. A vízen lebegő, extravagáns jachton a kormánykerék öt napon át hazánk legjelesebb partiszervezőinek kezében lesz.

 

A Szabadság Szigete

 

Idén augusztus 10–17. között ez lesz immár a 23. alkalom, hogy elvonulhatunk egy hétre egy olyan különleges helyre, ahol igazán színes a kulturális forgatag, ahol mindent szabad, de semmit sem muszáj. Augusztusban ismét megnyitja kapuit a Sziget „Fesztiválköztársaság”. Idén immár másodszor is a kontinens legjobb fesztiváljává választották a budapesti egy hét együttlétet, a szervezők mégsem ülnek a babérjaikon, hanem folyamatosan változik, fejlődik, épül és szépül a „Szabadság Szigete”. Amellett, hogy már hosszú évek óta a Sziget Magyarország első számú turisztikai attrakciója, a rendezvény tavaly minden eddigi látogatói csúcsot megdöntött. A 2015-ös Sziget ismét sok újdonságot és változást hoz. Színesedik a látványvilág, új programhelyszínek jelennek meg, régiek cserélnek helyet, a szolgáltatások szaporodnak.

 

 

Robbie Williams-szuperkoncert várja a nagyérdeműt a –1. napon a Sziget Nagyszínpadán. A Nulladik Napon indít a dancehall elemekkel színesített roots-reggae zenéjével a Gentleman & the Evolution, majd színre lép a Quimby, és este a legnagyobb fesztiválok kedvencének számító Florence and the Machine. A többi napon is mindenki talál majd magának kedvére valót: fellép a Magyarországon is egyre komolyabb, figyelemre méltóbb népszerűségnek örvendő Alt J, vagy a napjaink egyik legnagyobb popsztárjának számító Ellie Goulding. A Nagyszínpad fellépőinek sorában ott lesz többek között még: a kétezres évek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb zenekara, a Kings Of Leon, valamint Avicii, Martin Garrix, Kasabian, Limp Bizkit, a Hollywood Undead, a Foals és a Punnany Massif is.

 

A Petőfi Rádió VOLT Fesztivál színpadán egyrészt fellépnek a legismertebb hazai sztárok, a Supernemtől PéterfyBori & Love Banden át egészen Palya Beáig, de itt mutatkoznak be a hazai zenei élet legígéretesebb feltörekvő előadói is.

 

Idén is a világ számos pontjáról érkező, a felhőtlen szórakozást nyújtó tánczenét részesíti előnyben a Sziget MasterCard Világzenei Színpada, homlokterében a cigányzenével. A VIP: Gipsy felkiáltással az idei programban minden napra jut roma muzsika, a világ minden részéről: Indiától Romániáig, Szerbiától Egyiptomig, nem feledkezve meg a hazai roma színtérről sem.

 

A Sziget Blues-Ír színpadának ez évi programja egy különlegesen üdítő koktél, amelyben a tradicionális ízektől a beatig rengeteg árnyalat, stílus keveredik, és mindez sodró, dinamikus hangulatú hetet ígér a látogatók számára.

 

„A hasonló műfaji »ernyő« alá sorolható programhelyszínek idén ún. műfaji zónákba tömörülnek” – mondta Kardos József programigazgató. Erősödik a „KultúrZóna”, benne a Fidelio Színpad, amely az opera, a komolyzene és a jazz otthona lesz, de itt található meg a Színház- és táncsátor, a Vándor Vurstli és több kis utcaszínház is. A Színház- és táncsátorban naponta két előadás várja a közönséget, a sátor előtti területen délelőtt jógázhatnak a szigetlakók, délután pedig rövidebb táncos és színházi performanszok szórakoztatják a közönséget. A sátor programjába elsősorban a kortárstánctársulatok és -koreográfusok érkeznek. Továbbra is itt kap helyet a Hungarikum Falu és a táncházak, valamint ide költözik a Múzeumi Negyed is. Kialakul egy „kreatív zóna”, ahol a tudomány és kreativitás kerül fókuszba. Ebbe a körbe tartozik a logikai sátor, a Sakkszövetség sátra, a startup vállalkozások bemutatkozásának helyszíne, az új TED talk helyszín, a különböző elektronikus játékok sátrai. Idén újdonsült helyszín a Design Zóna, ahol a Design Terminál lesz a házigazda, a formatervezéstől a 3D-nyomatásig izgalmas workshopok, designerek, divatbemutatók várják az érdeklődőket, de ide költöznek a legismertebb designpiac, a WAMP árusai is. Az „ArtZone” a képző- és iparművészetet tömöríti. Galériák, képzőművészek bemutatkozása és workshopjai, a Medence Csoport Hangkeltő és Hangszercséplő Műhelye, a Mozgó Képtár alkotói és az Agora tartozik majd ide többek között. A Sport Zóna idén is számtalan sportág kipróbálására, vagy a profibbaknak akár minibajnokságokra is lehetőséget ad. És kimondatlanul, de lesz egy „Elektronikus Zóna” a Sziget északi részében, ahol az elektronikus tánczene műfaja sűrűsödik a Colosseum és az idén újra fellépő Telekom Aréna főszereplésével.

 

A vendéglátás sokszínűsége szintén kiemeli a Szigetet a nemzetközi piacon. Idén is ott lesznek a nemzetközi konyhák, olasz, francia, görög, indiai, kínai, erdélyi, szerb, arab fogásokkal és még számos nemzet ételeivel. Egyszóval biztosra vehetjük, hogy minden korosztály megtalálja a magának való ízeket, programot, és persze pihenési formát.

 

VOLT fotó:  Szemerey Bence


Sziget fotó: Mohai Balázs


Balaton Sound fotó: Kálló Péter

La femme La femme cikke 2015. július
címkék:
Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.