"India sokszínűsége, Afrika vadsága, Japán minimalizmusa mostanra meghódította a lakberendezés világát."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kultúrák és otthonok találkozása

India sokszínűsége, Afrika vadsága, Japán minimalizmusa mostanra meghódította a lakberendezés világát.

Az európai művészet, akárcsak a lakásdizájn, időről időre visszanyúl az egzotikus és a gyarmati megoldásokhoz. A gyarmati stílus tulajdonképpen nem más, mint a népszerű Távol-Kelet és más egzotikus tájak elemeinek kombinálása a modern térrendezési világgal, amelyből minden alkalommal valami különleges születik. Egy egzotikus stílusban berendezett otthonban a természetközeli elemek nagy hangsúlyt kapnak. Összességében luxusnak számít, mégis meleg és otthonos.

 

Afrika egy karnyújtásnyira


Az afrikai enteriőr puritán mégis egzotikus, a természetközeli elemek rendkívüli jelentőségre tesznek szert benne. A bennszülöttek népművészeti hagyományai és a gyarmatosítók európai kultúrája tökéletes harmóniát alkotnak benne egymással. Az uralkodó árnyalatok közé tartoznak a földszínek, azaz a sivatagi homokra emlékeztető sárga, a fa barna, a vörös és a növények világát idéző zöld. A nyugati ember számára rendkívül vad színpárokat alkotnak. Az afrikai stílus nemcsak színeiben, de anyagaiban és berendezéseiben is a természet eszköztárát használja. Előszeretettel alkalmaz állatbőrt, pácolt fából faragott dekorációkat, kézzel festett vagy batikolt textileket, kárpitokat, emellett jellemző elemei a döngölt padló, a fonott székek és fotelek, íjak, maszkok, koloniál bőrbútorok.

 

A titokzatos Japán


Japánt egyedülállóvá teszi, hogy nem csupán a selyemszövésben vagy a porcelánkészítésben jár élen, de a lakberendezés és a kertművészet területén is jelentős sikereket tudhat magáénak. Egy japán stílusú otthonból mindig harmónia és béke árad, jellemzően minimalista és geometrikus rend uralkodik benne. Ahogyan az afrikai stílusnak, ennek is lényeges elemei az egyszerű, jellegzetes bútorok és kialakítások. A sötét bútorok mindig alacsonyan vannak elhelyezve, dísztelenek, és kontrasztban állnak a világos padlóval. A lakás szinte nélkülözhetetlen része a bonsai, a bambuszdíszek, a papírfal és a rizspapír lámpaburák. A szobákat semleges árnyalatok jellemzik, gyakran tűnik fel a fekete, akár szegélyek, akár keretek színeként. A motívumok között gyakran felfedezhető a lótuszvirág, illetve a bambuszlevél.

 

Varázslatos India


Az indiai stílust a színek és anyagok hihetetlenül vad kombinációja jellemzi, ami a nyugati ember számára eleinte soknak hathat, mégis egyre népszerűbb a lakásdesignban. A rendkívül harsány árnyalatoktól a szobák vibrálónak, energikusnak tűnnek. A piros, a narancssárga, a sárga, a rózsaszín vagy akár a zöld minden árnyalata szóba jöhet. Az indiai bútorok túldíszítettek, mégis elegánsak, jellemzően fából készülnek. A párnák és az átlátszó textilek sejtelmes hangulatot árasztanak. Ennek a stílusnak szerves velejárója az illat, amelyet füstölőkkel biztosítanak, és persze a világítás. A hangulatvilágítás India rejtélyességét idézi, ehhez a lógó lámpások tökéletes választásnak bizonyulnak, hiszen rendkívül mutatósak.

 

Mexikó


A mexikói stílus rendkívül színes, ugyanakkor elegáns irányzat, jól megfér benne a maják, az indiánok és a spanyolok hatása. Az ország sokrétűségéből fakadóan maguk a minták és a formák hihetetlenül változatos képet mutatnak. Jellemzőek a nagy, színes felületek. Nem riadnak vissza az európai szemnek olykor meghökkentő élénk színkombinációktól sem. A padlót rendszerint kővel vagy márvánnyal borítják, a bútorokat fenyőfából készítik. Az autentikus mexikói hangulatot végül a talavéra-mázas edények, a faragott és kovácsoltvas tárgyak, rongyszőnyegek, színes kaspókba ültetett trópusi növények, színes képkeretek biztosítják.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2021. március
címkék:
Divat | Lakberendezés
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.