"Olyan, mint egy különös bolygó, mely ritka természeti kincsek gazdag tárháza. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A sziget, ahol megállt az idő

Olyan, mint egy különös bolygó, mely ritka természeti kincsek gazdag tárháza.

Jementől 340 kilométerre délre és Szomáliától 250 kilométerre keletre létezik egy távoli szigetcsoport, amely olyan hatást kelt, mintha a Föld történetének egy másik korszakába csöppentünk volna. Ez a különleges hely négy szigetből áll: Szokotra, Abd al Kuri, Szamha, Darsza. A szigetcsoport több mint 800 ritka növénynek és állatnak ad otthont, melynek 37 százaléka már csak ezen a nem mindennapi helyen fedezhető fel. Éppen ezért előszeretettel nevezik az Indiai-óceán Galápagosának.

 

 

Szokatlan tájegységeinek és éghajlatának köszönhetően Szokotra az UNESCO Világörökség része. A ritka fajok között felfedezhető többféle madár, egyedi hüllők, köztük a lábatlan gyík és a különleges kaméleonok. Olyan madarak élnek itt, mint a socotrai kormorán, a socotrai veréb vagy a socotrai nektármadár. Az óceán élővilága is rendkívül változatos képet mutat, a zátonyépítő korallfaj, több száz féle part menti hal, különböző rákfajták és a ritka hosszú nyakú bálnák is közéjük tartoznak. A leghíresebb itt található növény a sárkányvérfa, nevét a kérgéből szivárgó gyantáról kapta, amely amint megköt, vérvörössé változik. Manapság a nedvet előszeretettel használják festékként. Ezek a különös fák alulról megannyi repülő csészealjnak, felülről pedig hatalmas gombáknak tűnnek, ami az egész tájnak földöntúli hangulatot kölcsönöz. 

 

 

A különleges és egyedi fajok között található még a sivatagi rózsa, amely leginkább egy kivirágzott elefántlábra hasonlít, és a 8-10 méteres tökfa. Utóbbi érdekessége, hogy virágai a törzsön fejlődnek ki, és a denevérek porozzák be őket. A fa termései akár félméternyire is megnőhetnek. 

 

 

Szokotra a környezettudatos utazóknak és a kalandoroknak is örökzöld célpontjuk, itt ugyanis nem épültek hatalmas luxushotelek vagy üdülőkomplexumok, aki tehát tradicionális tengerparti nyaralásra vágyik, rossz helyen jár. A főszigeten, amely hivatalosan Jemen része, mindössze 50 ezer ember lakik. Az itt lakók büszkék ősi hagyományaikra, főként halászatból, állattenyésztésből, illetve datolyatermesztésből élnek. A sziget a datolya legfőbb exportőre. A sokszínű lakosság, amelyben akad szomáliai, arab és indiai származású is, saját nyelvet hozott létre, a mára hivatalos soqotrit. Az utak építését korlátozzák, hogy megóvják a tájat, ezért ha szeretnénk bejárni a szigetet, legjobb, ha biciklivel indulunk útnak. Nemrégiben a dokumentumfilm-készítő Carles Cardelus forgatott filmet a Szokotrán, és azt mondta, számára olyan volt, mintha visszament volna az időben. „Az éghajlat nagyon érdekes. A trópusi éghajlat miatt hosszabb száraz, forró és rövidebb monszunidőszakok váltják egymást. Utóbbi pedig nagy erejű széllökésekkel, illetve esőzésekkel jár.”

 

 

A modernizáció ellenére Szokotrát még ma is rejtély övezi elszigeteltségének köszönhetően, és reméljük, a kutatók megfejthetik titkait, mielőtt a fejlett civilizáció itt is kifejti „áldásos” hatását.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2020. május
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.