"Egy stílus, amelyben megjelenik múlt, miközben bevezet nagyszüleink szekrényébe, és átértelmezi a klasszikusokat."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Vintage, avagy fókuszban a múlt

Egy stílus, amelyben megjelenik múlt, miközben bevezet nagyszüleink szekrényébe, és átértelmezi a klasszikusokat.

A

 

divat folyton-folyvást bizonyítja a kifutókon, hogy az egyes stíluskorszakok örök érvényűek, és amikor csak lehetőség adódik, visszatérnek, hogy ismét átvegyék az uralmat. A vintage már régóta nagy népszerűségnek örvend a divat berkein belül. És hogy mivel tud többet, mint néhány más ruhadarab? Először is, minél régibb, annál érdekesebb, megtalálhatjuk nagyszüleink szekrényében, és igazi kincsként lapulnak meg a turkálók zugaiban. Általában kézzel készültek, de a legjobb bennük, hogy saját történetük van. Egy vintage-üzletben nem egyszerűen ruhák vesznek körül minket, hanem történetek és emlékek. A stílus a 20-as évektől a 70-es évekig viselt öltözékek sajátja, jellemzője a játékosság, az izgalmas kombinációk, a természetes anyagok és színek együttese. Az igazi vintage holmik természetesen egyediek, ritkák és sokszor igencsak drágák, a bizonyos boltokban kapható utánzatok viszont megközelítik a stílus jellemzőit. Jó hír: az idei divat most ismét visszahozta a stílus meghatározó jegyeit!

 

 

A 30-as évek leckéje: ékszerek bűvöletében

 

Mióta Coco Chanel és riválisa, Elsa Schiaparelli bemutatta, hogyan lehet az ékszerekkel teljesen átszabni a megjelenést, hirtelen minden nő elkezdte halmozni a pazarabbnál pazarabb ékszereket, nyakláncokat és karkötőket a mindennapi viselet során. Ezek azok az antik hatású, monumentális kézműves darabok, amelyek központi szerepet foglalnak el öltözködésünkben. Az ékszerdivatot leginkább a vintage bross alakzat határozza meg, nagy kövek, ovális formák, gyakorta felbukkannak és minden egyszerű összeállítást különlegessé varázsolnak.


 A 40-es évek leckéje: Erős váll, darázsderék

 

A párnázott, puffos ujjú ruhát a kedvelt filmsztár, Joan Crawford vezette be a mindennapokba, évekkel később pedig Joan Collins indította ismét hódító útjára a trendet. Most a merész vállak visszatértek, olykor modernizált formában ismét megtalálhatók.


Az 50-es évek leckéje: strukturált nőies kézitáska

 

Bár az ikonikus Hermès táskákat 1892-ben tervezték, a szépen megmunkált, különleges darabok csak 1956-ban kerültek igazán a reflektorfénybe. Ez volt az az év, mikor Hollywood előkelőségét, a várandós Grace Kellyt lefotózták a doboz stílusú táskával, miközben a paparazzik hada elől próbálta hasát takargatni. Majd egy csapásra beindult az őrület, és a különleges darabokat elnevezték Kelly-táskáknak. Azóta is ez a design és a piros lakkbőr a kifinomultság szimbóluma.


A 60-as évek leckéje: merész minták

 

A hippi korszak idején minden a lázadásról szólt. A pszichedelikus zene és a szabad szerelem kéz a kézben járt a pop-art jellegű mintákkal, valamint a szélsőséges színekkel. Ezek a napok hozták létre geometrikus mintájú szoknyákat és buboréknyomatú ruhákat, melyek kiütéssel győztek a gardrób konvencionális darabjai felett.


70-es évek leckéje: a platform

 

Bár a platform már a 30-as, 40-es években feltűnt, csupán évtizedekkel később lett a vastag talppal jellemzett stílus, egy korszak jelképe. A 70-es években olyan sztárok, mint Stevie Nicks, Cher vagy Elton John sem tudott ellenállni extravagáns cipőknek. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. január
címkék:
Divat
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.