"A luxusban és az informatikában van valami közös: egyik sem ismer határokat. Ha pedig ez a kettő úgy dönt, társul egymással, biztosak lehetünk benne, hogy a határ a csillagos ég."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Luxusinformatika, elitegér

A luxusban és az informatikában van valami közös: egyik sem ismer határokat. Ha pedig ez a kettő úgy dönt, társul egymással, biztosak lehetünk benne, hogy a határ a csillagos ég.

Napjainkra természetesen már-már szemérmetlennek is nevezhető méreteket öltött a luxusipar ezen ága, hiszen aki megengedheti, miért ne választaná a legszebbet, leggyorsabbat, legfényűzőbbet?

 

 

Az erre szakosodott manufaktúrák természetesen semmit sem bíznak a véletlenre, szűk, de bőkezű ügyfélkörüket a lehető legpazarabb megoldásokkal kényeztetik. Az általuk készített, sokszor egyedi luxusdarabok látványa megerősít minket abban, hogy már fényévekre van az az idő, amikor a mobiltelefon csupán telefonálásra és SMS-ezésre szolgált. Akárcsak egy reprezentatív karóra, a mobil is státusszimbólumként funkcionál – jól tudják ezt a luxusminőségű információs technológiai eszközök készítői.

 

Mobilban az erő


A luxuscikkekkel foglalkozó Luxpresso online magazin nemrég összegyűjtött néhányat a legdrágább modellek közül: ezek egyike a Mobiado vállalat Grand Touch nevű telefonja, amely a hagyományos kialakítású luxuskészülékeiről ismert cég első érintőkijelzős darabja. A precíziós  műszerekkel készített réz készülékházat vékony aranyréteg borítja, amelyhez hajlított üveglap mögé helyezett 4 hüvelykes, 480 × 800 képpontos érintőkijelző dukál. A mobil az 5 megapixeles autofókuszos kamera mellett 16 GB belső tárhellyel is rendelkezik, emellett számtalan előnyös vonását még hosszan sorolhatnánk. Az ára természetesen nem éppen az olcsó kategória: kivitelezéstől függően 4300 és 5700 dollár közötti összegbe kerül (egymillió forintos nagyságrend).

A svájci TAG Heuer Link nevű modellje tökéletes példa arra, milyen az, ha a svájci óragyártás hagyománya a legmodernebb technológiával találkozik. Az ország első luxus érintőképernyős, androidos okostelefonja természetesen a legjobb anyagok felhasználásával készül: a prémium minőségű rozsdamentes sebészeti acélból készült háza rozsdaálló és hipoallergén, de titániummal, gyémánttal és vörös arannyal is találkozhatunk, ha közelebbről szemügyre vesszük. A kézzel megmunkált burkolatot borjú- vagy alligátorbőr boríthatja, a lehetőségek száma végtelen – mindössze a milliós összeget kell csak kiperkálni érte.

 A luxustelefon-gyártás halálosan komoly műfajában érdemes még megemlíteni a Vertut és a Versacét is, mégis az eredetileg luxusórákat gyártó svájci Ulysse Nardin alkotta meg „minden luxustelefon anyját”, a világ legdrágább okostelefonjaként számon tartott Ulysse Nardin Chairmant. A 2011 elején bemutatott közel 10 millió forintot érő készülék legkülönlegesebb része az a mechanikus óramotor, amely a mozgás energiáját felhasználva folyamatosan tölti a telefon akkumulátorát. Érintőképernyője filmbe illő módon ujjlenyomat-felismerő funkcióval is rendelkezik.

 

Fényűző laptopok

 

A mobil mellett manapság elengedhetetlen munkaeszköznek számít a számítógép, amelyről szintén nem mondható el, hogy vele kapcsolatban elhanyagolható szempont lenne a vizualitás. Aki teheti, tetszetős mintákkal, laptopmatricával díszíti gépét, aki viszont nem kispályázik, az profikhoz fordul. A designerek valósággal lubickolnak ezen a területen: a Cottin Paris sajátos, visszafogottan elegáns, az évszakokról elnevezett modelljei például egészen új dimenziót kölcsönöznek a notebooknak. Minden egyes Cottin-számítógépet a vállalat tervez és állít elő az elektronikától a mechanikán keresztül a dekoráció minden egyes részletéig. Az pedig, hogy ily módon minden egy kézben összpontosul, érezhetően jót tesz a termékeknek. A 3 millió forinttól 4,3 millióig terjedő árfekvésű széria legolcsóbb darabja a Colour of Winter fantázianevű modell, amely sötét színeivel és letisztult formavilágával bevallottan a spanyol szobrász Eduardo Chillida és a francia festő-szobrász Pierre Soulages munkáit idézi.

 Ez a gesztus egyébként rendkívül szimpatikus, tekintve, hogy a gépek designja így egyúttal különböző művészeknek, képzőművészeti korszakoknak, stílusoknak is emléket állít. A kézzel készített szerkezetek egyik legszemrevalóbb darabja az őszt idézi, a fakóarany finomságát elegyíti a vörös szarvasbőr érzékiségével. A rózsafa berakással ellátott gép kompozícióját nem titkoltan Munch, Modigliani és Schiele műveinek hangulata ihlette. Egyik kedvenc modellünk a Colour of Spring, amelynek sejtelmes, kék derengése a fedőlapra gravírozott japán cseresznyevirágokkal igazi ínyencség. A Cottin Paris már-már művészi magasságokba emelkedő laptopjai köré egy egész enteriőrt fel lehetne építeni, annyira erős, mégis finom stílussal rendelkeznek.

 

iPod, iPad, egér

 

A Cottin egyébként iPad-dekorációban is utazik az Apple-lel karöltve: az iPad-tulajdonosok 370 ezer forintnak megfelelő euróért juthatnak hozzá a különleges állatbőr bevonatú védőtokokhoz.  Az Amosu szintén az iPad- és iPod-használók luxusigényeit igyekszik kielégíteni, csak éppen 24 karátos aranybevonattal: az iPad ilyen formában ezüst Apple-logóval és Swarovski-kristályból készült elemekkel is gazdagodik, és közel 980 ezer forintba kerül, az iPod pedig 180 ezerbe.

Végül, de nem utolsósorban talán meglepően hangzik, de luxusegérben sincs hiány. Egyszerű funkcionalitása és praktikussága miatt a tervezők érthető módon kevésbé ereszthetik el a fantáziájukat egérfronton, de még így is találunk olyan vállalkozó szellemű delikvenseket, akik felfedezték a kis kütyüben rejlő luxust. Az Intelligent Design istállójából kikerült Titanium ID Mouse működését tekintve tulajdonképpen egy egyszerű, vezeték nélküli egér egy apró scrollgombbal, ennek ellenére egészen különleges, hajlított vonalszerű, letisztult formájával, elegáns és egyedi felületével leginkább egy kortárs műalkotásra hasonlít. A kézzel készített szerkezet anyaga titán, a görgető pedig neodímiummágnes – így fordulhat elő, hogy a ránézésre ártalmatlannak tűnő egér ára közel 260 ezer forint.

 A svájci Pat Says Now nevű cég néhány éve dobta piacra a világ akkor legdrágább – 4,68 millió forintot érő – egerét, amely háromgombos mouse lévén nem technikai teljesítménye, sokkal inkább a benne lévő anyagok miatt ilyen értékes. Felszínét 18 karátos fehér arany, illetve 59 darab, virágformát alkotó briliáns ékkő borítja, így ezt a modellt nem igazán javasoljuk olyanoknak, akik előszeretettel csapkodják a kezük ügyében lévő tárgyakat.

Kelemen Éva Kelemen Éva cikke 2012. március
címkék:
Design | Informatika | Technika
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.