"A tervezők múzsája idén a folklór és a népművészet!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Újraálmodott népviselet

A tervezők múzsája idén a folklór és a népművészet!

Bár még csak a nyár kellős közepén járunk, a designerek már az őszi trendekre készülnek. Gyönyörű hímzések, etnominták, gazdag földes tónusok, játék a textúrákkal. Ezekkel a szavakkal lehet jellemezni a modern népi divatot. Az őszi divatbemutatók kifutóján feltűnt modellek olyanok voltak, mint akik egyenesen egy régi népmesegyűjtemény lapjairól léptek volna le. A népviselet természetesen önmagában nem újdonság, a kezdetektől része az életünknek. Az egész világon mindig is előszeretettel viselték az emberek a hagyományaikat és szokásaikat egyetlen sajátos öltözetbe sűrítve.

 

A 21. századra a legnagyobb márkák előszeretettel alkalmazzák a népi divat elemeit, a 19–20. század stílusával vegyítve, és a kor szellemének megfelelően átalakítva. 2014-ben a népi divatot kombinálták a 70-es évek bohém csillogásával, amitől egy könnyed eleganciával és mesebeli elemekkel fűszerezett stílus született. A stílusra jellemző a túldíszítettség, a természetközeli anyagok használata és a vibráló színegyüttesek. A népi viselet a kifutókon a 60-as években került reflektorfénybe. 1976-ban Yves Saint Laurent hatalmas sikert aratott, amikor népviseleteket mutatott be a saját szemszögéből. A mai tervezők közül kiemelkedőnek Uljana Szergejenko és Vika Gazinszkaja, akik mesterien ötvözik a mai orosz divatfelfogást a „narodnijjal”, vagyis a népivel.

 

Virágos hímzések


A virágos hímzésekkel számtalan minta és forma létrehozható: gazdag, színes, finom, elegánsan visszafogott. Az idei szezonban leginkább sötét anyagokkal párosították őket a tervezők. Egy ilyen mintánál a minimálelv érvényesül, vagyis hagyjuk, hogy a virágos motívumok kerüljenek középpontba, a ruhánk többi része pedig legyen visszafogott. A hímzések a könnyed krém vagy fehér árnyalatú kiegészítőkön is nagyszerűen mutatnak. Idén ősszel megint divatba jön a sűrű szövésű, nehéz anyagok kombinálása a könnyed, lenge textúrákkal. A magyar kalocsai hímzés, mely a 20. század első harmadától igen színessé vált, szintén egyre népszerűbb az egész világon. Két éve hatalmas siker lett az ausztrál fashion weeken Alice McCall  2012/2013-as tavaszi–nyári kollekciója, melyet kalocsai népi motívumok inspiráltak. Még a legnagyobb divatlapok is beszámoltak arról, hogy a híres tervező magyar motívumokat használt fel.

 

 

Gazdag gobelinhímzés


A 2014-es trendekben a gobelin kiemelt helyet kap. A gobelinhímzés a szövéstechnikát utánzó technika. Általában falvédőket, asztalterítőket, ágyterítőket, faliképeket díszítenek vele, de ékszerek, ékszerdobozok vagy ruhák készítéséhez is felhasználják. A gobelinhímzésnek nincs önálló motívumkincse, formavilága. Idén a gobelinnel születtek a legérdekesebb összeállítások. Etro és Valentino rojtos szoknyákkal, és térdig érő csizmákkal kombinálta a különleges hímzésű darabokat.

 

Barokk kifinomultság, absztrakt etnominták


A barokk és az etnominták modern értelmezését átláthatóság és merész színvilág jellemzi: aranyhímzés, indás minták, bravúros megoldások, túldíszített kagyló- és csigavonalnyomatok. Ezek a darabok idén a Temperley London kollekciójában nagy sikert arattak. Az afrikai és más idegen kultúrák által inspirált etnominták egyaránt nagyszerűen mutatnak ruhákon, pólókon vagy blúzokon. Ez a mintavilág továbbra is különleges helyet foglal el a trendekben.  Emilio Pucci absztrakt formákkal tette még különlegesebbé.

 

 

Kulcselemek


A népi divat olyan, akár egy stílusos kirakós játék, egyedi kulcsdarabokat kell párosítanunk, melyek tökéletes harmóniát alkotnak egymással. A hűvösebb őszi időjárás tökéletes alkalmat kínál számunkra, hogy beruházzunk egy meleg kabátba. Az idei szezonban elfelejthetjük az egyszerű monokróm darabokat, helyette a gazdagon díszített népies stílusú bundák hódítanak, melyeket nyugodtan párosíthatunk vintage ihletésű vagy könnyed sifonruhákkal is. A kifutón előtérbe kerültek a nomád vonásokat hordozó darabok, melyek a diszkrét luxus megtestesítői.

Szintén az új szezon kedvence lesz a takarószerű hosszú kabát, a maxi kardigán. A puha kabátok bohém, laza megjelenést kölcsönöznek viselőjüknek, tökéletesen mutatnak egy kecses csipkeruhával vagy lakkbőr csizmával. A maxi kardigán egyszerre kifinomult és gondtalan, Mara Hoffman etnomintás ruhával és arany kiegészítőkkel tette még izgalmasabbá. A 2014-es ősz legizgalmasabb darabja, a köpeny, melyben mesék és régi korok hangulata elevenedik meg. Tökéletes estélyi ruhához vagy magas derekú nadrághoz.

 

 

Népi ihletésű kiegészítők


Ezekkel a kiegészítőkkel azok is becsempészhetik a népies darabokat az öltözékükbe, akik feldobnák valamivel a már megunt ruhadarabokat. Egy pár magas sarkú velúr bőrcsizma, arany díszítéssel, 70-es évek bohó hangulatát idézi, míg egy csinos hímzett táska bármilyen unalmas szettet izgalmassá varázsol.

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. július
címkék:
Divat | Hagyomány
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.