"Üzleti megbeszélés a pálmafák árnyékából, e-mailezés a tengerpartról? A legújabb utazási trend a munkamániásoknak kedvez. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Munkamániások paradicsoma

Üzleti megbeszélés a pálmafák árnyékából, e-mailezés a tengerpartról? A legújabb utazási trend a munkamániásoknak kedvez.

Akármilyen meglepő is, egyesek számára kifejezetten rémisztőnek tűnik a gondolat, hogy elszakadjanak az irodai teendőktől, és semmittevéssel töltsenek egy egész hetet. Nekik találták ki a legújabb utazási trendet, amely ma már számos hotel ajánlatában megtalálható.

 

Az okos telefonok, a közösségi média és a videós telekonferenciák korában a tökéletes nyaralás és pihenés fogalma a legtöbb ember számára összekapcsolódik azzal, hogy elszakadnak a digitális világtól. A legújabb „munkanyaralásként” elnevezett utazási őrület azonban, úgy tűnik, a feje tetejére állítja ezt az elképzelést. A koncepció egyszerű: a kíváncsi utazó ellátogat egy gyönyörű helyre, ahol aztán az erre a célra kialakított területeken folytatja a munkáját. Habár az elképzelés teljes mértékben ellentmond a nyaralás fogalmának, mégis vonzó lehet azok számára, akik képtelenek elszakadni az irodai teendőktől, miközben külföldön tartózkodnak.

A bali Livit Spaces operátora szerint ez a lehetőség különösen vonzó lehet azok számára, akik nincsenek helyhez kötve, esetleg vállalkozókként dolgoznak. „Mi olyan helyeket kínálunk az utazóknak, ahol nyugodtan koncentrálhatnak a feladataikra, miközben inspiráló környezetben, hasonló kreatív gondolkodású emberekkel dolgoznak együtt” – mondja Nick Martin menedzser. Martin indonéz székhelyű cége all-inclusive csomagokat kínál, amelyek tartalmazzák a szállást, az étkezést, a takarítást, az irodahelyiséget és a szervezett kirándulásokat.

 

A Coworking Visa nevű hálózat szerte a világon több mint 450 független munkaállomást működtet, melyből 15 az Egyesült Királyságban található. A hálózat, melynek mostanra egyre több tagja van, szálláslehetőséget és irodát kínál azok számára, akik utazni és dolgozni szeretnének egyszerre. A klienseik között vannak írók, bloggerek, művészek, tervezők, üzletemberek és vállalkozók egyaránt. Az új utazási trend rajongói szerint ez a vállalkozóknak is kiváló lehetőség, hiszen ezek az emberek sosem kapcsolhatnak ki igazán, mindegy, hol tartózkodnak éppen. Pontosan ezért ők azok, akik előszeretettel vesznek részt „munkanyaralásokon”, hiszen bár napközben dolgoznak, esténként, hétvégenként végre kikapcsolódhatnak a tengerparton, és a stressz is jóval elviselhetőbb egy olyan gyönyörű helyen, mint például Bali.

 

Az amerikai Hacker Paradise csupán bizonyos időközönként indít hasonló programokat. Az általuk kínált utazások során a kíváncsi felfedező különféle emberekkel találkozhat a világ minden tájáról, egzotikus helyszíneket fedezhet fel, miközben ötleteket kaphat legújabb projektjéhez, és sokat tanulhat arról, hogyan hozza egyensúlyba a munkát a magánélettel. Szerintük a különböző hátterű, kultúrájú emberek jó hatással lehetnek egymás munkájára, sokat tanulhatnak, új ötleteket kaphatnak egymástól, és persze jövedelmező kapcsolatokat alakíthatnak ki társaikkal. Tavaly a cég Costa Ricára szervezett nyaralást, ahol főképp művészek, marketingesek, fejlesztők vettek részt. Idén Vietnam, Bali és a Fülöp-szigetek a célpontok.

 

Mindez talán első hallásra furcsa lehet, hiszen a legtöbb ember azért megy nyaralni, hogy elfeledkezzen a projektekről, ügyfelekről, és maga mögött hagyja az e-mailek áradatát. Elena Martínez Purriños, a Tenerifén található Coworking Nomad alapítója szerint azonban fontos, hogy különbséget tegyünk nyaralás és munka-nyaralás között. Míg az elsőnek az a célja, hogy minél több időt töltsünk a laptopunktól távol, utóbbit azért találták ki, hogy hatékonyabbá tegye a munkánkat. Martínez elmondta, az ilyen típusú nyaralások újradefiniálhatják a munka fogalmát. Kihasználhatjuk, hogy egyre inkább mobilak és függetlenek vagyunk, dolgozhatunk akkor és ott, ahol csak akarunk, ezáltal pedig egyre közelebb kerülhetünk az ideális munka/magánélet egyensúlyhoz. Az Egyesült Királyságban a munkaerő 15 százaléka önálló vállalkozó, akik az új trend nagy rajongóivá váltak. És bár a körükben úgy tűnik, bevált a „munkanyaralás”, az, hogy a mai amúgy is túlterhelt modern kori dolgozók között is sikeres lesz-e, már a jövő zenéje.   

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2022. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.