"November 28-án éjfélkor, Nyíregyházáról érkezik az Operaház karácsonyfája, az idei karácsony Diótörő Fesztiváljának éke."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ünnep az Operában

November 28-án éjfélkor, Nyíregyházáról érkezik az Operaház karácsonyfája, az idei karácsony Diótörő Fesztiváljának éke.

 

December 1-jén délután 18 órakor ünnepélyes keretek közt nyílik meg a Diótörő Fesztivál, a Magyar Állami Operaház szabadtéri karácsonyváró programja, amely egybefonódik az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség adventi adománygyűjtő kampányával. Az Operaház standján az első két adománygyűjtés sikerének köszönhetően ismét a dalszínház igazgatói, valamint operaénekesek és balettművészek segédkeznek a forró italok árusításában, jelenlétükkel ösztönözve a klasszikus műfaj iránt érdeklődők és az Operaház vendégeinek adakozó kedvét. A bevétel adományt képez, amely az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül rászoruló gyermekek és családok javára gyűlik. 

 

 

Az Operaház előtt az esti előadásokat megelőző órában neves művészektől vásárolhatnak az arra járók. A forró nedü és forralt bor kimérésben a nyitónapon a Magyar Nemzeti Balett hamarosan A diótörőben debütáló japán szólistája, Nakamura Shoko és Diótörő hercege: Leblanc Geregly árusít, a további estéken azonban az együttes további szólistáival és a dalszínház vezető operaénekeseivel is találkozhat a közönség.

 

Sokak örömére ismét láthatók a Diótörő Fesztivál városi díszletei: a házikók és az immár több mint hatvanéves Diótörő mesealakjait megjelenítő különleges hirdetőoszlopok, amelyek az Operaház előtt hívják fel a járókelők figyelmét a rendezvényre. A hatalmas szobrokat az Opera szcenikai műhelyének szobrász- és festőművészei alkották meg, az eredeti babák és a táncos figurák belső világítású, átlátszó oszlopokban csodálhatók meg, s az idei télen még nagyobb meglepetést okoznak majd. A tea- és forralt bor kimérés hangulatát az Opera Hajós utcai Szfinx teraszán fellépő kórusok zenei kínálata teszi igazán emelkedetté. A Magyar Állami Operaház Énekkara és Gyermekkara mellé még tizenhat kórus jelentkezett, hogy dalolással tegyék emlékezetessé az ünnepvárást. A látogatók azonban – idén először – kézzel fogható emléket is hazavihetnek a Diótörő Fesztiválról: a Szfinx mellett családi fotót készíttethetnek az Aranyecset című balett egyik díszletelemében: egy hatalmas szánban, amelyet december 6-án, számos ajándékkal a Mikulás is meglátogat.

 

A Diótörő Fesztivál további programjai

 

Az Opera felemelő hagyománya, hogy advent második felében külön műsort rendez testi fogyatékkal élő, vagy szociálisan rászoruló gyermekeknek. Idén, december 12-én több előadással, matinéval és koradélutáni kiadással is készül a társulat. Részletek hangoznak el A varázsfuvola, a Jancsi és Juliska című operákból, A diótörő című balettből, a gyerekek élvezhetik Vivaldi és Leopold Mozart telet idéző muzsikáját, találkozhatnak a Ház gyermek művészeivel, sőt még együtt is énekelhetnek velük. A végén kis ajándékkal a zsebükben, és sok muzsikával a szívükben kelnek útra, a mielőbbi viszontlátás reményben.

 

December 16-án a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara - az Opera együttese ad karácsonyi hangversenyt az Operaházban, másnap, 17-én Operakarácsony címmel ismétlődik a zenei program. Az est különlegessége, hogy Pedro Halffter Grand canaria harangjai című saját szerzeményét is dirigálja az Opera színpadán. A koncerten felcsendül még Rodrigo: Concerto Aranjuez, Falla: Tánc a La vida breve című operából és A háromszögletű kalap - szvit. Közreműködik: Csáki András, a fiatal magyar gitáros nemzedék egyik meghatározó tagja. Az 1981-es születésű, kamaramuzsikusként is ismert művész szólókoncertjei mellett rendszeresen ad hangversenyt szimfonikus zenekarokkal. Számos hazai és külföldi rádió- és TV-csatorna készített vele felvételeket, 2002-től a Bartók Rádió szólistája. 2008-ban és 2009-ban Fischer Annie zenei előadó művészeti ösztöndíjban részesült, 2009-ben Junior Prima díjat vehetett át és megjelent első szóló lemeze is. A latin ízekkel fűszerezett program a teljes családnak fesztelen, szép ünnepi élményt ígér.

  

A diótörő – színpadon az örök közönségkedvenc

 

Az Operaház téli műsorkínálatának immár több mint hatvan éve legkedveltebb előadása A diótörő. A mesés karácsonyi balettet Csajkovszkij zenéjére Vaszilij Vajnonen koreografálta. Darabját 1934-ben, Galina Ulanovával a főszerepben, a leningrádi Kirov Színház balett-társulata mutatta be – e változat jutott el a Magyar Állami Operaházba, 1950-ben. A koreográfia azóta hatalmas sikerrel szerepel a repertoáron, ehhez azonban jelentősen hozzájárultak Oláh Gusztáv költői szépségű jelmez- és díszlettervei.

Az idei sorozatban 25 alkalommal kerül színre a több évtizede változatlan érdeklődéssel körülvett darab a Magyar Nemzeti Balett társulatával, valamennyi vezető szólistájával - köztük az idei Étoile, Aliya Tanikpayeva -, a gyermekszerepekben a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékeivel. 

December 20-án debütál Magyarországon a Nemzeti Balett újonnan szerződött első magántáncosnője, Nakamura Shoko, aki az ifjú üstökös, Leblanc Gergely partnereként lép színre Mária hercegnőként. A japán balerina a Berlini Állami Balett társulatát és ottani szólókarrierjét cserélte a budapesti színpadra, emellett azonban, ahogyan 2005 óta, továbbra is marad a tokiói K-Ballet Company első vendégművésze, és balettgálák sztárvendége szülőhazájában és az Egyesült Államokban. A december 22-ei előadáson Nakamura Shoko alakítását láthatja az a húsz árva gyermek is, akik Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel érkeznek az Operába, hogy egy feledhetetlen karácsonyi élménnyel legyenek gazdagabbak.

December 24-én harmadik alkalommal rendezi meg az Operaház a Diótörő-gálamatinét, a megismételhetetlen ünnepi előadást szenteste délelőttjén, amellyel az Opera karácsonyi ajándéka jut legelőször a képzeletbeli fa alá a társulat legnevesebb szólistáinak felléptével, egy Halász Péter vezényelte előadással.

 

Eközben az Erkelben: Nabucco

 

A hosszú várakozás után, novemberben újranyitott Erkel Színházban a legnépszerűbb nagyoperák váltják egymást. A decemberi ünnepváró meglepetés Verdi Nabuccója, megújult szereposztásban. Abigél szerepében a külföldi színpadokról hazatérő Boross Csilla lép színpadra. A címszerepet ismét Kálmándi Mihály, az idei évad Kamaraénekesének hiteles tolmácsolásában hallhatja a közönség, főpapként Palerdi András debütál. Ismét a karmesteri dobogón üdvözölhetjük a nemzetközi hírű Moshe Atzmont, aki 2009-ben e darabbal mutatkozott be Magyarországon. Két előadásra érkezik ismét Budapestre, ám ezúttal a hatalmas befogadóképességű Erkel Színház páratlan akusztikájú auditóriumában szólalhat meg keze alatt a mű 19-én és 21-én. A további négy előadást Dénes István vezényli.

 

Összművészet karácsonyra is

 

Két operaénekes kötetlen talk-showja a patinás Székely Bertalan teremben. Hogy mitől Összművészet? Bátori Éva szopránénekesnő kérdez és énekel, meghívott pályatársa pedig mindig olyan művész, aki egyéb területen is kibontakoztatja tehetségét. Erről szól a találkozás muzsikával, kávéval és süteménnyel. „Sok énekművész van, ki a művészet komplexitását kutatva ecset, penna, vagy mondjuk agyag után nyúl. Nagy örömmel mutatok be olyan operaénekeseket, akik életük folyamán több, paralell futó úton közlekednek." - mondja Bátori Éva, akinek december 21-én 16 órától vendége Kasza Katalin, az Opera korszakos szopránja lesz, az örök Judit, nemzetközi hírű Wagner-énekes, aki az operaszínpadról visszavonulva elsöprő erejű versekkel lepte meg közönségét. Beszélgetésüket és előadásukat az ünnep hangulata is átlengi.

 

Bohémélet - a tél örök slágere

 

Az operarajongó közönség egyik legkedveltebb előadása, a Bohémélet, minden évad téli slágere. A kis varrólány szerelmi története és tragédiája, amely 1937 óta Oláh Gusztáv mesés díszleteiben elevenedik meg az Operaházban, a bemutató, 1905 óta 1078 alkalommal kápráztatta el a közönséget. A december 8-án induló sorozat felvonultatja az Operaház vezető énekeseit: az idei Kamaraénekes, Fekete Attila mellett színpadra lép többek közt Bretz Gábor, Szegedi Csaba, Molnár Levente és Cser Krisztián, a női főszerepet pedig Fodor Gabriella és Létay Kiss Gabriella mellett a karácsonyi előadűsokban (21-én, 25-én és 27-én) világhírű szopránunk, Rost Andrea énekli a neves olasz tenor, Giorgio Berrugi parnereként. Puccini remekét január közepéig tizenkét alkalommal láthatja a közönség. A karmesteri dobogón először Carlo Montanaro, a varsói operaház főzeneigazgatója áll, aki Tokiótól Tel Avivig, Bilbaótól Berlinig szinte minden jelentős operaház visszatérő vendége, vezényelt a Milánói Scalában, a Kanadai Operaházban,Coloradóban, Németországban és Amerikában. Az olasz dirigenst Kesselyák Gergely, Kovács János, majd Halász Péter mb. főzeneigazgató követi a pulpituson.

 

Szilveszterkor Éjszakai Denevér

 

Különleges este, amelyben a straussi Denevér – úgy is, mint éjszakai állat – különösen jól érzi magát! Az Opera 20:30-kor induló előadásának második felvonásába meglepetés-gálát épít közismert magyar művészekkel, a harmadik rész ittas börtönőrének, Froschnak jelmezét pedig Reviczky Gábor színművész ölti magára – csak ezen az éjszakán! Lesz továbbá pezsgő, tűzijáték az Andrássy úton és közös éneklés ugyanott: Erkel Bánk bánjának bordalával, a nézőkkel, az Opera művészeivel és munkatársaival mintegy ezerötszázan köszöntik együtt az újévet az Opera előtti járdaszakaszon, az előadást követően.

 

La femme La femme cikke 2013. december
címkék:
Fesztivál | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.