"Hol máshol épülhetne fel a világ első hőmérséklet-szabályozott beltéri városa, mint Dubaiban, ahol a fényűzés nem ismer határokat?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A valóra vált álmok városa

Hol máshol épülhetne fel a világ első hőmérséklet-szabályozott beltéri városa, mint Dubaiban, ahol a fényűzés nem ismer határokat?

Egy olyan sivatagi városállamnak, amely birtokolja a világ legmagasabb épületét, a legnagyobb virágoskertjét és akváriumát, emellett saját, pálmafa alakú mesterséges szigetcsoportja van, nem maradt más hátra, mint létrehozni egy egész beltéri várost! Ezen a héten leplezték le a Dubai Mall of the World nevű klimatizált szabadidős negyed tervét, amely szállodák, üzletek, szórakoztató és egészségügyi központok sorának ad majd helyet. Mindezt pedig egy hermetikusan lezárt búra alatt.  

 

Az államilag finanszírozott projektet Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk mutatta be. A tervek bebizonyítják, hogy ma Dubaiban minden lehetséges, az álmok megvalósításának semmi sem szabhat határt. „Szeretnénk Dubait kulturális, idegenforgalmi, és gazdasági központtá tenni a térségben körülöttünk élő kétmilliárd ember számára” – mondta Mohammed sejk, amikor leleplezte a 4 millió négyzetméternyi területen elhelyezkedő komplexum terveit. A tervben a világ leghíresebb városrészeit kombinálták össze, így helyet kap Dubaiban egy kis Las Ramblas Barcelonából, a New York-i Broadway és a londoni Oxford street is. Több mint 20 ezer szállodai szoba, 50 ezer járműnek elegendő parkolóhely, valamint a világ legnagyobb bevásárlóközpontja is az idelátogatók rendelkezésére áll majd. Ha pedig mindez nem lenne elég, a komplexumban helyet kapott még a világ legnagyobb beltéri élményparkja is mesekastélyokkal és vízesésekkel.

 

 

A nem mindennapi várost a 40 fokos nyári meleg ellen lezárható burával fogják védeni, télen viszont kinyitják, hogy a látogatók élvezhessék a kellemes éghajlatot. „A turizmus a fő hajtóereje a gazdaságnak, célunk, hogy az Egyesült Arab Emírség egész évben vonzó úti cél legyen” – mondta a sejk. Bár az átadási határidőt egyelőre nem tették nyilvánossá, annyi biztos, hogy az állami tulajdonban lévő fejlesztőcég reméli, hogy a projekt a 2020-as világkiállításra elkészül.

Dubaiban a különlegességek, építészeti csodák és merész ötletek száma végtelen. A legek városa számos nagyszabású, lehetetlennek tűnő ötletet valósított meg már eddig is.

 

Pálma-sziget


A Pálma-sziget a legnagyobb mesterséges szigetcsoport a világon és a legambiciózusabb fejlesztés a Földön, a világ nyolcadik csodájaként tartják számon. A nagyszabású projekt Nakheel Properties tervei alapján készült, az építkezéseket még 2001 júliusában kezdték meg. A pálma levelein luxusvillák kaptak helyet, és egy félhold alakú hullámtörő gát védi a hatalmas hullámok ellen. Az építkezést számos kutatómunka előzte meg, és több mint 90 millió köbméter homokot használtak fel hozzá. A mesterséges sziget állítólag még az űrből is látszik!

 

 

 Hydropolis, a víz alatti csodahotel


A világ első igazi víz alatti luxusszállodája új értelmet ad az óceánra néző szoba fogalmának. A szálloda 20 méterrel a Perzsa-öböl felszíne alatt helyezkedik el, és közel 220 vendéglakosztállyal, ezen kívül étteremmel és gyógyfürdővel is rendelkezik. A létesítmény 3 fő egységből áll majd össze: egy szárazföldi központi épületből, egy összekötő alagútból, valamint a víz alatti részből. Az építők célja a különleges komplexummal, hogy felhívják a figyelmet a tengerek és óceánok védelmére, éppen ezért egy tengeri kutatóközpont is helyet kap az üdülőközpontban. Aki ebben a nem mindennapi szállodában akar majd megszállni, annak azonban borsos árat kell fizetnie, egyetlen éjszaka ára ugyanis nem kevesebb, mint 5500 dollárba kerül a Hydropolisban.

 

 

A világ legmagasabb épülete


828 méter magasságával a Kalifa-torony a legmagasabb, ember alkotta épület a világon. A toronyban többek között helyet kapott a világ legnagyobb mecsete a 158. emeleten, a világ legnagyobb medencéje a 76. emeleten, emellett 900 lakás, valamint irodák és az előkelő Armani Hotel is. Utóbbi belső kialakítása Giorgio Armani tervei alapján készült el. A monumentális épületet Adrian Smith tervezte, és több mint 4 milliárd dollárból épült fel. Az eredeti terveknél az elkészült épület még fényűzőbb és modernebb lett. Az emeletek között 56 lift közlekedik, melyek 18m/s sebességgel haladnak.

 

 

Síparadicsom a sivatagban


A Ski Dubaiként elnevezett építmény egy 22,500 négyzetméteres fedett sípálya, mely biztosítja, hogy a sivatagban is egész évben hódolhassunk a téli sportok örömeinek. Az aréna 85 méter, azaz kb. 25 emelet magas. Öt pálya áll a vendégek rendelkezésére, amelyek közül a leghosszabb 400 méteres. Egyszerre nagyjából 1500 embert tud befogadni. A pályákat környező dekorációk az alpesi hangulatot idézik meg. A komplexum érdekessége, hogy a világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontjának része.

 

 

A világtérkép-projekt


A világtérkép-projekt egy 300 szigetből álló mesterséges szigetcsoport, amely tulajdonképpen a világ kicsinyített mása. A nem mindennapi projekt több mint 30 milliárd dollárból valósult meg, nem kevesebb, mint 34 millió tonna homok és kő felhasználásával, melyet a tenger fenekéről kotortak ki. Egy-egy sziget ára 15 és 45 millió dollár között mozog. 

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. július
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.