"Mia Kim, a koreai származású énekesnő világraszóló karriert csinált Amerikában. Most itt él Budapesten."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Világsztár, aki Budapesten lelt otthonra

Mia Kim, a koreai származású énekesnő világraszóló karriert csinált Amerikában. Most itt él Budapesten.

Ázsia vagy Amerika? Amerika vagy Európa? Karrier vagy család? Sztárság vagy anyaság? A Budapesten élő Mia Kim egész életét befolyásolták a nagy döntések, és mint elmondta: sosem bánta meg, hogy így alakult.

 

 

Mia Kim a Kim Sisters nevű koreai származású zenekarral futott be Las Vegasban az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején. Különleges időszaka volt ez az amerikai és a világ zenetörténetének. Forrongó-változó időszak, amelynek kellős közepén élt Mia, és későbbi férje, az 1956-ban Magyarországról elmenekült Tommy Víg, de ne szaladjunk annyira előre.

 

Észak és dél között

 

Észak- és Dél-Korea konfliktusának eredete ma már történelem, de sajnos mindmáig nem oldódott meg, s a közelmúltban is lehetett olyan híreket hallani, melyek az ellentétek és a feszültségek újabb fellobbanásáról szóltak. Az 1950 és 1953 között lezajló harc a hidegháború első igen véres megnyilvánulása volt, amely becslések szerint hárommillió áldozatot követelt. Mia Kim és családja ebben az időszakban Szöulban lakott, a bevonuló északi csapotok elől – sokakkal együtt – délre menekültek. Amikor erről mesél Mia, úgy érzem mintha újra és újra átélné ezt a traumát. Beszámol arról, ahogy télen, hosszú úton, nagy hegyeken keresztül, étlen-szomjan menekültek, hátukban a Vörös Hadsereg támogatta északi sereg, melyet képtelen volt megállítani a felkészületlen és felszereléssel is meglehetősen hiányosan ellátott déli haderő. Végül 1950 szeptemberére csak Korea délkeleti részét és Puszan városát nem vonták ellenőrzésük alá az északiak, így Mia és családja is ide menekült. Ezután szállt be az USA és az ENSZ a háborúba: a korábbi határt visszaállították, és a két Korea fegyverszünetet kötött, ám a békeszerződés mindmáig nem született meg. Amikor a Kim család visszatért Szöulba, ugyanazt találta, amit a többiek: szétbombázott otthonaikat. Mia máig emlékszik, hogy egyből az apja után kutattak, akit vélhetőleg az északiak raboltak el. Háborús romok között nagybátyja két lányával (Sook-ia Kimmel és Aja Kimmel) együtt alapították meg a Kim Sisterst a túlélés reményében.

 

Túlélés énekszóval

 

 Énekeltek, zenéltek, és ebből remélték, hogy megélhetnek, hiszen mindhárman zenészcsaládból származnak. Mia édesapja is zenész volt (Lee Bong-ryong), akárcsak zeneszerző nagybátyja (Kim Hae-song) és a nagynénje (Lee Nan-young), aki a 30-as, 40-es évek legismertebb koreai énekesnői közé tartozott.

Nemegyszer léptek fel amerikai katonák előtt is, akik biztatták őket, hogy menjenek az Egyesült Államokba, ahol biztosan sikeresek lesznek. Ez azonban akkoriban elérhetetlen álomnak bizonyult, s örültek, ha napról napra boldogulnak. A háború sebeit ugyanis Korea igen lassan heverte ki.

 

Esély Amerikában

 

Egészen addig éltek így, amíg Tom Ball, a híres Las Vegas-i zeneügynök meg nem érkezett Szöulba, aki a Kim Sistersről még Japánban hallott amerikai tengerészektől. Amikor meghallgatta őket, azt mondta, „Jó, rendben, kaptok három hónapot, lányok, Amerikában, ha nem sikerül, csomagolhattok, és mehettek vissza Szöulba”.*

Tom Ball tehát elég határozott és szigorú embernek bizonyult, ami azonban sokat sejtetett az igazi Amerikából is. Mindenesetre a Kim Sisters nagyon örült, hogy kipróbálhatják magukat.

 

Weiner Sennyey Tibor Weiner Sennyey Tibor cikke 2012. július
címkék:
Karrier | | Politika | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.