"Vajon mi lehet a világ legboldogabb városainak és országainak a titka? "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ahol a legboldogabb emberek élnek

Vajon mi lehet a világ legboldogabb városainak és országainak a titka?

Az ENSZ minden évben megkísérli meghatározni a világ legboldogabb országait, és nyilvánosságra hozza boldogságfelmérését; ebben vezető közgazdászok, pszichológusok számtalan adattal illusztrálva mutatnak rá azokra a tényezőkre, amelyek boldoggá tesznek egy nemzetet. A felmérések során figyelembe veszik mindazon tényezőket, amelyek hozzájárulnak a boldogsághoz és a jóléthez, így a munkahelyek számát, a várható élettartamot, a bűnözési statisztikákat, a szociális támogatást, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát. A gondtalan, liberális Dániától Panama pozitív életszemléletű lakosaiig, íme a Föld legboldogabb helyei!

 

A legboldogabb város Nagy-Britanniában


Ami az Egyesült Királyságot illeti, a Rightmove nevű website 2014-es felmérése szerint az észak-yorkshire-i város, Harrogate az egyik legboldogabb hely Angliában. A kutatásban 50 ezer embert kérdeztek meg a helyi közösségi viszonyokról. Harrogate-ben a város biztonsága és a jó szomszédi viszony szerepelt a felsorolt pozitívumok listájának élén. A polgármester, Michael Newby így nyilatkozott: „A kerület egyike az Egyesült Királyság és Európa legszebb tájainak. Emellett a városban nagyon jó a közösségi szellem, ami az életet sokkal boldogabbá varázsolja.” Helen Suckling, a helyi turisztikai felelős egyetért, szerinte a város egyedülálló kombinációja a György-korabeli eleganciának és a nagyon kozmopolita kereskedelemnek, illetve virágzik a kávékultúra. „A legtöbben nagyon boldogok, hogy itt élhetnek” – mondta Suckling.

 

 

A legpozitívabb szemléletű ország


Pénzen nem lehet boldogságot venni, tartja a mondás. A feltételezést a Gallup 2012-es felmérése is alátámasztotta. A közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a latin-amerikai népek életszemlélete a legpozitívabb a világon. A lista élén Panama végzett, az az ország, ahol az emberek mintegy 33%-a él a szegénységi küszöb alatt, és a férfiak átlagos várható élettartama 74, nőké 79 év. A felmérésben 148 ország vett részt, a Gallup kutatói pedig több mint 1000 embert kérdeztek meg minden országban az előző napjukról. Mennyit mosolyogtak előző nap, kellőképpen kipihentnek érezték-e magukat, tanultak vagy elértek-e valami érdemlegeset a napjuk során. Az igenek száma olyan országokban volt a legmagasabb, mint Panama, Paraguay, ahol több mint 85%-os volt a pozitív válaszok aránya. Ezeket követte El Salvador, Venezuela, Trinidad, Tobago, Thaiföld, Guatemala, a Fülöp-szigetek, Ecuador és Costa Rica. Az Egyesült Államok, Németország és Franciaország mind lejjebb végeztek a listán, nem meglepő módon pedig a háború sújtotta országok, így Irak és Afganisztán, a lista aljára kerültek. Azóta a Gallup minden évben megismétli a felmérést, de a pozitív érzelmeket illetően Paraguay továbbra is vezet. Egyes elemzők szerint Panama és más latin-amerikai országok eredménye a szoros családi, baráti kötelékeknek köszönhető. Így annak ellenére is boldogok, hogy szegénységben és a társadalmi igazságtalanság körülményei között élnek. „Összességében elégedett vagyok, mert ez egy olyan ország, amely számtalan természeti erőforrásával fontos szerepet játszik a világban” – mondta Carlos Martinez, majd hozzátette: – Mi egy olyan emberek vagyunk, akik szeretnek ünnepelni, enni-inni és élni.”

 

 

A legboldogabb nemzet


Dánia szinte minden évben vezető helyen végez a nemzetközi boldogságfelméréseken, nagyban megerősítve ezzel a szabadgondolkodású és gondtalan skandináv paradicsom vízióját. Bár az igazság kétségtelenül bonyolultabb, az tagadhatatlan, hogy a dánok következetesen előbbre sorolják magukat szabadság és választási lehetőségek dolgában, mint más országok lakosai. A 2013-as The World Happiness Report jelentése szerint Dánia a világ legboldogabb nemzete, figyelembe véve a jövedelmeket, a várható élettartamot, a döntési szabadságot, a szociális támogatást, valamint a korrupció mértékét. Az úgynevezett eurobarométert még 1973-ban állították fel, hogy ezen keresztül mérjék le az állampolgárokat érintő fontos tényezőket. Dánia azóta szinte minden évben első helyen végzett boldogság és jólét tekintetében. „Az a legbámulatosabb a dán társadalomban, hogy nem ítélkezik mások élete felett. Ez lehetővé teszi, hogy azt a fajta életet válasszuk, amelyiket csak szeretnénk. Ez pedig manapság ritkaságszámba megy” – mondta Christian Bjørnskov Aarhus, a Business School közgazdaságtan-professzora.

 

 

A legboldogabb ország Európán kívül


Gyönyörű tájaival, fesztelen hangulatával, valamint a francia és angolszász kultúra csábító keverékével Kanada az egyik legcsodálatosabb hely a Földön. Az ENSZ boldogságfelmérésében az ország tavaly a második helyet foglalta el Dánia után. Egy 2003 és 2011 között végzett felmérésben 10-ből 9 kanadai úgy nyilatkozott, hogy elégedett az életével. Szakértők szerint a magas életszínvonal és az egészségvédelem a legfőbb oka az elégedettségnek. Kanadában az egyik leghosszabb a várható élettartam a világon, bár jelentős az eltérés a vidéki és városi területek között. Az emberek ugyanis hajlamosak arra, hogy kevésbé boldogok az olyan nagyvárosokban, mint Vancouver és Toronto, valószínűleg a stressznek és a folyamatos forgalmi dugóknak köszönhetően. „Azt hiszem a kanadaiak meglehetősen szerencsés emberek, az egyetlen dolog, ami zavar, hogy mostanra már belefáradtam a télbe!” – Michelle Dupras grafikus. 

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. július
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.